joi, 26 noiembrie 2020

Seria marilor muzee europene: Lady Lever Sunlight Village


    de Marian Lisu

     Sunlight Village, zona Port Sunlight, Merseyside – Anglia.

    Până la discuția despre superbele colecții de artă din somptuasa clădire în stil Beau-Art, cu reminiscențe ale victorianismului târziu, pomenim despre o poveste de dragoste de dincolo de neființă. Căci ctitorul pornește proiectul în memoria doamnei sale, Lady Lever – cum se denumește muzeul, în fapt Elizabeth Ellen Hulme, cea care l-a însoțit pe culmile succesului și bogăției fără de seamăn.
    Cine e Lord Lever, devenit viconte de Leverhulme? Ei bine – e primul fondator al unei multinaționale (Unilever, ale cărei produse le folosim zilnic sub diferite denumiri) cel care a dus industria săpunului din Antichitate direct în epoca modernă, căci a trecut de la combinația pe bază de seu la cea pe bază de ulei de palmier.
Pasiunea pentru artă crescuse constant, cum pofta sporește mâncând, de la ceva pictură de socol XVIII – XIX, până la vase din Grecia veche, statui romane (zei și împărați, deopotrivă), la tapiserie diversă, piese de mobilier extrem de rare sau chiar articolele lui Napoleon (inclusiv masca mortuară a Împăratului).
    Edificiul enorm se gândește astfel încât fiecare încăpere să fie ceva – altceva, de la săli lungi cu pictori consacrați (de regulă englezi), la săli circulare pentru statui, la clone ale camerelor de unde achiziționase bunurile diverse. Mobilierul e mai tot timpul asezonat cu ceramică de excepție, spațiile largi au lumină din plin, ca și numele companiei din proximitate – Sunlight.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu