sâmbătă, 8 ianuarie 2022

Praga și alchimia


de Raluca Sofian
Nu poți părăsi Praga fără sa-i testezi dimensiunea magica! Exista de pilda, un tur ușor funebru la ceas de seara cu un ghid-personaj, echipat adecvat. Sau poți intensifica chimia (pe care banuiesc ca nu puțini o simt vizavi de acest oraș) deschizând porți …alchimice. Printre zecile de turnuri pragheze unul e deturnat spre astfel de mistere. Interesant e ca s-a reușit, pe un subiect care frizeaza in unele viziuni comerciale penibilul, la un acord cu impact. E și multă punere in scena da, dar și un calup informativ pasionant provenit se pare din înaltele sferele locale universitare. Expoziția e interactivă, ghidul un orator talentat, iar punctul forte e podul din capatul unui turn. Turnul casei Faust. Vrei 60 de trepte dispuse in spirala te apropie de experiența ideală. Puțin umor, ceva ironie, curiozități, personaje cu antet si tuturora atasat câte-un prospect :))
Povestea zice ca te afli in turnul unde preț de trei ani (ai secolului XVI) faimosul Edward Kelly si ar fi ascuns laboratorul de alchimie. Dar urmele trecerii sale sunt, aviz amatorilor!, peste tot in oraș.
Prima dintre încăperile de sub acoperiș joaca roluri diverse: biblioteca, depozit si sala de asteptare. Nu i de mirare deci ca in aceasta anticamera dai de Rudolf II, John Dee, si…William Shakespeare.(Scriitura The Tempest are de-a face, iar in lectura cărții stau toate răspunsurile eficace).
Cat despre laboratorul propriu-zis —peisaj extins cu date efervescent reliefate despre “rutele” alchimice de interes: homunculus, mediumuri, viziuni cu îngeri, piatra filosofală, transformarea metalelor de talie inferioară in aur.
PS Gratie acceleratorului de particole partea asta s-a întâmplat, dar aurul obținut e nițel radioactiv și nu poate fi extras

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu