sâmbătă, 21 noiembrie 2020

Croatia Insulara - loc recomandat pentru petrecerea concediului

   


de Ioana Gabriela Gavrila

Croatia inseamna si insule splendide, locuri de petrecere a concediilor in locatii de basm. O sa trecem in revista pe cele mai importante dintre ele. 

1.Insula Braci (se ajunge cu feribotul din portul Split) este a treia insula ca mărime din Croația. Populatia si-a câștigat existenta din exploatarea calcarului din dealurile din zona. Printre cele mai ilustre clădiri care au fost construite din această piatră se numara Palatul lui Diocletian din Split si Parlamentul din Budapesta.


2.Insula Hvar, cu intinsele sale câmpii de lavanda. A fost ocupată de greci in secolul al IV-lea i.Hr., iar in secolele XVI-XVII a fost detinuta de venetieni. Ei si-au lasat amprenta asupra arhitecturii clădirilor. În timpul sezonului turistic, portul este plin de iahturi de lux. Spectaculoase sunt palatele familiilor nobililor de altadata, fortăreața si arsenalul (care  in secolul al XVI-lea adăpostea si separa toata flota de război venețiană). Industria lavandei este principala sursă de venit pentru locuitorii insulei, Lavanda de Hvar este cea mai bună din Europa, fiind folosita pentru fabricarea de uleiuri, creme, balsamuri pentru migrene  si depresii.

3.Insula Vis a fost, pana in 1989, o bază militară de frontiera. La inceput aici au locuit grecii (sec. al IV-lea), urmați apoi de venetieni. Din momentul în care Republica Venețiană a subcombat, in 1797, austriecii, britanicii, francezii și germanii s-au bătut pentru

ea. De la britanici au rămas fortificatiile din jurul orașului. Orasul Vis are două parti: zona in care acosteaza feriboturile (cu cafenele, magazine de suveniruri si stație autobuz) si vechea enclavă aristocratică  Kut, construita de nobilii venetieni. Vis este renumită pentru calitatea vinurilor. Familiile de aici produc vinul ,,Prosek,, În zona Munților Hum, Tito a înființat o bază militară  având rețea de tuneluri subterane si buncare (in al doilea razboi mondial, după căderea Italiei). Tito își coordona operațiunile militare din buncarul sau.

4.Insula Rab (intre orasul Zadar si Reb) Legenda spune că monarhul Marii Britanii,  regele Eduard al VII-lea lea venise în vacanță pe Insula Rab, însoțit de iubita sa, manat fiind de intentii prea puțin creștine. Regele a forțat mana autorităților locale pentru a emite o lege care să permită scaldatul nud. Insula Rab mai este cunoscută si drept insula soarelui, a marii si a frumusetii, fiind una dintre cele mai verzi insule ale Marii Adriatice.  Cei aproximativ 9000 locuitori traiesc din agricultura, pescuit, construcție de bărci si turism.

5.Insula Pag- Zadar este preferată de tineret. Are un muzeu de dantelarie si broderie si e celebra pentru producție locală de brânză din lapte de capră ( pasky sir).


6.Insula Lokrum (fruct acru) supranumita si Insula regilor este una dintre insulele cele mai mari de lângă orasul  vechi Dubrovnik (fost Ragusa). Istoria ei începe în secolul al XI-lea, cand a fost fondată o Mănăstire Benedictina. În 1192, spune legenda, regele englez Richard Inimă de Leu se întorcea din cruciadă, iar nava in care se afla a naufragiat în zona. Drept mulțumire pentru ca a scăpat cu viață , regele a donat bani pentru a se ridica o biserică. Pana in 1798, insula a rămas sub conducerea călugărilor benedictini, dar, la scurt timp, aceștia au fost obligați să o părăsească, la presiunea conducerii ordinului. Astfel, a ramas abandonată  pana in anul 1806, când a fost ocupată de armata napoleoniana, cu ajutorul a 3 aristocrați din Dubrovnik. Pe locul cel mai inalt s-a construit un fort regal. Generalul trupelor franceze a fost cel care a ordonat închiderea mănăstirii, iar calugarii au lăsat un blestem pentru cei care vor rămâne pe insula. După căderea Republicii Franceze, locatia intra in posesia căpitanului Tomalesiv, un personaj extrem de bogat, iar in 1859 este vândută Arhiducelui Maximilian, fratele cel mai tânăr al împăratului austriac Franz Josef si vice regele Venetiei si Lombardiei. Cuplul Maximilian - Clotild a transformat vechea mănăstire in resedinta de vară. Se cunoaște sfârșitul tragic pe care l-a avut Maximilian, asasinat de revolutionarii din Mexic.

7.Insulele Elafiti (Cerbului) aflate la vest de Dubrovnik. Istoria lor începe cu ilirii, al caror zid de apărare a fost găsit pe Insula Sipan. Cele mai mari insule din Arhipelagul Elafiti sunt: Sipan, Lopud si Kolasep (de altfel, singurele populate). Ele dispun  de plaje lungi cu nisip si corali rosii. Insula Sipan este cea mai mare insula care face parte din Arhipeleagul Elafite(elpahos- caprioara). Insula Lopud are 220 locuitori si se intinde pe o suprafata de 5 kilometri patrati. În secolul al XV-lea lea avea propria flota. Pe această insula se ajunge doar cu barca, dar merita, deoarece are cea mai bună plaja cu nisip alb: Plaja Sunj.  Insula Kolasep este împînzită cu ruine antice si vechi biserici in stil romanic. In apropierea insulei, bancurile de stridii sunt la ele acasa, iar capturile de homar sunt si ele ceva comun. Arhipeleagul Elafiti are 4 golfuri.


8.Insula Korcula(Golful Negru) are 279 km pătrați si apartine Arhipeleagului Central Dalmat, fiind separată de Peninsula Peljesac. De altfel, pentru a ajunge aici, avem un traseu de o ora si jumatate, cu serpentine, un adevarat vis pentru iubitorii de frumos. Un vis cu mare, insule, vita-de-vie plantata parca in piatra(te si intrebi cum este posibil?). Din Orebici  ,se ia vaporul circa 20- 30 minute pentru a ajunge pe Insula Korcula. Numele insulei provine probabil de la padurile de pin negru, care a fost folosit la construcția de nave. Ca forma, seamănă cu o corabie neagră, întunecată, care naufragiaza intre cer si valuri. Centrul orașului medieval a fost construit pe o peninsula mica ovală, o suburbie barocă. Un obiectiv important aici este Catedrala Sf.Marco  (construita in stil romano-gotic intre anii 1301- 1806). Pe fiecare parte a  Catedralei sunt sculpturi ale lui Adam si Eva, sculpturi realizate de Mestrovici. Picturile lui Tintoretto (Buna Vestire), Capela Sfântului Rok, statuia cel reprezintă pe Sf.Marco sunt toate de maxim interes. Daca ajungeti aici, nu trebuie sa ratati nici casa unde s-a nascut Marco Polo la1254, palatele nobililor comercianți (secolele XV-XVI), zidurile venetiene care constituie fortificatiile orașului vechi, Turnul Mic (al guvernatorului Lombardo) construit in anul 1449 care are stema gravata pe o parte a sa etc. Interesant pe insula este un dans popular.  El scoate in evidenta dragostea disputata dintre doi regi si relatia dintre creștini si otomani. Insula Korcula este un mix de culturi. Dea lungul timpului numeroase popoare au populat-o, punandu-si amprenta. Influenta  bizantino-venețiană este insa decisiva. Insula Korcula include orașele Korcula, Vela-Luka si Blato, satele de coastă Lumbarda (cu frumoasele castele de țară și vile fortificate) si Racisce. Si aici avem de a face cu cultivarea vitei-de-vie si a lamailor. Gasim numeroase pensiuni agroturistice, care constituie spatii de cazare extrem de confortabile. Se profita si de existanta unor golfuri cu nisip fin, un adevarat magnet pentru turisti.

9.Insula Mijet este a doua ca marime, dupa Korcula. O parte din ea este ocrotita, constituind Parcul National Mijet. Potrivit unui mit local, aici a fost ținut Ulise captiv de Calypso vreme de 7 ani. În zona  se afla si Insula Sf.Maria, ideală pentru cei care vor sa se relaxeze.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu