de Valentin Oanta
Într-una din călătoriile mele în Polonia am ajuns la Gdansk, supranumit Orașul Libertății. Acest oraș este situat în partea de nord a țării, capitală a voievodatului Pomerania și port la Marea Baltică. Gdansk este un fenomen urban, partea cea mai importantă a zonei numită Trioraș ( Gdansk, Gdynia, Sopot). Frumoasele trenuri SKM leagă aceste centre și îi ajută pe turiști să aprecieze farmecul distinct al celor trei entități.
Locuitorii sunt numiți cașubieni, denumire ce o poartă din timpul Ligii Hanseatice. Aici a luat ființă mișcarea Solidaritatea condusă de Lech Walesa, cel care avea să devină laureat al Premiului Nobel pentru pace și președinte al Poloniei.
Orașul Vechi, foarte întins, a fost reconstruit in mare parte după al II lea război mondial și reamintește de puterea comercială a unui centru portuar cu o istorie de secole, în care influențele slave și germane s-au amestecat. Gdansk a fost un oraș regal și membru al Ligii Hanseatice (un grup de porturi și centre comerciale de la Marea Baltică și Marea Nordului, care funcționa în Evul Mediu). Periplul nostru prin Gdansk începe de la marele port medieval, unde poate fi admirat un monument dedicat muncitorilor șantierului naval ce și-au pierdut viața luptând pentru drepturile lor, precum și macaraua portuară medievală construită in 1444, cea mai veche din Europa. De la Poarta Verde sau Poarta de Aur, putem face o plimbare pe malul râului Moltowa cu o sumedenie de restaurante cu specific pescăresc. De la Poarta de Aur începe strada Lungă (Dluga), unde este concentrată majoritatea obiectivelor turistice. Găsim aici numeroase muzee, clădiri adevărate opere arhitectonice, cafenele, restaurante. Turnul Primăriei este atât de înalt încât poate fi văzut din orice punct te-ai afla pe Strada Lungă. Acum, acesta este muzeul orașului unde, pe lângă documente istorice se pot admira arme, echipamente de război și artefacte. Alt punct de interes este Bazilica Sf. Maria, cea mai mai mare biserică catolică din Polonia. Aceasta este construită din cărămidă roșie și are peste 400 de trepte ce ne duc in turn. În interior putem admira între altele o sculptură Pieta în lemn, un ceas astronomic vechi de peste 500 de ani și un triptic al judecății de apoi. Din Cupola bisericii putem vedea o superbă panoramă a orașului. În fața bazilicii se afla Fântâna lui Neptun, o statuie din bronz din sec. XVII. De jur împrejur sunt case istorice, cafenele, restaurante și mici magazine cu interesante suveniruri.
O altă poartă a Orașului Vechi este denumită Marea Poartă, construită din cărămidă gri-argintie. De aici incepe Calea Regală. Pe aici regii Poloniei intrau în oraș în vizitele obișnuite. Inițial aceasta poartă făcea parte din sistemul clasic de apărare, acum fiind o structură singulară. Cărămizile din care este construit monumentul sunt dispuse în așa fel încât par modele de frunze. În partea superioară sunt amplasate frumoasele steme ale Poloniei și Prusiei.
Mergând mai departe întâlnim Westerplatte, o peninsulă aflată pe râul Moltowa, cu multe clădiri istorice. Zona, care face parte din cartierul Stogi e Prerobka este recunoscută ca locul de unde a început al doilea război mondial la 1 septembrie 1939. Marea moară din peninsulă este azi un căutat centru comercial. În trecut, aceasta era cea mai mare moară medievală din Europa. În interior găsim obiecte specifice scoase la lumină în urma săpăturilor, iar în exterior vedem imensa roata de apă.
Alte obiective de vizitat în Gdansk sunt Catedrala Istorică Oliwa ce găzduiește Festivalul International de orgă, apoi Wispa, cea mai lungă clădire din Polonia, de 860 de metri (Falowiec), Institutul de Artă și, nu in ultimul rând, Centrul European al Solidarității.
Aceste puncte de interes și multe altele care poate mi-au scăpat, vă invit să le descoperiți dumneavoastră la viitoarea vizită în Polonia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu