vineri, 4 februarie 2022

San Gimignano - o destinatie care nu trebuie ratată

de Maricela Stupar

“Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea”, spunea Sfântul Augustin.

Italia este una dintre cele mai frumoase și interesante țări de pe Pământ.  Este o destinație de vacanță perfectă pentru arhitectura acestei țări, pentru istoria ei, pentru natura și oamenii săi, pentru plajele superbe, pentru vinurile și gastronomia mediteraneană.     

San Gimignano delle Belle Torri este un oraș medieval, construit inițial de etrusci, în secolul al III-lea, inconjurat de ziduri fortificate, iar porțile de intrare in cetate îi conduc pe turisti într-un loc unde pare că timpul s-a oprit.

Se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de Florența, la jumătatea distanței dintre Florența și Sienna. Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO (așa cum de altfel sunt

majoritatea orașelor istorice ale Italiei), încă din anul 1990. A fost numit San Gimignano dupa Episcopul Modenei, St. Gimignano, care se spune ca a salvat satul de hoardele barbare.

Este un oraș absolut superb care  a devenit cunoscut datorita arhitecturii medievale pure conservate din secolul XII, a turnurilor sale care se ridica deasupra tuturor cladirilor, oferind o priveliste de vis asupra orasului si a vailor inconjuratoare, oraș care îți încântă privirea din prima clipă în care îl vezi.

Încă din perioada Evului Mediu, prin San Gimignano trecea principalul drum al pelerinilor care mergeau spre Roma “Via Francigena”. A fost, de asemenea, principala cale comercială, pentru transportul șofranului care se cultiva în zona Toscana spre piețe importante.   

San Gimignano a atras importanți artiști renascentiști, cum ar fi Domenico Ghirlandaio, Benozzo Gozzoli și Benedetto da Maiano, ale căror lucrări le găsim în bisericile din San Gimignano. 

Cel mai atractiv punct din acest oraș turistic superb medieval, este centrul său medieval Centro Storico, înconjurat de turnuri pătrate care reprezentau case fortificate ale familiilor acelor timpuri. Mai sunt doar 14 turnuri care mai există astăzi din cele 72 de turnuri care au existat initial. Aceste turnuri erau construite de familiile înstărite ale orașului pentru a-și etala bogăția dar și pentru a se apăra la nevoie.  

Zidurile orașului construite in secolul al XIII-lea înconjoară San Gimignano centro storico - centrul istoric. Tot ce vedem este splendid, vedem porți interesante, unele construite chiar de Medici, care au patronat orașul în secolele XV-XVI. 

Intrând prin Porta San Giovanni construită în secolul XIII, cu o arcadă deasupra căreia se află o cameră de gardă, ajungem pe străzile pietruite ale orașului în centrul orașului, în Piazza della Cisterna, piața principală a orașului. În formă triunghiulară, Piazza della Cisterna găzduiește Torre Grossa, cel mai înalt turn din oraș cu o înălțime de 54 de metri care, dacă urci până în vârful lui îți oferă o vedere superbă la 360 de grade a întregului oraș. Torre Grossa este  lipit de fosta Primărie, în prezent Museo Civico.  Această piață a fost amenajată în sec. al XIII lea ca loc de desfășurare a festivalurilor, întrecerilor și altor evenimente publice. În mijlocul pieței se află o cisternă acoperită de o fântâna din travertin de forma ortogonală. Tot aici Biserica San Pietro, una dintre cele mai vechi biserici din oraș.

Însă până să ajungem în Piazza della Cisterna, trecem prin Piazza del Duomo unde găsim Biserica Santa Maria Assunta, construită inițial în secolul al XII-lea, iar în 1457 a fost extinsă de Giuliano da Maiano, care a adăugat o transeptă și capela laterală, de aici denumirea pieței . Tot aici, Torre dell Orologio, cel mai vechi turn din oraș înalt de 52 de metri.  Mai găsim aici  Casa Razzi, Torre del Diavolo și cele două Torri Ardinghelli, găsim case nobile decorate cu flori, cu buticuri la parter cu articole de artizanat, galerii de artă și magazine de vinuri nobile. 

Tot aici mai vedem Porta San Matteo care a fost construită în secolul al XII-lea și Porta delle Fonti la capătul de est care duce la o fântână publică construită în secolul al IX-lea.

În centrul orașului este Muzeul Civico care este de fapt Muzeul de Artă - 1361. Aici, cea mai cunoscută cameră este Sala di Dante, care în anul 1300 a locuit în oraș ca ambasador al Ligii Guelph in Toscana și este decorată cu o colecție de fresce medievale. Tot aici, opere de artă din secolele XIII-XVII sunt un crucifix pictat de secolul al XIII-lea de Coppo di Marcovaldo, Lippo Memmi's Madonna Enhroned, două picturi în formă rotundă ale Bunei Vestiri pictate de către Filippino Lippi și o piesă de altar pictată de Pinturicchio în 1511. Aceștia erau doar unii dintre artiștii care au contribuit la reînnoirea San Gimignano în timpul Renașterii.

Muzeul arheologic găzduiește o colecți etruscă din zonă, care datează din secolele VII î.Hr. până în primul secol î.Hr. La etaj este Galeria de Artă Modernă și Contemporană, care găzduiește expoziții de artă temporară.

Alte importante obiective turistice care se pot vizita sunt Biserica Collegiate, Palazzo Tortoli, Palazzo del Podesta, Biserica Romană din San Jácopo care a fost construită de Cavalerii Templieri în secolul al XIII-lea și care avea un azil pentru săraci și pentru pelerini care călăreau la și de la Roma pe Via Francigena, și multe altele. 

În fiecare an, in luna iunie, in cel de-al treilea weekend, San Gimignano ne încântă, fiind și gazda Festivalului Medieval de costume. Străzile si piețele orașului sunt pline de cavaleri, arcași, domnițe, artiști de stradă, de standuri cu mâncare tradițională, de ulei de măsline, de vinuri alese, de sofran și tot felul de produse meșteșugăresti. 

O dată ajuns în San Gimignano, te poti delecta cu celebrul vin alb Vernaccia di San Gimignano. Acesta este unul dintre cele mai alese vinuri albe din Italia.  Te mai poți delecta și cu pinolata, un desert propriu facut din frisca si seminte de pin, cu preparate din ciuperci si trufe aromate, care sunt culese de pe dealurile din apropriere.

San Gimignano este orașul fermecător, unde o dată ajuns, cu siguranță te vei întoarce,  o destinatie de calatorie care nu trebuie ratată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu