duminică, 16 ianuarie 2022

Ceremonia Dervișilor Rotitori – spiritualitate și tradiție

 


de Livia Manzatu

Motto:

În ritmurile muzicii este ascuns un secret.

Dacă l-aș dezvălui, el ar nimici lumea.”

(Rumi)


Cappadocia – tărâmul cailor frumoși, al peisajelor de basm pe care le poți admira de la înălțimea zborului cu balonul cu aer cald, al orașelor subterane, este și leagănul unui ritual ce datează de peste 700 de ani, ca parte a datinii, istoriei, credinței și culturii turcești.
De o astfel de experiență culturală m-am bucurat când am participat, alături de alți turiști, la o ceremonie a dervișilor rotitori. Îi întâlnisem la București, la o reprezentație scurtă în cadrul Festivalului turcesc din parcul IOR, dar un spectacol „la ei acasă”, cu toată simbolistica atât de renumita, nu trebuia ratat. Ajunși la un centru cultural, am fost întâmpinați de gazde cu ceai fierbinte și cu rugămintea ca pe parcursul ceremoniei să păstrăm liniște și să nu utilizăm telefoanele mobile sau aparatele foto, pentru a nu-i distrage pe derviși. Ni s-a promis la final un fragment din spectacol pentru a-i putea filma sau fotografia.
Vestimentația dervișilor este plină de semnificații: pălăriile înalte, tronconice reprezintă piatra funerară a ego-ului, cămășile albe cu poale largi semnifică giulgiul ego-ului, iar mantiile negre (pe care le abandonează la începutul ceremoniei) reprezintă nașterea spirituală întru adevăr. Ceremonia dervișilor rotitori sau Ceremonia Mevlevi Sema este în primul rând o ascensiune spirituală spre perfecțiune, numită „Înălțarea”. Combinând recitări din poemele lui Mevlana (cunoscut ca maestrul Rumi) și pasaje din Coran acompaniate de muzică tradițională orientală, dansul dervișilor este un amestec de mișcări care armonizează mintea, sufletul și corpul deopotrivă. Muzica le induce dervișilor o stare profundă ce le permite să se detașeze de lumea reală și chiar să intre în transă, putând executa la nesfârșit aceste mișcări. Cele șapte părți ale ceremoniei reprezintă tot atâtea etape ale călătoriei mistice spre perfecțiune. La începutul și la finalul fiecărui stadiu al ceremoniei, brațele încrucișate simbolizează uniunea cu Divinitatea. Pe măsură ce se rotesc, ei își deschid brațele cu mâna dreaptă ridicată spre cer pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu și cu cea stângă spre pământ, pentru a transmite darul spiritual al lui Dumnezeu către oameni. Rotirea în sens antiorar are semnificații mistice, simbolizând trecerea de la lumea materială la Divinitate.
Din anul 2005, Ceremonia Mevlevi Sema este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Un comentariu: