sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Palatul Regal din Caserta – “Versailles”-ul Italiei

de Livia Mihaela Manzatu


Motto:
„Călătoriile au tendința de a intensifica toate emoțiile umane”
 (Peter Hoeg)
Când vine vorba să călătoresc, nicio perioadă din an nu poate fi nepotrivită pentru a vizita ceva cu adevărat impresionant! Conform zicalei: “Cum îți începi noul an, așa vei continua tot anul”, mi-am propus ca noul an 2019 să mă găsească nepărat într-o excursie.
Iată-mă din nou la drum, cu trei zile înainte de 2019, într-o excursie organizată de către cea mai prestigioasă agenție de turism din Romania, avându-l din nou drept ghid de turism pe Domnul Ioan Laslo – o garanție a unei călătorii de poveste.
Caserta și al său Palat Regal! Una dintre atracțiile turistice ale acestei excursii care mă impresionase de când am admirat primele fotografii ale unor prieteni care călătoriseră acolo primăvara sau
la începutul toamnei.
Proiectat de arhitectul italian Luigi Vanvitelli la mijlocul secolului al XVIII-lea, mai precis în anul 1752 la dorința lui Carol al III-lea al Spaniei care, în acea vreme, era rege al Napoli și Siciliei și finalizat în 1780 de fiul acestuia – Carlo, Palatul Regal din Caserta (La Reggia di Caserta) avea să rivalizeze cu Palatul de la Versailles și cu Palatul Regal din Madrid, demonstrând astfel puterea și măreția Bourbonilor care au domnit în Napoli între 1734 și 1860.
Exteriorul Palatului nu mi-a atras atenția în mod deosebit; în schimb, interiorul m-a lăsat fără cuvinte: scara de onoare din marmură, strajuită de cei doi lei – simbolul puterii regale, coloanele, decorațiunile, stucaturile, intarsiile, statuile, basoreliefurile, frescele, picturile, tavanele bogat ornamentate, camerele cu nume de anotimpuri, sala tronului, biblioteca, presepele... toate acestea respirau bun gust și opulență. Am fost impresionată profund... Întrucât „o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte”, filmulețul de mai jos sper să vă încânte privirea:


Dimensiunile Palatului sunt de-a dreptul impresionante: pe o suprafață de aproximativ  250 de metri lungime și 190 de metri lățime se ridică cele cinci niveluri ale palatului, numărând peste 1200 de camere, 1970 de ferestre, 200 de săli.
La aceste dimensiuni se adaugă cele 120 de hectare ale parcului ce impresionează prin  numeroasele bazine cu pești, fântâni monumentale, dar și prin cascade, cea mai spectaculoasă fiind Cascada Dianei, cu o cădere de apă de 78 de metri, aflată la o distanță de 3 kilometri de palat. Mai multe impresii despre parc, într-un material viitor.
La Reggia di Caserta au prins viață scene din multe filme, începând cu anul 1942: Cea mai frumoasa femeie din lume (cu Gina Lollobrigida) (1955), Madame Sans-Gene (cu Sophia Loren) (1961), Waterloo (1970), Star Wars, episodul I - Amenințarea fantomei (1999),  Star Wars, episodul II - Atacul clonelor (2002), Luisa Sanfelice (cu Laetitia Casta) (2004), Papa Ioan Paul II (2005), Misiune imposibila III (2006), Îngeri și demoni (2009).
În iulie 1994 Palatul a servit și ca loc de întalnire al șefilor de stat cu ocazia summit-ului G7.
Din anul 1997 Palatul Regal din Caserta este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO

4 comentarii:

  1. Am vizitat si eu Reggia di Caserta si, ca si tine, am ramas impresionata de interiorul castelului, pornind cu amplele si elegantele scari din marmura de la intrare. Abia astept sa ii vina randul sa scriu si eu despre palatul regal din Caserta, in blogul meu de calatorii. Dar mai e pana atunci...asa ca sa ne delectam cu randurile si filmuletul tau, draga Livia. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Palatul de la Caserta este descris si de domnul Ion Nalbitoru in romanul Domniei Sale ”Departe de tara”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...dar cel mai bine il descrie, LA FATA LOCULUI, colega mea Anca Duta, cel mai bun ghid de turism vorbitor de limba romana pentru Sudul Italiei. Cine a avut onoarea sa il viziteze sub ghidajul ei stie despre ce vorbesc!

      Ștergere
  3. Locatia este minunata. Am avut ocazia sa o vad ghidata de dumneavoastra. Nu stiu cum o ghideaza colega pe care o laudati, dar pe mine m-ati fascinat atunci, in excursia de Ajul Nou. Va multumesc si sper sa am ocazia sa ne revedem si in alte excursii!

    RăspundețiȘtergere