miercuri, 4 noiembrie 2020

Mica aventură germană – azi Valea Mijlocie a Rinului

de Marian Lisu

Denumită Mittelrhine, e pentru nația germană ceea ce reprezintă costierele (Amalfitana sau Ligurica pentru italieni) sau Riviera pentru franțuji.

Secțiunea de 65 km. ce leagă pe cale de ape Koblenz-ul de Mainz a presupus în micul nostru traseu Boppard , Sankt-Goar, cu celebra stâncă Loreley, Oberwesel și Bacharach, cea din urmă e mai interesantă (imaginile emblematice pentru zonă sunt majoritatea surprinse aici).
Cuvintele multe sunt de prisos, voi lăsa imaginile să vorbească.
Muză pentru făuritorii de arte frumoase, teren strașnic propice plantațiilor viticole, cu o geometrie aproape de perfecțiune (deh- meticulozitate nemțească), valea ține de stânga și de-a dreapta multe orășele (circa 60) dar și zeci de fortărețe, unele castele de poveste, mai greu sau mai ușor accesibile.
Semnele răutăților vremilor trecute (în special Războiul de 30 de ani, total nefast zonei) se văd și acum – unele sunt conservate ca ruine, spre neuitare.
Palatele din Mainz sau Koblenz necesită o aprofundare separat de minunățiile traseului, pentru că nu vom suporta atât de mult frumos concentrat într-un interval prea scurt.Catedrale vechi, biserici nenumărate și în stiluri nemaivăzute, case nobile sau micuțe clădiri familiale, toate sunt integrate perfect peisajului natural desăvârșit.
Când alegeți Germania ca destinație, nu vă puteți face o imagine a frumuseților de aici fără o trecere în revistă a Rinului de mijloc, zonă ușor accesibilă din Koln-Bonn, sau prin celălat hub Frankfurt pe Main.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu