În nord-vestul Spaniei se află un oraș numit Santiago de Compostella. Nu are nici măcar 100.000 de locuitori dar cu toate acestea este una dintre cele mai cunoscute așezări ale Europei. Este un loc sfânt pentru creștinii catolici, al treilea mare punct de pelerinaj din lume, după Roma și Iersusalim. Celebritatea sa se datorează, în primul rând, Catedralei din localitate, unde se află moaștele Sfântului Iacob, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos și frate al evanghelistului Ioan.
Catedrala a fost construită peste mormântul martirului, în secolul XI, din oridnul lui Alfonso VI, rege de Leon și Castilia. De 1000 de ani, Santiago de Compostella este punctul terminus al pelerinajului numit El Camino sau Drumul lui Iacob. Pelerinii din Evul Mediu considerau că mormântul lui Iacob se află la capătul lumii, finnes terae și așa și era, (cel puțin la capătul lumii cunoscute).
Sunt mai multe rute de pelerinaj către Compostella dar cel mai cunoscut și mai vechi este Drumul Francez (Camino Frances). Are 800 de kilometri, trebuie parrcus pe jos, începe din Pirineii francezi (din orașul Saint Jean Pied de Port) și traversează tot nordul Spaniei trecând prin orașe precum Logrono, Burgos sau Leon.
Știți de unde vine numele Compostella? Se spune că în anul 830 d.H, un cioban din Galicia, pe nume Pelayo, ghidat de o stea, a descoperit mormântul apostolului Iacob. Câmpul unde se aflau osemintele sfântului a fost botezat în latină Campus Stellae, Câmpul cu Stea – nume transformat ulterior în Compostella. Numele Santiago vine de la Sanctus Iacobus, transformat în Sanct Iaco.
Sfântul Iacob este primul apostol al lui Hristos care a fost martirizat, în anul 44 dH. El a propovăduit dreapta credință în Hispania romană dar după câțiva ani a plecat la Ierusalim, unde a fost decapitat de prigonitori. Trupul său a fost însă adus de adepți în Spania, cu o corabie, și înmormântat la Compostella. Astăzi, Santiago de Compostella este locul în care ajung peste 100.000 de pelerini ce urmează El Camino. Alți peste 3 milioane de turiști vin direct, anual, pentru a vizita atât lăcașul de cult, precum și frumosul orășel iberic. Obiectivele sunt nenumărate: pe lângă Catedrală pot fi vizitate multe alte lăcașuri de cult, muzee și edificii încărcate de istorie. Piețele ce înconjoară Catedrala (ex. Piața Argintarilor) sunt extrem de pitorești și reprezintă un adevărat magnet pentru turiști. Santiago de Compostella este un loc ce merită să fie vizitat…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu