joi, 26 noiembrie 2020

Seria marilor muzee europene: Muzeul de Arheologie din Madrid

  

de Marian Lisu

    La Madrid, la doi pași de Piața lui Columb, în imenul edificiu al Bibliotecii și Arhivelor, și-a făcut loc cu cinste Muzeul Național de Arheologie. Ipotetic vorbind, nu doar al Spaniei, căci deține și colecții de mumii egiptene sau artă din Grecia veche.     Destăinuim un mic secret, deseori folosim o stratagemă care ajută la derularea colecțiilor foto-video - să nu începem îngrozind privitorul direct cu scheleți sau țeste ale primilor bipezi... urcăm cu liftul la ultimul nivel, după care ușurel la coborât scări (după admirarea colecțiilor diverse), astfel că ne întoarcem ușor în timp, nu brusc - cum se organizează muzeul cronologic.

    Pe cele 4 niveluri sunt, de regulă, achizițiile monarhilor din zona Peninsulei Iberice, căci inițial se dorise aici un megadepozit constituit la dorința reginei Isabela a II-a, spre a păstra colecțiile palatului. Ni se perindă privirii dovezi ale vieții la curte, arme și armuri ale altor epoci, strașnic împodobite. Nu se ratează momentele marilor desoperiri sau perioada colonizării. Arta decorativă, colecții etnogtrafice, decorațiunile spuperbe ale
perioadei maure sau influența etruscă sau romană, toate sunt elemente suficiente pentru a da o notă colosală muzeului. Săli întregi cu mozaicuri imense, frumos meșteșugite, etalează puterea pe care au avut-o imperialii stabiliți pe meleaguri iberice, bogăția detaliilor și încadrarea geometricădemonstrând culmile artistice atinse la apogeu.
    O altă colecție, rară la nivel mondial, este cea a idolilor ciopliți în bucăți mari de piatră șlefuită, de o frumusețe artistică deosebită pentru vremurile când au fost gândite și ridicate, aspectele vechilor religii din Preistorie ne poartă astfel prin epocile milenare – Paleolitic și până la cea a Fierului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu