duminică, 1 noiembrie 2020

Tinovul Mohos - cea mai ieftina excursie in Siberia!

de Ioan Laslo


    Spunem mereu ca avem o tara frumoasa si, de cele mai multe ori, adaugam cu tristete ca nu avem grija de ea. Zilele trecute am vizitat insa un loc in care oamenii se implica activ pentru a-l pastra asa cum este el de mii si mii de ani. Poate si pentru ca, vorba unui custode al locului, este mai bine sa nu intervii deloc si sa lasi natura sa isi urmeze cursul firesc.Este ceea ce se incearca la Rezervatia Naturala Tinovul Mohos, aflata in apropierea mult mai cunoscutului Lac Sfanta Ana.

   Vegetatia de aici este undeva intre tundra si taiga si se datoreaza pastrarii in craterul vulcanic a climei de a finalul glaciatiunilor. De aceea poti spune ca o vizita aici poate constitui cea mai ieftina excursie in...Siberia! 😀 Patrunzi cativa metri printre copacii care creaza o perdea verde si intri intr-o lume total diferita. Este ca si cum ai ajunge in Siberia sau undeva prin Finlanda. Vegetatia este una specifica. Imediat te loveste insa faptul ca sunt multi copaci uscati. Am inteles de la ghidul nostru extrem de competent ca este vorba de o boala care i-a lovit in ultimii ani si ca avem de a face cu o adevarata catastrofa ecologica. Au fost adusi insa copaci specifici din alte tinoave pentru a salva ecosistemul. Interesant este ca aici timpul de crestere al copacilor este de...5 ori mai lent. Putem vedea astfel copaci cu o vechime de peste 1000 de ani, chiar daca la prima vedere ai spune ca nu pot fi seculari.

 

 Cum s-a format totul? Relativ simplu. Muschiul de turba a acoperit ochiul de apa dinspre margini spre interior si de sus in jos. De aceea este relativ periculos sa pasesti in zona. Trebuie sa urmezi calea facuta din busteni(interesant, pe urmele lasate de ursii care sunt in zona). E suficient sa vezi cat de subtire este stratul de muschi in unele locuri(un bat infipt intra uneori ca prin branza) ca sa iti dai seama ca nu ti-ai dori sa ajungi sa te afunzi in turbarie. La Mohos au mai ramas 16 ochiuri de apa(dintre care doua sunt la dispozitia vizitatorilor, fiind pe traseul amenajat). Este acida si are o culoare neagra. Ni s-a spus ca aciditatea este de mai bine de doua ori mai mare decat cea a acidului citric si ca, din aceasta cauza nu exista vietuitoare in aceasta apa. In zona sunt insa cateva plante specifice care o duc bine in aceasta zona oligotrofa. Afinul si merisoarele sunt vedetele zonei, insa trebuie spus ca exista si o planta extrem de otravitoare, numita rozmarinul de turba. Daca nu iti place soacra, este otrava perfecta pentru aceasta, deoarece ingurgitata duce la deces, iar la autopsie planta nu poate fi detectata decat in primele 72 de ore. Apoi se descompune singura. Sper ca nu v-am dat idei!😊 Si daca tot vorbim de plante ucigase, ar mai fi una numita poetic roua cerului. Ea ucide insecte, pe care le devoreaza apoi latent. Am avut ocazia sa vad ce a mai ramas dintr-o libelula, care a cazut in plasa frumusetii acestei plante. Parca tot ce e frumos ucide(stim noi!)

    Sunt multe povesti de spus despre tinov, insa va invit sa mergeti sa le auziti singuri. De fapt nu singuri ca nu vi se da voie sa intrati acolo decat insotiti de ghidul specializat. Dar e foarte bine asa , deoarece acesta este de foarte buna calitate. Si, ca o curiozitate, biletul de intrare este inclus in taxa de parcare(parcarea este la doar cateva sute de metri distanta), iar apoi puteti foarte bine sa faceti o plimbare pentru a admira craterul geaman cu cel al Tinohului Mohos, mult mai cunoscut ca fiind singurul lac de origine vulcanica din Romania si sud-estul Europei. Ma refer desigur la Lacul Sfanta Ana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu