vineri, 18 noiembrie 2022

Sirmione - bijuteria de pe Lacul Garda


  

 de Maricela Stuparu

„Oriunde ai merge, locul acela devine o parte din tine cumva”, spunea romanciera Anita Desai.  

    Sirmione este locul unde mie mi-a rămas inima. Este bijuteria Lacului Garda, este colțul de rai care îți taie respirația din prima clipă în care intri în orașul medieval înconjurat de apă, o apă de un turcoaz strălucitor, incredibil. Este situat in nordul Italiei, aproape de Brescia si Verona, in Lombardia, pe malul Lacului Garda pe o mică peninsulă. Lacul Garda este înconjurat de țărmul în lungime de 50 de km și de-a lungul țărmului are 70 de statiuni. Sirmione se află la cea mai joasă altitudine dintre

toate celelalte stațiuni. În depărtare se zăresc munții Dolomiți care trimit spre orașul înconjurat de apă un aer proapăt, de munte. 

        La intrarea în orașul istoric ești întâmpinat de semețul Castel Scaliger din Sirmione cu mai multe turnuri, care se oglidește plutind în apa strălucitoare. Acesta fost o fortareata construita undeva in secolul XII care avea un dublu rol – aparare si port. Tot aici era si inchisoarea. Castelul a fost fondat de Mastino I della Scala. Castelul și portul au fost folosite de catre flota Scaliger. Zidurile vechi ale castelului sunt inconjurate de ape și mă întrebam oare cum au rezistat atâtea sute de ani să rămână în picioare. Desigur că vor mai rămâne multe alte sute de ani de acum. Castelul se poate vizita și poți să și urci cele 150 de trepte  ale unuia dintre turnurile castelului pentru a admira superba panorama.

Intrarea în oraș poate fi posibilă doar trecând un pod, iar ajuns în oraș, rămâi uimit de frumusețea arhitecturii medievale, mai ales că treci pe lângă zidurile castelului. Totul este curat și bine întreținut. Frumoase piazzete și străduțe pietruite printre casele de piatră cu magazine cu articole de artizanat la parter, cu restaurante, terase cochete, hoteluri de lux, cofetării, gelaterii și mulți, mulți turiști, îți încântă vederea. În centrul orașului Sirmione există poate cea mai gustoasă înghețată pe care am mâncat-o vreodată (probabil pentru că ne-a fost oferită de o frumoasă româncă). 

        Pe lângă atâtea frumuseți care atrag turiști de toate vârstele, Sirmione deține și multe izvoare termale. Acestea au fost descoperite încă de acum 2000 de ani, iar romanii considerau ca acest loc este deosebit pentru sănătatea lor pentru tratarea multor feluri de afectiuni. 

         În Sirmione mai poți vizita Grota lui Catullo, unde în trecut a fost si o vila romana Se spune ca aici a trait poetul din antichitate Gaio Valerio Catullo o poveste de dragoste cu un barbat. În Sirmione poți vizita, sau poți să te cazezi la centrele balneare Catullo, Virgilio şi Aquaria.

Chiar și Maria Callas, celebra soprana, “La Divina” a fost îndrăgostită de acest superb loc și a locuit în anii 50 aici in casa sotului ei de atunci, un italian bogat. În casa ei se organizeaza acum diverse evenimente si expozitii, dar și evenimente importante pentru cei stare.  Parcul Maria Callas este chiar în fața palatului si este tot timpul plin de flori și de verdeață. 

    Găsim doua biserici importante în oraș care sunt deschise și ușor de vizitat. Biserica Santa Maria Maggiore, construita in secolul XV, o biserica foarte mare si veche, cu campanila, arhitectura acesteia este în stil gotic, construită pe ruinele unei vechi biserici lombarde. Interiorul este impresionant, frumos, unde se poate admira o icoana din lemn foarte valoroasa, reprezentand-o pe Madona, icoana datând fiind din secolul al 15 lea. Tot aici putem admira si o pictura venetiana cu Cina cea de Taina  și Biserica San Petro – mai veche, construită în secolul VIII, reconstituita in secolul al XI-lea. Aici principala atracție este un crucifix foarte vechi cu Madonna si Sfintii care se spune că are puteri nebănuite.

        Dacă ai obosit, după ce vizitezi orașul, te poți așeza pe o bancă, doar să privesti apa, vaporașele și vârfurile munților, să inspiri aerul proaspăt și parfumat de nenumărații leandrii și vei simți că te afli într-un loc magic. Poti face chiar și o plimbare pe lacul Garda cu unul dintre vaporase, turiștii nu au putut rezista unei astfel de plimbări si, sincer, nici eu. 

Vizitați Sirmione, orașul care te va învălui cu farmecul sau medieval, însorit și parfumat. Iar ca sa fiu mai convingatoare, va invit sa vedeti si pozele personale puse la dispozitie cu multa generozitate de Livia Manzatu, care le-a si montat in urmatorul filmulet: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu