miercuri, 23 noiembrie 2022

Haarlem si surprizele lui

 de Valentin Oanta

Un popas în orășelul Haarlem este deosebit de plăcut și instructiv. Haarlem este reședința provinciei Olanda de Nord, fiind așezat pe râul Spaarne. Supranumit orașul florilor din Țara Morilor de Vânt, datorită sutelor de hectare cultivate cu lalele, orașul se află destul de aproape de Amsterdam și poți ajunge aici după o călătorie plăcută cu trenul. Încă din gară ești surprins de multitudinea florală, apoi de arhitectura tradițională si multimea mulțimea bicicletelor.
Piața centrală( Grote Markt) a orașului, în acord cu arhitectura hanseatică, este străjuită de impresionanta Catedrală Sfântul Bravo, interiorul acesteia urmând austeritatea majorității bisericilor protestante din regat. Alături de frumoasele clădiri ale halelor și primăriei se află Muzeul Teylers care găzduiește expoziții de artă și știință, picturi, cărți, instrumente științifice și chiar fosile. Pictorul portretist Frans Hals are de asemenea un muzeu dedicat, aflat intr-o clădire din secolul XVII, unde sunt prezenți și mulți vechi maeștri olandezi.
Din peisajul orașului nu lipsesc nici morile de vânt tradiționale, reprezentativă fiind Moara De Adriaan, construita în 1779, unde descoperim tehnica veche de a folosi energia vântului pentru crearea produselor necesare hranei, precum și multe alte informații de interes. Moara a ars în 1932 dar a fost reconstruită conform planurilor inițiale în 2002, în scop turistic.
În esență, Haarlem este un autentic oraș al epocii de aur care, încă din secolul al XIII lea, a fost reședința Conților de Olanda, iar dacă pașii vă vor purta la Amsterdam, vă invit să alocați o zi pentru vizitarea acestui liniștit oraș plin de flori, unde nu prea vezi mașini, iar bicicleta este la ea acasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu