duminică, 7 noiembrie 2021

Hohensalzburg - castelul care vegheaza asupra lui Mozart

de Ioan Laslo
         Lumea germana este plina de castele, fiecare dintre ele avand povestea lui. Hohensalzburg (Castelul din Salzburgul de Sus), asezat pe muntele Festunsberg, nu face nici el exceptie.
           Episcopii de Salzburg, cei care au dat forma actuala a orasului vechi, au construit si reconstruit edificiul, adaptandu-l fiecare dupa nevoi, inca din 1077, pe locul unui vechi castru roman. Pozitia sa strategica spune multe despre rolul pe care l-a avut. Demn de remarcat este ca el a fost asediat o singura data, cu ocazia Razboiului Taranesc German din 1525, cand inalta fata bisericeasca Matthäus Lang a trecut prin momente de spaima cumplita. Dar castelul a rezistat. În 1612 arhiepiscopul detronat Wolf Dietrich von Raitenau a murit în închisoarea de aici. Ne putem imagina prin ce a trecut vizitand "camera de tortura", nefolosita in realitate, dar care cuprinde toate "instrumentele" prin care se afla "adevarul" la vremea respectiva. În secolul al XIX-lea, el a fost folosit drept cazarmă, depozit și temniță înainte de a fi abandonat ca avanpost militar în 1861.
     Nu puteam ilustra castelul din orasul lui Mozart decat cu muzica micului geniu: menuetul din Simfonia Nr.41 in C Major. Sper sa va faca sa priviti pozele cu mai multa placere!
      Astazi, Hohensalzburg este unul dintre cele mai
bine pastrate castele din spatiul german, profitand de marimea lui (250 m pe 150 m este ceva de remarcat! ) pentru a atrage o multime de vizitatori. Noi am avut sansa de a prinde un 1 mai ploios, astfel ca ne-am descurcat mai usor. Fortăreața este formată din mai multe aripi și o curte interioară. Apartamentele prințului-episcop se află în așa-numitul "Hoher Stock" (etajul superior).
       Demn de remarcat este "Taurul din Salzburg", un aerofon cu peste 200 de tuburi construit inca din 1502. Din Duminica Floriilor și până la 31 octombrie "Taurul din Salzburg" a cântat zilnic la orele 7, 11 și 18. Aerofonul începea astfel cântecul carillonului din Residenzplatz și îl încheia. Unul dintre cele mai faimoase cabarete din Austria este numit după el. In interior mai merita o atentie deosebita Capela arhiepiscopului Leonhard von Keutschach, Sala de Aur, Camera de Aur si dormitorul. Arhiepiscopul Leonhard von Keutschach a avut magnificele apartamente de stat instalate la etajul al treilea. Camerele în care locuiau arhiepiscopii se aflau cu un etaj mai jos. Apartamentele de stat au fost utilizate în principal pentru scopuri reprezentative și pentru festivități. Sala de Aur a fost bogat decorată și indică faptul că cetatea a servit arhiepiscopilor nu doar ca un refugiu în vremuri de criză, ci și ca o reședință până în secolul al XVI-lea. Camera de Aur este cea mai spectaculos mobilată cameră a apartamentului princiar. Lângă cei doi pereți lungi se aflau bănci, care sunt bogat decorate cu viță de vie, struguri, frunze și animale. Aceste bănci erau acoperite de obicei cu material textil sau piele, dar tapiseria nu a supraviețuit până în epoca modernă. Pereții, de asemenea, erau acoperiți cu tapiserie din piele cu decorațiuni aurite care împodobea partea de jos a peretelui.
     Puteti vizita castelul, pe perioada intregii zile, in schimbul unui bilet de intrare. Cei comozi pot urca simplu cu funicularul, dar trebuie spus ca placerea de a urca pe jos este mult mai mare, iar aceasta insemna un efort de aproximativ 10 minute din piata centrala a orasului.

Un comentariu: