joi, 20 ianuarie 2022

Expozitia Mondiala din Dubai

 

de Ciprian Napradean

”Conectăm mințile, creăm viitorul” este tema Expoziției Mondiale din Dubai. Acest gen de evenimente au rolul de a aduce cumva omenirea împreună și a proiecta un drum mai bun speciei noastre. Prima expoziție de acest gen a avut loc în Londra, în 1851. De atunci și până azi s-au mai organizat încă 4 astfel de expoziții (doua în SUA și doua în Japonia). De fiecare data scopul a fost să se promoveze descoperirile tehnologice și proiectele arhitectonice grandioase. La aceasta din urma s-a adăugat tema sustenabilitatii și a colaborării dintre oameni. Evident ca ambele sunt deziderate frumoase, insa realitatea în care se mișcă specia noastră este destul de diferita (încă suntem dependenti de combustibilii fosili și găsim competiția mai dulce decât colaborarea). Dar sa nu intram în detalii.
Plimbându-te pe străzile centrulului expozitional ai impresia ca te-ai teleportat în viitor. Clădiri care sfidează gravitația, forme și materiale parca nepământene, străzi pe care circula exclusiv mașini electrice si patrulează robotei polițiști, sunete și lumini ce se joaca cu mintea trecătorilor. Probabil acesta e un crampei din realitatea urbana a sfârșitului de secol. Sper sa nu derapam prea mult de pe acest drum și sa știm sa îmbinam inteligent tradiția cu modernitatea. Noi românii suntem dependenti cumva de tradiții. Pavilionul României se prezintă cu dansuri populare (în aceasta seara au dansat Junii Sibiului), cu țuică și apa Borsec. Fiecare tara își prezintă / asuma trecutul, dar isi afișează și viziunea pentru viitor (achiziții tehnologice, proiecte spatiale, descoperiri medicale, valorificarea unor noi surse de energie, etc). Spre exemplu pavilionul Ungariei, care este unul dintre cele mai frumoase, are tema centrala apa. Vecinii noștri au creat un adevărat spectacol multimedia în jurul licorii vieții și a conștientizării importantei acestei resurse (doar în aparență inepuizabilă).
Nu am fost singurii care am fuserit amenajarea pavilionului. Au fost și alții: Marea Britanie (cu o o bijuterie arhitecturala, dar goala pe interior), Uruguay și Argentina (fiecare cu cate - un filmuleț despre fotbal), etc.
La polul opus cu pavilioane minunate, care sa spună despre tine cine ești, ce-ai făcut in istorie și cum iti vezi viitorul, m-au impresionat: Franța, China (chit ca vorbesc doar despre roboti, nu și despre oameni), Rusia (chiar dacă știi ca e doar o vitrina), Ucraina, Pakistan, Brazilia, etc.

Un comentariu: