de Valentin Oanta
duminică, 31 ianuarie 2021
Gdansk - Orașul Libertății
de Valentin Oanta
miercuri, 27 ianuarie 2021
Parma - un oras cu o bogata istorie
de Marian Lisu
Parma este orașul cu o istorie pentru care parcă se scrie manualul european al perioadei post-romane: ridicat de imperiali spre a le servi interesele pe ruta comercială a Via Aemilia (cea care a dat și numele regiunii Emilia-Romagna) și spulberat de Theodoric (regele ostrogot, ce a supus toată zona și s-a înmormântat în grandiosul mausoleu din Ravenna). Orașul e o pasăre Phoenix, renăscând din propria-i cenușă, cu amintirea măririi imperiale. A trecut prin ascultare bizantină, a stat sub ambiția lombardă, dar a gustat și libertatea – ca și comună neatârnată, ce-și dicta singură destinele.
marți, 26 ianuarie 2021
O zi superba, la Bucin
De ce Israel?
de Mircea Poeana
Israelul incepe vaccinarea adolescentilor. Dincolo de aceasta stire laconica se afla, de fapt, ceea ce pe drept se poate numi Miracolul Israel.
luni, 25 ianuarie 2021
Poveste fara sfarsit...
duminică, 24 ianuarie 2021
CIPRIAN PORUMBESCU, COMPOZITORUL ADORAT LA BRAȘOV
Născut cu numele Ciprian Golembiovski, la data de 14 octombrie 1853, în comuna Şipotele Sucevei, în Bucovina, localitatea Șipotele Sucevei pe atunci situîndu-se în Imperiul Austro-Ungar. A devenit Ciprian Porumbescu în anul 1881, (Galamb traducându-se porumbel în limba maghiară), fiind fiul preotului ortodox Iraclie Golembiovski şi al Emiliei Klodnitzki, de origine poloneză și a fost al doi-lea copil din nouă al părinților lui.
Din copilărie s-a deosebit de ceilalți copii din sat ca un copil intelligent și deosebit de talentat, însă predispus spre boală dar mereu plin de lumină și de viață. Porumbescu a crescut ascultând muzica dulce și veselă a folclorului românesc, care îl fascinează și se îndrăgostește de muzică. Tatăl, prieten cu unul dintre marii poeți ai neamului - Vasile Alecsandri, i-a cultivat fiului dragostea pentru țara și neamul său românesc. Însuși muzicologul Carol Miculi, profesor la Conservatorul din Lemberg şi discipol al
sâmbătă, 23 ianuarie 2021
De la tramvaiul 41 la cel luxemburghez...
Anul 2019 a fost un an plin de schimbari - de locatie. Plecasem din orasul meu natal Targu-Mures, catre Bucuresti, catre deschidere de noi orizonturi. Bucurestiul m-a fascinat mereu, dincolo de lucrurile mai putin placute precum renumitul tramvai - linia 41 - o fosila de tramvai care se chinuie din rasputeri (pana si sunetul sinelor ne spune ca nu mai poate deja...) sa mai duca o tura de oameni catre destinatie. De fiecare data cand luam tramvaiul ma asteptam sa cedeze in mijlocul calatoriei, dar el, saracutul, inca mai duce putin, de altfel, ca multi seniori de acasa, care se mai agata de un job la 60+ pentru a-si ocupa timpul intr-un mod folositor. Noi, acasa, nu stim sa ne bucuram de timpul liber. Daca avem mai mult timp liber decat de obicei, deja ne panicam, cautam ceva munca in plus, nu cumva sa ne relaxam, sa respiram, sa ne bucuram de cate un lucru marunt.
vineri, 22 ianuarie 2021
Viena e o stare!
Povestea lui Moise și a Turnurilor Gemene…
joi, 21 ianuarie 2021
Mandru ca sunt Roman! Insula Sacalin
de Paul Drosu
miercuri, 20 ianuarie 2021
Prin Alpii Iulieni...Slovenia, o tara minunata!
marți, 19 ianuarie 2021
Bustul Generalului Ion Dumitrache din Brasov
luni, 18 ianuarie 2021
Insula Key West, Ernest Hemingway si Casa Alba doi...
Cei care vor să vadă locuința și pisicile cu șase degete ale celebrului Ernest Hemingway, trebuie să călătorească obligatoriu în Insula Key West, la capătul Autostrăzii Maritime A1 din SUA. E cam de aceeași lungime cu București - Pitești și merge prin mare!
Acolo, temperatura nu a scăzut niciodată la 0 grade. Iarna sunt de regulă 18 grade noaptea. Pentru vizita în Key West vă recomand ghidul turistic al insulei. Puteți descoperi Casa Albă doi folosită ultima dată de Truman, borna ce simbolizează cel mai sudic punct al SUA, un amplu fort militar, apusul soarelui, celebru, urmărit zilnic de mii de turiști, peștii uriași din port pe care nu îi deranjaza nimeni etc etc etc.
sâmbătă, 16 ianuarie 2021
Prietenimereu4u - Ne marim echipa!
Au trecut ceva ani de cand am initiat acest proiect. Sper ca el si-a gasit menirea si cred ca este vremea sa trecem la nivelul urmator. Daca la inceput am dorit sa impartasesc impresiile mele personale din calatorii, am ajuns la concluzia ca Prieteni Mereu este si va fi o sintagma pentru mai multi. De altfel, asa a fost intotdeauna!
Este normal atunci sa deschidem aceasta locatie pentru cat mai multi oameni cu care impartasim acelasi ideal, cel al calatoriilor frumoase, al cunoasterii lumii si a oamenilor din ea! Vor aparea deci tot mai multe colaborari, deoarece familia Prieteni Mereu este intr-o continua crestere. Incurajam pe oricine are ceva de spus, in stilul lui propriu, sa o faca! Acelasi loc din lume poate fi perceput diferit de diversi oameni, sau poate da impresii diferite in timpuri diferite. Nu exista reguli, formate, retete. Ne dorim un spatiu al exprimarii libere, cenzurat doar de bun simt. Fiecare dintre noi poate fi mai bogat daca are acces si la perceptia celorlalti. Iar aici pare sa fie un loc ideal pentru a o gasi. Va incurajez deci sa ne contactati si sa va exprimati! Indiferent ca sunteti specialisti in turism, sau doar calatoriti pur si simplu, artisti ai cuvantului sau aveti un stil mai pragmatic, fie ca scrieti sau preferati sa va inregistrati pe imagine filmata, etc. Fiecare dintre voi are locul lui aici! Suntem si intr-o perioada in care este o pauza impusa in a calatori unde ne dorim. Poate este momentul atunci sa descriem si altora locurile minunate pe care le-am vazut. Poate fi ceva relaxant si, in acelasi timp, ne poate motiva pentru vremurile mai bune ce vor sa vina! Desigur, cei care au colaborari constante vor avea si pagina de prezentare personala, contributia lor fiind una definitorie pentru ce ne dorim a fi. Lasati-ne un mesaj, sau scrieti-ne pe mail-ul ioanlaslo@gmal.com , sau pe pagina de Facebook!
Va asteptam cu drag, pentru ca suntem Prieteni Mereu!
vineri, 15 ianuarie 2021
Ziua națională a culturii române
Ziua națională a culturii române a fost stabilita mult mai târziu decât ar fi meritat dată fiind bogăția sa pe toate nivelurile și a reprezentanților ei de seamă care au excelat atât în țară cât și în străinătate, câteodată făcând chiar mari valuri, primind un grad de acceptare de seamă, mulți dintre ei naturalizați în țările unde s-au stabilit, au muncit și au creat pentru că, de ce să nu recunoaștem? Nimeni nu este profet în țara lui.
Tahuata - cea mai mica insula locuita din Arhipelagul Marchizelor
luni, 11 ianuarie 2021
Opera din Viena si Strauss
vineri, 8 ianuarie 2021
Castelul Niepolomice - o bijuterie in apropiere de Cracovia
marți, 5 ianuarie 2021
Galeria Națională Maghiară
de Marian Lisu