miercuri, 5 ianuarie 2022

Mina de sare de la Wieliczka

de Valentin Oanta

La numai 13 kilometri de Cracovia se află un obiectiv turistic foarte interesant al Poloniei, în localitatea Wieliczka, și anume minele de sare Kopalnia Soli. Figurând in Patrimoniul cultural UNESCO, aceasta este cea mai mare mină de sare din lume, încă funcțională, datând din secolul X. Vizitatorii, peste un milion pe an, au la dispoziție un tur ghidat în cinci limbi de circulație internațională, asistat de profesioniști ceea ce denotă amploarea și importanța obiectivului. Totul este foarte bine pus la punct inclusiv programarea la minut pentru a nu sta la cozi.
Mina are galerii pe opt niveluri, până la o adâncime de 315 metri, lungimea totală a acestora fiind de 150 kilometri. Putem vedea obiective uimitoare în această mină, inclusiv o catedrală imensă sub pământ, săpată în sare, un altar, galerii cu candelabre, o galerie cu pitici sculptați in sare de către minerii anilor 1960, caverne cu lacuri. De asemenea putem asculta muzică clasică și admira canoe plutind pe lacurile subterane. Sunt prezente peste tot scene in mărime naturală cu explicarea metodelor de extracție și trimiterea la suprafață a produselor, inclusiv cu măgăruși colaboratori, foarte simpatici.

Lumina reflectată creează un efect extraordinar, noi descoperind o lume subterană magică. Muzeul de la ultimul nivel conține printre exponate, materiale geologice, instrumente de lucru, îmbrăcăminte specifică și documente de acum 600 de ani. Există și un sanatoriu unde sunt tratați pacienți cu astm sau alergii. În magazinul de suveniruri putem achiziționa tot felul de produse precum figurine reprezentând mineri cu lămpașe, măgăruși la lucru, ciocolata cu sare(!) și alte bunătăți ce conțin produsul minei.
Dacă aveți în plan vizitarea Cracoviei, nu ratați acest minunat obiectiv aflat foarte aproape.














 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu