vineri, 6 noiembrie 2020

Trei flash-uri elvetiene...


 de Marcela-Iolanda Cristea

Verzasca este un loc magnific din Provincia Ticino (Elvetia). Eu m-am simtit minunat in acest cadru mirific, unde bateriile mi s-au incarcat ca prin minune! Este o locatie splendida, unde apele  râului au nuante de un verde patrunzator si se impletesc cu malurile care au fost sapate de vijelialor, in plina furtuna. Podul roman este un vestigiu care a reusit sa dainuiasca peste secolesi care ne impresioneaza si astazi! Oamenii locului sunt minunatiCand eu am vizitat acest loc o furtuna a facut sa fim blocati de cealalta parte a râului, intr-o taraba. Curentul electric a fost intrerupt din cauza furtunii, iar gazda noastra ne-a adus lumânari si am petrecut un

moment memorabil, degustand specialitatile de origine italiana! Va recomand acest loc magnific!

Nu ma lasa inima sa nu va scriu si despre Zermatorasul unde nu este poluare, deoarece in interior toate masinile sunt electrice (chiar si autobuzele). Masinile clasice trebuie parcate undeva in afara orasului, iar turistii sunt obligati sa mearga cu naveta electrica. Asa se pastreaza calitatea aerului! Orasul se afla la capul liniei de la calea ferată Matterhorn-Gotthard, în partea superioară a văii Matter la altitudinea de 1.610 m deasupra nivelului marii, la poalele piscului Matterhorn.



Iar, la final, sa vorbim putin si despre cel mai inalt ghetar din Alpi, "Grand Glacier d'Aletsch", unde am ajuns prin vara lui 2015 si care m-a impresionat in mod deosebit. Locul din cantonul Valais este magic. Ghetarul este înconjurat la nord de Masivul Jungfrau, la sud de Valea Rhonului (cu care comunica  prin intermediul  Cheilor Massa), la est de Lacul Märjelen, iar la vest de AletschhornAi impresia ca milioane de ani s-au scurs si milioane de oameni au trecut pe aici... Timpul este suspendat. Doar gheata persista inca... Si nu stim pentru cât timp, vazând incalzirea si poluare pamântului... Alpii ar putea pierde 80% din ghețarii lor dacă nu se produce nicio modificare a emisiilor de gaze cu efect de serăPrin urmare, impactul asupra durabilității ghețarului va fi semnificativ. El s-a retras cu 2.600 de metri din 1880. Această retragere s-a accelerat din 1980 și ghețarul s-a retras 800 de metri în 30 de ani (30% din retragerea totală).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu