sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Hameln – orașul poveștilor cu final neașteptat

        de Marian Lisu

  Hameln este orașul poveștilor cu final neașteptat, locul unde magia face casă bună cu istoria.
Nu pierdem mult timp în zonele moderne și dăm fuga pe ,,Insulă”, de fapt secțiunea ce se scaldă de Weser în lateral, dar se înconjoară cu apa mică a Hamel-ului, ca într-o centură ce ține acolo medievalul.
    Clădirile sunt...ce să zic, vă las să vă faceți singuri o păraere, chair dacă instantaneele sunt doar o fracție minoră. Lume luminată, căci cei ce vin iau urma poveștii, transformându-se în detectivi de ocazie pentru câteva ceasuri.
       Șoarecii din pietrele străzilor duc spre reperele amintite în povestea cea mai cunoscută și tradusă internațional în 35 de limbi – Pied Piper din Hameln. În Muzeul orașului sunt de toate, pentru toți. Cei care iubesc istoria au parte de obiecte medievale, arme sau scrieri de secole, cei cu arheologia de vestigiile antichității sau preistoriei, cei atrași de istoria naturală de resturi de mamuți, rinoceri sau alte vietăți ciudate. Dar atracția o deține legenda, chiar a fost nevoie de o clădire din vecini să extindă spațiile expoziționale, atașând o pasarelă suspendată.
        Piața Bisericii Sf. Nicolae e locul curei de soare, platoul fiind aglomerat de gură-cască ce aruncă priviri în toate direcțiile. Și au ce să vadă, clădirile fiind o altă poveste frumoasă, cu arhitectură de astă dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu