marți, 23 noiembrie 2021

Sicilia mai puţin cunoscută - Erice

 de Valentin Oanta

Situat în extremitatea de nord vest a Siciliei, Erice este considerat în Italia un sat. Eu îl consider localitate cu iz istoric şi nu numai atât. Este menționat de Virgiliu în a sa Eneida, ca o oprire a călătorului troian Enea, fondatorul mitic al Romei.
Putem începe preumblarea noastră prin aceste locuri pline de istorie, de la Poarta Trapani străbătând străduțele pline de farmec şi pieţele care dezvăluie ici colo priveliști minunate către Marea Tireniană spre Golful Trapani, insulele Egadi sau câmpurile de sare de la Trapani, menționate din vechime.
Erice este renumit pentru numeroasele sale biserici (peste 100). Cele mai importante sunt Biserica San Martino în stil renascentist şi Biserica San Albertino degli Abbati sau Chiesa Madre cum îi spun localnicii, dedicată cultului Santa Maria Assunta. Clopotnița acesteia din urmă este pătrată, dotată cu ferestre înguste cu montanţi, fiind şi o structură de apărare în Evul Mediu.
Apoi, remarcăm cartierul spaniol, construit pentru armata iberică în vremuri de mult apuse.
Dar simbolul lui Erice este Castelul lui Venus (Castello di Venera) construit de normanzi. Aceștia au folosit materiale luate din Templul antic al lui Venus de la care acesta şi-a luat numele. Castelul este înconjurat de turnuri iar în apropiere de află Balio, o minunată grădină. Acum, nefiind sezon turistic nu am putut lua telecabina spre Trapani, dar data viitoare poate, pentru că ştiu din povestiri ce priveliști de vis oferă.
Dacă suntem echipați corespunzător putem face o drumeţie spre vârful celor trei biserici Porta Castellamare ce oferă o vedere splendidă spre golful Bonagia, sau un traseu relativ ușor ce ne poartă paşii spre bisericile Sf. Maria Maddalena, Sf. Ippolito şi Santa Maria Maggiore.
În speranța că v-am stârnit curiozitatea, vã invit să descoperiți frumusețile Siciliei mai puţin cunoscute !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu