marți, 16 noiembrie 2021

Nafplio si asasinarea lui Kapodistrias

de Ioan Laslo

      Nafplio este, fara dor si poate, una dintre cele mai interesante locatii din Pelopones. Prima capitala a Greciei moderne independente este insa si locul unui asasinat care, dupa spusele unui localnic, ar fi dus pentru o perioada la moartea democratiei.. Totul a avut loc la intrarea in biserica Sf. Spiridon, una dintre ctitoriile venetienilor de la inceputul secolului al XVIII-lea. Pe 27 septembrie 1831, Ioannis Kapodistrias, primul guvernator al Greciei moderne a fost atacat aici cu un pistol de Konstantinos Mavromichalis. Gloantele nu si-au atins insa tinta (urmele unuia dintre ele se mai pastreaza sui azi sub sticla pe zidul bisericii), insa asasinul a folosit apoi un cutit, care s-a dovedit a fi mai eficient. 
      Kapodistrias conducea Grecia din 1928 si stabilisa capitala acesteia la Nafplio. De altfel, orasul a fost si unul dintre primele eliberate de sub turci, impunatoarea cetate  Palamidi, fiind cucerita de un grup de rebeli greci, condusi de generalul Kolokotronis inca de pe 29 noiembrie 1822.
Revenind la Kapodistrias, acesta fuese ales guvernator la a Treia Adunare Nationala de la Trozen si a luat toate masurile pe care le-a crezut de cuviinta
pentru a redresa tara devastata de lungul razboi. Foarte repede insa, el a intrat in conflict cu unii lideri locali si si-a facut dusmani politici importanti. De altfel, asasinarea lui a fost pusa la cale tocmai de acestia, Mavromichalis reprezentandu-le interesele. Congresul de la Londra, din 1832 a obligat Grecia sa accepte ca forma de conducere monarhia, primul rege devenint Otto I. Marile puteri si-au impus si de data aceasta punctul de vedere.

Astazi, locul asasinatului a devenit un adevarat loc de pelerinaj pentru greci, de la cei mai tineri, copiii, care sunt insotiti de dascalii lor, pana la cei aflati la varsta senectutii. Am avut ocazia sa fiu cazat in Nafplio exact peste drum de aceasta intrare, la Hotel Byron, iar grupurile sau grecii veniti individual i-am putut urmari de pe micul balconas aflat chiar deasupra acestei intrari n biserica Sf. Spiridon. Cred ca merita sa adaug ca putem lua lectii de patriotism de la greci! Sa vezi 35 de elevi care se aseaza cuminti pe treptele din apropiere, sorbind cu nesat explicatiile date de dascalul lor, nu este o priveliste foarte des intalnita in Romania. Iar daca le-ati fi putut vedea privirile, ati fi inteles despre ce vorbesc! 



2 comentarii: