Minunata biserica din insulita TAHUATA din indepartatul arhipelag al MARCHIZELOR, Polinezia Franceza, mijlocul oceanului Pacific… la 19.000 de km de Romania, fix in cealalta parte a lumii… O bisericuta vazuta de putini, foarte putini calatori. O bisericuta construita din bazalt vulcanic si piatra de coral, avand minunate vitralii. Una dintre cele mai izolate si greu accesibile biserici crestine din lume! Ambianta este minunata si grandioasa: in spate muntii care ating si 1000 de metri altitudine, iar in fata Pacificul care se izbeste furios de chei…
De altfel, pentru a putea debarca de pe mica salupa cu care am ajuns aici, a trebuit sa stam ghemuiti, in echilibru, pe botul salupei, sa fim atenti la miscarea de sus-jos de vreo 2 metri amplitudine pe care o aveam fata de marginea de piatra a cheiului si, la momentul oportun, de maxima inaltime a botului salupei sa…sarim pe chei…asta, in timp ce capitanul manevra salupa astfel incat sa fie cu botul cat mai aproape de chei, sa nu sarim in apa sau sa luam o gura din piatra cheiului, la saltul "decisiv"…dar nu atat de aproape, totusi, incat sa loveasca salupa de marginea de piatra… palpitant… Iar dupa ce am "coborat" toti sase (doi romanasi si patru frantuji), capitanul a dus salupa mai in larg, a ancorat-o si a venit si el la tarm…inot!!!
O insulita unde nu exista banca, nu exista bancomate si nu exista plata prin card (ca multe altele in P.F.). Ce mă amuză cand vad pe net diverse sfaturi despre avantajul de a plati cu cardul in calatorii si de a nu cara cash dupa tine… Pai prin multe zone prin care ajung eu, as muri de foame daca as astepta sa platesc ceva cu cardul...
In Polinezia Franceza aproape 100% din populatie este crestina de diverse biserici - ceva mai mult de 50% protestanti, ceva peste 30% catolici, iar restul de crestini, alte biserici - adventisti, penticostali etc. Alte religii ocupa doar cateva procente - budistii, bahaii, evreii. Cat despre islamism, practic nu exista, desi a fost o incercare acum cativa ani a unei persoane, care se declara Imam, de a deschide un centru islamic, dar populatia s-a opus iar centrul a fost inchis. Exact ca si in Rapa Nui (Insula Pastelui).
Nu as vrea sa dezvolt prea mult, dar si aceasta structura religioasa face din Polinezia Franceza una din cele mai sigure tari din lume...mai ales in privinta terorismului de orice fel, si, in special, religios...
TAHUATA - o insulita formata dintr-un bloc de lava, cu circa 700 de locuitori, cea mai mica insula locuita din arhipelagul Marchizelor. La care nu ai acces decat de pe ocean. Si care are plaje cu nisip alb, uimitor pentru Marchizele salbatice, Marchizele stancilor negre, vulcanice! Iar in fata noastra este Hiva Oa, insulita in care isi dorm somnul de veci pictorul francez Paul Gauguin si cantaretul belgian Jacques Brel.
Dar in cat timp ajungi, cel mai repede posibil, din Romania in acest ultim nivel – CEL_MAI_DEPARTE?
Cel mai rapid mod de a ajunge "direct" din Romania in Tahiti este via Paris si L.A. Zbor Bucuresti-Paris, eventual cu low-cost, dar asta implica, cel mai probabil o noapte de stat in Paris. Daca se merge cu prima cursa de linie Tarom/Air France de pe la 07:00 dimineata, se poate prinde (desi riscant) zborul de la 11:30 al Air Tahiti Nui. Deci asa ar fi: 3 ore zbor Bucuresti-Paris CDG + 2-3 ore in aeroport Paris + 12 ore Paris - L.A. + 2 ore escala in L.A. + 8-9 ore L.A. - Tahiti. Total, zbor si escale, circa 27-30 ore intre Bucuresti si Papeete (Tahiti). Acest zbor ajunge in Tahiti pe la ora locala 22:00 - 23:00, asa ca se poate sta, eventual, in aeroport pana dimineata cand este un zbor spre Hiva Oa (presupunand ca este una dintre zilele in care este zbor). Inca vreo 3-4 ore de zbor pana in Hiva Oa, unde trebuie sa stai cel putin o noapte pentru a aranja cu transferul in Tahuata. Dar dupa atatea ore de zbor si escale neintrerupte, ajungi cam "leguma"...
Apoi, presupunand ca vremea si oceanul sunt ok, inca vreo 2-3 ore cu barcuta prin mijlocul Pacificului si ai ajuns in Tahuata. Deci, un total pentru cel mai rapid timp posibil, de vreo 70 de ore, adica vreo 3 zile din Bucuresti! Cel mai rapid si cu ceva noroc...
Si un "bonus": un detaliu interior al minunatei bisericute: un superb vitraliu, de la capatul lumii - "Fecioara cu Pruncul"…cu trasaturi si motive polineziene…
P.S. 1 - Observati chipul din stanca, in dreapta turlei bisericii?
P.S. 2 - Diferenta de fus orar in Tahiti fata de Bucuresti este de 12 ore, adica maxima posibil, iar pentru Marchize se mai adauga o jumatate de ora fata de Tahiti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu