vineri, 8 ianuarie 2021

Castelul Niepolomice - o bijuterie in apropiere de Cracovia

de Valentin Oanta
    Pentru cei dintre dumneavoastră care vor să călătorească la Cracovia, le recomand, dacă au timp, două destinații din apropiere și anume orășelul Niepolomice din zona suburbană a Cracoviei și fosta mină de sare, azi muzeu de valoare excepțională, din Wielicka, patrimoniu UNESCO, despre care voi relata in materialul următor.
Niepolomice este un oraș din voievodatul Pomerania Mică, situat pe râul Vistula, la aproximativ 12 km de Cracovia. În apropiere găsim o pădure virgină (Puszcza Niepolomnicka in poloneză), care în trecut era domeniul de vânătoare al proprietarilor Castelului care au dat numele orășelului. Castelul a fost construit de Cazimir al III-lea, cel mai important rege al Poloniei, în sec. al XIV-lea. În următoarele două secole a fost transformat în castelul renascentist de azi. Este principalul punct turistic al zonei și are in compunere un mare muzeu, o sala de conferințe și un hotel pentru oaspeți. Din păcate, din cauza pandemiei este închis, nu poate fi vizitat la interior. Clădirea are două etaje cu logii în jurul unei mari curți interioare și este supranumită "Micul Wawel", după castelul din Cracovia, simbol al istoriei poloneze. Inițial a fost castel pentru vânătoare, folosit de nobilimea poloneză. Foarte aproape de castel se află un "centru de conservare" pentru zimbri (Zubry în poloneză). Noi îi zicem rezervație de zubry !
Polonia s-a specializat in domeniul turismului, în transformarea unor vechi reședințe in ansambluri hoteliere cu restaurante specifice de epocă, unde se poate savura preparatul meu preferat, Chelboasa cu Fritki (vă las să il descoperiți!). Cam așa ceva se încearcă și la noi prin Transilvania, dar la nivel mult mai redus. Chiar la Cracovia, urmașii vechii familii Donimirski au câteva reședințe din vremuri de mult trecute, azi hoteluri. Cu mari intervenții am reușit să locuim câteva zile pe aici pentru că mai totul e închis în Polonia din 28 decembrie.
Alte puncte de interes din zonă sunt Grunwaldzzki Mond, un fel de deal- munte cu atracții, Gmira Niepolomice (primăria), o construcție foarte frumoasă ce se poate vizita, ca și întregul powiat aferent (powiat=județ, unitate administrativ-teritorială ceva mai mică decât la noi).
Vă invit să "citiți" fotografiile aferente materialului și, dacă v-am stârnit interesul, să vizitați această locație din imediata apropiere a Cracoviei.









 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu