miercuri, 9 noiembrie 2022

Strada Sforii - obiectiv de neratat in Brasov

de Maricela Stupar

Atestată documentar încă din secolul al XVII-lea, Strada Sforii este situată în centrul vechi al Brașovului, între strazile Cerbului si Poarta Schei, foarte aproape de Poarta Schei. Vizitarea centrului vechi al orașului, nu poate exclude o mică plimbare  deosebit de plăcută, interesantă și recomandată de toți ghizii pe străduța îngustă de doar 111 cm, cel mult 135cm în unele locuri și cu o lungime de 80 metri. Este considerată cea mai îngustă stradă din Europa de est și a devenit un obiectiv turistic recunoscut pe plan internațional.

La început, străduța a fost construită  doar ca o cale de legătură între străzile Poarta Şchei şi Cerbului atât pentru locuitorii orașului, dar mai ales pentru  pompieri, pentru a ajunge mai uşor în Şchei în cazul producerii unor incendii, incendii care în acele timpuri erau foarte dese, casele orașului fiind construite din lemn iar focul în case se făcea doar cu lemne. Strada de fapt reflectă tendințele de urbanizare ale Brașovului medieval. 

În capătul din Strada Cerbului a străzii Sforii, există Muzeul Străzii Sforii. Este un muzeu privat, modern, cu un aer contemporan, foarte plăcut.  Muzeul cuprinde 4 încăperi. În primele două camere de obicei se găsesc expoziţii ale artiştilor locali de pictură sau de fotografie. În cea de-a treia cameră se găsesc imagini vechi ale oraşului de sub Tâmpa, precum şi o machetă a

centrului medieval. A patra sală este tip cafenea, unde vizitatorul poate consuma o băutură caldă sau răcoritoare, foarte fumos decorată. 

În capătul străzii Sforii, pe strada Poarta Schei, mai exact la numărul 3, se află o placă memorial al cărei text aminteşte faptul că aici de a luat fiinţă în anul 1835 „Casina Română”, societate cultural-politică a românilor brașoveni.

În prezent strada este restaurată, iar felinarele îi dau un farmec aparte. Acestea sunt executate după modelul celor de acum 100 de ani și care pe atunci funcționau cu gaz.

Mica străduță a fost și este și în prezent locul de întâlnire al îndrăgostiților. Există chiar o legendă a îndrăgostiților legată de această stradă. Legenda spune ca in perioada medievala, cuplurile de îndrăgostiți se ascundeau aici pentru a se saruta in intimidate. Tot aici se ascundeau si tinerii indragostiti ai caror parinti nu erau de acord cu relatia lor.

Pe această mică străduță, Vlad Țepeș, (trecut fiind de prima tinerețe) a sărutat-o pentru prima oară (se spune că prin constrângere..) pe Katharina de doar 17 ani, marea sa iubire, fata cu cozile de aur și ochii minunați ca de safir de care a rămas îndrăgostit pe veci. 

Povestea spune că acesta, comandant al Ploliției Regionale, în timpul unei inspecții inopinate pe care o executa seara pe străzile orașului, trecut fiind de ora nouă, a zărit un grup de femei germane din care făcea parte și Katharina, acestea încălcând tocsinul de cetate impus de el însuși.  Vlad, văzând-o pe frumoasa Katharina, a alergat după ea,  iar cănd a ajuns întrun anumit loc pe strada Cerbului, a sărutat-o.  

Prințul Dracula s-a îndrăgostit pe loc de frumoasa fată, astfel că a construit în locul în care a sărutat-o pe Katharina, pe strada Cerbului, o mică stradă cu arc corespunzând inițial înălțimii Katharinei: 1.75 m plus 10 cm diadema ei săsescă „de Corona”, gravată-n flori de aur și cu bette, stradă care astăzi se numește strada Sforii.

 Legenda a rezistat peste ani, iar astăzi se spune ca tinerii indragostiti care se saruta pe Strada Sforii sunt destinati sa ramana impreuna toata viata (iar eu confirm ceea ce susține legenda). Tot aici este locul unde turiștii își fac poze și chiar și noi, localnicii.     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu