luni, 30 ianuarie 2023

Estadio San Mames - Catedrala fotbalului basc

de Ioan Laslo

Cu cele peste 53.000 de locuri disponibile, stadionul lui Athletic Bilbao a primit supranumele de Catedrala. Pentru ca este mult mai mult decat un simplu loc unde sportul rege este practicat. Este, probabil si singurul loc in care bascii isi pot striga off-urile impotriva guvernului de la Madrid fara a fi sanctionati. De aceea, de multe ori, meciurile echipei locale sunt adevarate demonstratii.
Toti microbistii stiu ca fotbalistii echipei Atletic Bilbao trebuie sa fie basci sau sa aiba un stramos basc. Este politica pe care clubul o are  dintotdeauna. Una normala, daca ne gandim la modul in care este implicata politica in fotbalul spaniol.
Vechiul stadion, inaugurat in 1913 a fost inlocuit cu unul ultramodern la exact 100 de ani dupa. Ca oricarui stadion din categoria elita(conform standardelor UEFA), terenului i se adauga spatii precum muzeul clubului(prezintă peste 1000 de obiecte originale și 900 de videoclipuri pentru a vă ajuta să înțelegeți esența și istoria clubului din 1898), doua restaurante, sali de conferinte, sediul membrilor clubului etc. Afișările luminoase ale San Mamés (denumit astfel dupa vechiul palat aflat in imediata apropiere) au devenit una dintre caracteristicile semnăturii stadionului. Acesta este echipat cu un sistem dinamic de iluminare cu LED care permite să schimbe panourile albe de pe fațada stadionului în orice altă culoare sau combinație de lumini. Efectul este deosebit! Nu puteam sa nu adaug pe fundalul pozelor de la fata locului imnul lui Athletic Club de Bilbao, mai ales ca bascii sunt recunoscuti pentru imnuri si muzica lor corala.
Preturile la meciuri sunt destul de piperate (cam asa este in toata Spania!), pornind de la 160 de euro pentru partidele obisnuite din campionat, dar cei care doresc sa vada interiorul pot face si tururi de 45 de minute(cu ghid audio), pentru care scot din buzunar 14 euro(5 euro pentru copiii pana la 14 ani).

duminică, 29 ianuarie 2023

Turnul Sapphire sau Istanbulul panoramic

de Livia Manzatu

Motto:

„Călătoriile – te lasă fără cuvinte, apoi te transformă în povestitor”(Ibn Battuta)

Vizitand in toamna trecuta Parisul cu al sau cartier La Defense, ale carui cladiri spectaculoase de birouri atingeau parca cerul, atentia mi-a fost indreptata acum spre cartierul de afaceri Levent din Istanbul, cu al sau celebru Turn Sapphire.

Dupa o calatorie de aproape o ora in care am utilizat trei mijloace de transport (tramvaiul T1 pana la capatul de linie Cabatas, apoi funicularul pana in Piata Taksim, iar de acolo metroul M2 pana la statia 4.Levent), am ajuns. Cladirea se desfasura impresionanta in fata ochilor. Am intrat repede si, avand biletele cumparate online, am strabatut rapid zona de magazine in cautarea ascensorului. Liftul, modern si incapator, a tasnit spre ultimul etaj; in mai putin de

sâmbătă, 28 ianuarie 2023

Dubaiul actual este echivalentul Egiptului antic

 

de Ciprian Napradean

Dubaiul actual este echivalentul Egiptului antic. Piramidele sunt înlocuite de zgârie nori, piatra e preschimbata în otel și sticlă, dar deșertul e tot deșert, iar emirul e tot faraon. Doar în China am mai văzut atâta opulenta și încercare disperata de a epata. Dubaiul e un mare panou publicitar atârnat pe cea mai înaltă clădire din lume (Burj Khalifa), în care se reflecta cea mai mare fântână arteziană din lume, cu cea mai mare roata din lume (un fel de London eye, dar muuuult mai mare), cea mai mare insula artificială, cea mai mare gradina de flori naturale, cea mai.... Dorința faraonica a emirului Mahomed de a părea "cel mai cel" e tipica liderilor autocrati. Cică a început construirea unei noi clădiri de peste 1200 de m înălțime, doar ca răspuns unui emir ce si-a propus sa depășească Burj Khalifa. Acest tipar de gândire, guvernat de megalomanie, este vizibil și la simplii cetățeani. Isi turează "căluții" decapotabili pe șosele, ascultând muzica tare și scrutand cu privirea trotuarele (cautand apreciere). Am specificat cetățeni, pentru ca aceștia sunt privilegiații sistemului. Bărbații îmbrăcați în alb (îngerașii, cum le spune fratele meu), urmați la o distanță de soțiile imbracate în negru. Aceasta categorie de oameni sunt minoritari, dar angajați în posturile cheie din securitate si administrație. Marea majoritate a angajaților sunt indieni și pakistanezi ( cei mai mulți dintre ei trăind și muncind în condiții mizerabile). Sunt și angajații europeni, răsfățați cu salarii mari. Situația imi seamănă cumva cu cea a țiganilor gabori, ce își angajează români ca șoferi, la curățenie, etc. Dubaiul, imi lasă impresia, funcționează ca un stup de albine. Cu matca (în acest caz emirul), înconjurat de trântori si albine lucrătoare. Altfel spus e un fel de Sparta a vremurilor moderne, cu o mana de spartani razboinici ce exploatează o majoritate de perieci și hiloti.
Dincolo de aceste comparații, mai puțin prietenoase, trebuie apreciat felul în care au transformat resursa de sub nisip, petrolul, într-o splendoare urbană. Cat de sustenabila va fi aceasta după ce resursa fosila se va epuiza? Greu de zis! Prietenul meu, Habor Adrian crede ca este. Eu am câteva rezerve. Am impresia ca se construiește nu din necesități economice, asa cum se întâmplă intr-o democrație liberala, ci din necesități de imagine, asa cum se întâmplă intr-o dictatură.

vineri, 27 ianuarie 2023

Puente Biscaya

 de Ioan Laslo

In 1893 cand a fost ridicat peste Nervion dupa planurile lui Alberto de Palacio (elev a celebrului Gustave Eiffel), Puente Biscaya a fost primul pod din lume care putea transporta masini si pietoni. Ideea a fost apoi preluata si au aparut poduri pe acelasi principiu in toate colturile lumii. Localnicii din oraselele Las Arenas si Portugalete (suburbii ale orasului Bilbao) il numesc gondola zburatoare. Schela se afla la inaltime (permitand astfel trecerea navelor prin estuarul Nervionului), iar platforma sa este fixata cu cabluri de otel rasucite la un troliu orizontal. Pentru finalul secolului al XIX-lea era o realizare inginereasca revolutionara. Stâlpii sunt doi turnuri metalice duble înălțime de 61 m, trase de cabluri metalice, ale căror capete sunt atașate la o distanță de 110 m de blocuri masive de beton. Între turnuri, situate pe diferite maluri, există cabluri întinse, formând o parabolă, pe care atârna centrală a podului, lungă de peste 160 m, atârnă la o înălțime de 45 m. Edificiul este inclus in Patrimoniul UNESCO.
Turistii au ocazia sa faca o traversare dus-intors, dar rolul podului este foarte practic pentru localnici si azi, acestia evitand un ocol de cativa kilometri cu ajutorul sau. Filmarea de mai jos surprinde o astfel de traversare intr-o zi cu vant puternic (acest lucru afecteaza sunetul, lucru pentru care imi cer scuze anticipat).

miercuri, 25 ianuarie 2023

Iarnă la Colibiţa

de Marius Nistor
      
Dacă tot ne-a răsfăţat statul român şi ne-a dat aşa de timpuriu o zi liberă începând de anul acesta, ce mi-a zis Adriana, soţia mea? Hai să mergem undeva şi să ne bucurăm de zăpadă.
Se poate să nu sărbătorim “bobocul” unirii principatelor române? Ce români am fi dacă lenevim în sufragerie, mai ales că guvernanţii sunt grijulii cu clasa muncitoare şi se gândesc că aceasta are nevoie să îşi tragă şi sufletul după – deja – două săptămâni de muncă asiduă ?
Şi unde e mai indicat să petreci câteva ceasuri libere dacă nu în cea mai ozonificată localitate din România? Adică la Colibiţa. Aşa că Adriana, ai vrut ieşire în natură, caută locaţie! Şi a rezervat o cameră la

marți, 24 ianuarie 2023

Focșani, orașul Unirii

 

de Elena Trifan
Focșani, orașul scris cu litere de foc în istoria poporului român, graniță mai mult formală între două țări surori, și-a câștigat un nume de aur datorită rolului său în realizarea visului de veacuri al românilor, Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Amprente ale implicării sale într-o faptă atât de măreață pot fi întâlnite și astăzi în mentalul și în sufletele locuitorilor, în Piața Unirii și în Muzeul Unirii.
Îmi dorisem foarte mult să văd Muzeul Unirii și într-o frumoasă zi de toamnă am plecat la drum cu acest gând. După ce am coborât din tren, am fost deja impresionată de gara mare, luminoasă, bine îngrijită, fără comercianți care vând kitsch-uri și oameni care te asaltează pentru a le oferi ajutor. Focșaniul îți transmite deja un prim mesaj patriotic prin intermediul unei plăci postate pe unul din pereții gării, dedicate memoriei ostașilor Regimentului 1 Căi Ferate și Batalionului 137/433 Poduri Căi Ferate din Focșani „pentru contribuția eroică la apărarea țării și la dezvoltarea rețelei feroviare a României”.
Am preferat să parcurg pe jos distanța de la gară până în centru pentru a mă familiariza cât de cât cu atmosfera orașului. Soarele dimineții, aerul răcoros și mai curat decât al marilor orașe mi-au fost favorabile. Drumul este simplu. Dacă pleci de la gară pe Bulevardul Republicii și mergi tot înainte, ajungi foarte repede în centru. În prima parte a drumului am admirat imaginea copacilor cu frunze ruginii și civilizația stradală, care este ponderată, semafoare sunt foarte puține, dar șoferii sunt foarte disciplinați și își respectă pietonii.
Un alt mesaj patriotic te întâmpină la intersecția Bulevardului Republicii cu strada Ștefan cel Mare, statuia bust a lui Ștefan cel Mare care prezintă înfățișarea semeață a acestuia. Dacă te deplasezi pe strada Ștefan cel Mare și faci la dreapta, poți ajunge în Piața Unirii, loc cu puternică rezonanță istorică, unde s-a militat intens pentru Unire și unde s-a manifestat entuziasmul realizării acesteia. În amintirea mărețelor fapte, aici a fost construit un obelisc realizat după un proiect al sculptorului Ion Jalea, inaugurat la data de 24 ianuarie 1976. Obeliscul are o înălțime de 19,64 metri și în partea inferioară, o placă pe care se află altoreliefuri ce reprezintă un număr impresionant de persoane prinse în Hora Unirii. În prim-plan se află domnitorul Alexandru Ioan Cuza și alături de el, personalități istorice cu rol în realizarea Unirii: Mihail Kogălniceanu, C. Negri etc.
Tot în Piața Unirii se află și o bornă situată pe locul vechii granițe dintre Focșanii Munteni și Focșanii Moldoveni, care a fost desființată de Alexandru Ioan Cuza printr-un decret semnat în anul 1862. Tinerii pe care i-am văzut stând pe scrările Monumentului Unirii sunt o dovadă că acest loc a devenit emblematic pentru populația orașului.
Revenind pe Bulevardul Republicii și mergând spre centrul orașului, privirea îți este încântată de arhitectura unor clădiri de culoare albă, prevăzute cu ornamente, adevărate dantelării geometrice și florale. Câteva din ele sunt adevărate capodopere: clădirea Universității impresionantă nu numai prin aspectul exterior, ci și cel interior, prevăzut cu scară de marmură și multe coloane, clădirea Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”. În fața clădirilor poți admira câteva statui reprezentative pentru istoria și cultura orașului, precum cea a arhitectului Ion Mincu, focșănean prin origine, cea a maiorului Gheorghe Pastia, cel care a contribuit cu fonduri proprii la dezvoltarea culturală a orașului. Pe o esplanadă din apropiere o expoziție temporară de sculptură înfățișează busturile câtorva personalități marcante din istoria României, majoritatea cu rol în realizarea Unirii: Cuza, Kogălniceanu, Russo, Bălcescu, Moș Ion Roată.
Am întâlnit în calea mea și câteva biserici, dar cea care mi-a atras atenția, în mod deosebit, este Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, o construcție monumentală de culoare albă, cu dantelărie din piatră și coloane ce amintesc de cele gotice. Este construită după modelul bisericilor ortodoxe grecești. Ușile, altarul, balcoanele, stranele sunt din lemn de diferite esențe, pe care sunt sculptate motive florale, al strugurelui, monograma. Spațiul liturgic este delimitat de restul bisericii printr-un grilaj din lemn, pictura este realizată pe pânză în tehnica al secco. Sfinții sunt pictați în mai multe stiluri. Pe ferestre, în vitralii, pe balcoane, în ulei cu foiță aurie, pe pereți în tehnica deja amintită. În biserică se află Acoperământul Maicii Domnului donat de patriarhul României, Prefericitul Părinte Daniel, și fragmente din cei 14.000 de prunci uciși de Irod, aduse de la Ierusalim de preotul bisericii, Florentin Răuță. Biserica te îmbie printr-o atmosferă plină de viață, de lumină și căldură, energii delicate ți se infiltrează în întreaga ființă.
Dar ținta călătoriei mele fusese Muzeul Unirii, unde am fost primită cu multă amabilitate de personalul muzeului și de la domnul muzeograf Ionuț Iliescu am primit explicații ample privitoare la istoria orașului și la principalele obiective turistice. În timpurile vechi, Ștefan cel Mare a fost cel care a stabilit ca hotarul între Moldova și Țara Românească să fie în localitatea Focșani, pe care o diviza în Focșanii Munteni/Munteniei și Focșanii Moldoveni/Moldovei. După cum ne-a spus domnul muzeograf, hotarul era însă doar formal, pur administrativ, populațiile de pe cele două maluri aveau o conștiință a românismului, gândeau, simțeau, vorbeau aceeași limbă, aveau același port și aceeași religie. Când ceasul Unirii s-a apropiat, orașul Focșani a avut un mare rol în realizarea acesteia. Pe data de 5 februarie 1859, după ce fusese ales domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza în drumul său de la Iași spre București a făcut un popas la Focșani unde i s-a făcut una din cele mai frumoase primiri. Orașul întreg a fost în sărbătoare, oamenii l-au primit cu flori, porțile și ferestrele împodobite cu verdeață, în lumina puternică a unui număr mare de lumânări și felinare care au fost aprinse o noapte întreagă. În perioada 1859 -1862, la Focșani și-a desfășurat activitatea Comisia Centrală care a elaborat principalele legi ale Principatelor Unite, inclusiv Constituția țării.
În iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul pentru unirea celor două părți ale orașului Focșani, visul locuitorilor a fost realizat și într-un entuziasm general au dansat „Hora Unirii” și au desființat un hotar nedrept, care îi despărțea de secole, în ciuda armoniei care exista atât între populația majoritară și etniile conlocuitoare, armeni și evrei, cât și între populația din Focșanii Moldovei și Focșanii Munteniei. Faptul este consemnat și în „Adresa locuitorilor din Focșani către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, 25 ianuarie 1862, din care un fragment este expus în muzeul în care ne aflăm: „Poporul din Focșani… în entuziasmul lui, făcând sărbătoare din acea zi fericită, a mers cu pompă la hotarul care trecea prin inima acestei întinse și frumoase țări și a aruncat pietre într-însul, dorind ca nici urmele lui să se mai cunoască în viitor”. După cum ne-a spus domnul muzeograf, „La Focșani, Unirea era ca lava unui vulcan”. În semn de omagiere și imortalizare a acestor fapte mărețe din istoria orașului, locul respectiv a primit numele de Piața Unirii și pe el a fost construit obeliscul de care deja am amintit. 
Pentru o bună recuperare și cunoaștere a istoriei orașului din perioada respectivă, în anul 2008, în Focșani a fost inaugurat Muzeul Unirii, pe strada Republicii, nr. 30. Acesta funcționează în cea mai veche clădire din oraș, la origine, han, după aceea, hotel, sală de spectacole teatrale în epoca modernă, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, loc în care a poposit Alexandru Ioan Cuza când a venit la Focșani și în care au fost găzduiți cei care au semnat protocoalele Unirii. După ce ai pășit pragul muzeului, pătrunzi într-o sală mare, în care istoria este reînviată și sintetizată prin intermediul documentelor, al planșelor, al tablourilor, al fotografiilor, al pieselor de mobilier. Imediat, constați buna viziune asupra istoriei a organizatorilor acestui sanctuar al unor pagini sfinte din viața poporului român. Unirea nu s-a realizat dintr-o dată, ci a fost pregătită îndelung, un rol esențial în acest sens, avându-l și Revoluția de la 1848 și prin urmare primele documente consfințesc acest fapt. Pe un plan al vechiului oraș, poți vedea marcată cu roșu linia de hotar dintre cele două părți ale acestuia, Focșanii Munteniei și Focșanii Moldovei, poți privi portretele unor militanți pentru Unire, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, imagini cu stema județului Putna, de care aparținea o parte a orașului, stema Moldovei, a județului Râmnic, pecetea orașului Focșani, pahare de cristal cu stema Moldovei, ce au aparținut domnitorului Mihail Sturza, publicații din preajma Revoluției. Printre documentele de mare preț existente în vitrină, redactate în chirilică, pot fi amintite „Manifestul revoluționar Moldova către fiii săi”, semnat de Mihail Kogălniceanu, „Proclamația locotenenței domnești din Țara Românească”, „Invitație de participare la lucrările Adunării ad-hoc, 1857, București”, „Alegerea lui Ioan Roată în Județul sătesc al comunei Câmpuri”, 23 decembrie 1863; „Depeșă tipografică – Ministerul din Lăuntru comunică alegerea lui Al.I.Cuza ca Domn al Moldovei, 5 ianuarie 1859”, „Adresa Ministerului din Lăuntru al Țării Românești prin care se comunică alegerea lui Al.I. Cuza ca Domn al Țării Românești, 24 ianaurie 1859”, fragment din „Adresa locuitorilor din Focșani către Domnitorul Al.I. Cuza, 25 ianaurie 1862”, pe care l-am amintit deja. Pentru valoarea ei cognitivă și afectivă foarte mare, ne-a reținut atenția, în mod deosebit, „Adeziunea locuitorilor din județul Putna, orașul Focșani a dorințelor naționale”:
„Sub iscăliți, cetățeni de toate clasele, locuitori a(i) ținutului Putna și a(i) orașului Focșani din Principatul Moldovei…prin acest înscris în unanimitate declarăm și noi că dorințele noastre sunt: Unirea ambelor Principate Valachia și Moldova într-un singur stat sub denumirea de ROMÂNIA”.
O vitrină întreagă este dedicată lui Moș Ion Roată, în care poți privi portretul lui, imaginea casei din localitatea Câmpuri, parafa, copii de pe acte, inclusiv de pe certificatul de deces. Muzeul și-a propus o prezentare obiectivă a Unirii și prin urmare sunt prezenți în muzeu și adversarii ei, precum caimacanul Nicolae Vogoride cu o parte din corespondența sa secretă. Piesa de mare rezistență a muzeului, de care te apropii cu sfială, respect și curiozitate este masa la care s-au semnat documentele referitoare la legislația României și pe care se află protocoalele. Atmosfera din jurul mesei mai păstrează parcă ceva din suflul patriotic, gândirea concentrată, responsabilitatea celor cărora le-a revenit asemenea misiune nobilă. Într-o vitrină sunt expuse documente legislative eliberate în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, privitoare la domeniile militar, comercial, învățământ, religie etc. Ne-au reținut atenția și un vas metalic pe care este realizată în relief o imagine stilizată a „Horei Unirii” și un sistem de greutăți în care este prezentă și ocaua lui Cuza, renumita oca a lui Cuza.
Un alt spațiu muzeal este dedicat lui Alexandru Ioan Cuza și soției sale, Doamna Elena Cuza, în recuzita cărora elemente de uz personal se împletesc cu cele de ordin general, patriotic. Spațiul dedicat lui Al.I. Cuza este dominat de stema României din acel timp, alcătuită din elemente reprezentative cu valoare simbolică pentru profilul material și spiritual al poporului român: bourul, efigie a Moldovei, acvila a Țării Românești, leul a Olteniei, doi delfini gemeni, simbolul Dobrogei, toate protejate de crucea creștină. Pe laterale se află doi lei, iar în spate, două săbii încrucișate și două drapele. Deasupra întregii steme tronează coroana domnească. Pe obiectele de uz personal ale Doamnei Elena Cuza pot fi privite însemne naționale, precum stemele Principatelor Române și imaginea coroanei. O fotografie îi înfățișează pe Cuza, soția sa, Mihail Kogălniceanu și alți politicieni în preziua loviturii de stat de la 2 mai 1864.
Istoria orașului din acel timp este completată cu înscrisuri, imagini (fotografii și tablouri), precum: „Depeșa telegrafică a lui Mihail Kogălniceanu către Gheorghe Ilie”, „Vama Munteniei din anul 1931” „Inaugurarea Bornei de hotar din Piața Unirii (13 septembrie 1931), pe locul fostului Pichet de graniță, nr. 47”, „Matriță cu stema orașului Focșani unificat”, „Pecetea Gărzii orășenești”, „Pecetea orașului Focșani după Unificare”, „Cântar corespondență de la Vama Focșani”. O pictură în ulei pe pânză, creație a autorului Ion Ispir, prezintă imaginea vizitei făcute de Alexandru Ioan Cuza la Focșani. Un înscris semnat de 54 de focșăneni reprezintă un fragment din „Adresa locuitorilor din Focșani către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, prin care aceștia își exprimau recunoștința pentru unificarea celor două părți ale orașului:
„Cetățenii din Focșani se simt fericiți că li se prezintă ocaziunea a arăta Înălțimei Tale adânca lor recunoștință pentru actul cel mare și național ce ai îndeplinit. Prin proclamațiune(a)…Măria Ta a spus poporului român: «Vă dau o Românie,…veți ști să o păstrați»” și fiecare fiu al României s-a simțit mișcat până în adâncul inimei lui de cuvintele Măriei Tale”.
Muzeul și-a propus să evidențieze și alte personalități ale orașului, cărora le-a dedicat spații speciale, precum: Gheorghe Apostoleanu, donatorul oglinzilor venețiene din această sală, Dimitrie Dăscălescu, poet unionist. O altă sală a muzeului își propune să refacă atmosfera nobilă, elevată din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reflectată prin mărturii muzeistice, de factură occidentală, aparținând familiilor Zamfirescu, Mincu, Apostoleanu, Longinescu. Mobilier de mare rafinament, pianul, manechinii îmbrăcați în haine negre, de gală creează o atmosferă elevată, de distincție, de evidențiere a interesului pentru artă. Un tablou ne conduce spre matricea genialității zămislite de acest oraș, mama arhitectului Ion Mincu.
Ultima încăpere a muzeului este dedicată Farmaciei Oravetz, înființate în anul 1841, de către Ștefan Oravetz, cu sediul între Prefectură și Teatrul „Maior Gh. Pastia”.
Privit în ansamblul său, Muzeul Unirii de la Focșani reprezintă o modalitate concentrată de cunoaștere a unuia din cele mai importante evenimente din istoria României prin intermediul unei adevărate bogății arhivistice, strânse cu migală, cu responsabilitate și dăruire de către reprezentanți ai unei comunități care s-au implicat tumultuos în realizarea unui deziderat național major.
Focșănenii sunt mândri de trecutul lor și îl omagiază an de an prin cele două sărbători, una, la începutul lunii iulie, denumită „Zilele Municipiului Focșani” și alta, pe data de 24 Ianuarie pentru aniversarea Unirii Principatelor Române, la realizarea căreia și-au adus un prinos substanțial și original.

luni, 23 ianuarie 2023

Casa Anne Frank, obiectiv turistic de neratat la Amsterdam



de Adriana Nistor

Cine a fost Anne Frank?

În   data de 3 Mai 1960, casa în care s-a ascuns Otto Frank împreună cu familia sa a fost transformată în muzeu.  Aceasta se află în inima orașului Amsterdam, situată  pe malul canalului Prinsengracht nr 263-267. La inaugurare, Otto Frank, tatăl Annei Frank și singurul supraviețuitor dintre cele 8 persoane care s-au ascuns în anexa secretă,  a spus următoarele cuvinte : “ Îmi cer iertare, dar nu mai am puterea să  vorbesc despre evenimentele care s-au petrecut în timpul războiului. Este prea greu pentru mine. Această casă reprezintă o dovadă și o speranța pentru viitor”.

Anne Frank s-a născut în  Frankfurt am Main în anul 1929. Din pricina condițiilor aspre și a șomajului , familia ei a decis să se mute în Amsterdam.  Acolo, tatăl sau a deschis o filială Opekta, o companie care comercializa pectină, un agent de gelifiere folosit la fabricarea gemului. Anne era o față isteață, comunicativă și foarte curioasă. Adora limbile străine, învățând să vorbească fluent olandeză,franceză și engleză.  Îi plăceau mult istoria și mitologia greacă. S-a făcut rapid remarcată la

joi, 19 ianuarie 2023

Palatul Sobrellano - bijuteria neogotica din Comillas

de Ioan Laslo
Amplasat într-unul dintre cele mai frumoase orașe de coastă din Cantabria pentru moștenirea sa arhitecturală fabuloasă,  Palatul  Sobrellano este una dintre cele mai mari tentatii turistice ale statiunii Comillas. Ambele  sunt proiectate de Joan Martorell la comanda Marchizului de Comillas,  Antonio Lopez y Lopez. Palatul și Capela-Panteon sunt concepute astăzi ca o bijuterie arhitecturală autentică, in stil neogotic.

Don Antonio Lopez del Piélago y López de Lamadrid, primul Marchiz de Comillas, s-a născut într-o familie umilă din această localitate. A rămas orfan până la o vârstă fragedă și s-a remarcat prin îmbogățirea sa rapidă, în ciuda începuturilor vietii sale. În 1853, la 36 de ani, se întoarce din Cuba cu o avere notabilă si iși înființează o companie în Barcelona. În 1881, la deplină maturitate, el era proprietarul marelui expeditor spaniol denumit Compania Transatlantică. A creat apoi Hispanic American Colonial, înființând Tobacco General Company of Philippines Island, Company of Mercantile Credit și deținea un procent mare din Railroad Company of the North din Spania.

Palatul a fost realizat dupa Capela-Panteon și a fost proiectat ca reședință de vară a marchizului ​​și a familiei regale, lucrările fiind initiate în 1882. În prezent, vizita la Palat este ghidată și permite accesul in sala de biliard, sala de mese, sala tronului, biblioteca și muzeul ce contine obiecte si mobilier din perioada urmasilor marchizului. Toate camerele vizitabile se afla la primul etaj. Se evidențiază materialele nobile folosite pentru construcția sa (stejar, abanos sau ușile din nuc). Scările maiestuoase ale foaierului au iluminare dublă (de la ferestrele policrome, dar si de la superbele candelabre). Impresioneaza și coșurile de fum care au fost proiectate de Cristobal Cascante. Dar, fără îndoială, cea mai decorată cameră este salonul central sau al tronului. Trebuie subliniate lambriurile lui și pereții, împodobiți cu pâine aurie. Ferestrele acestei încăperi au fost realizate în atelierele lui Eudald Amigó și sunt de o mare frumusețe și culoare. Picturile murale au fost realizate de Llorens i Masdeu și au povestit cele mai semnificative evenimente ale marchizatului. Patru teme au fost alese: inaugurarea Seminarului de la Comillas în 1887, binecuvântarea Capelei-Panteon în 1881, marea Revista Navală oferită în Portul de la Comillas în timpul vizitei regale din 1881 (unde apar portretele familiei I Marquees cu Familia Regală Spaniolă) și încărcarea voluntarilor catalani în portul Barcelona, ​​în 24 martie 1869, în  vasul cu aburi „España”, cedat de Compania A. Lopez ca sprijin  in razboiul impotriva Cubei. In Palat au fost filmate scene din filme precum: Reşedinţa (Spania, 1969), Vera, o poveste crudă (Spania, 1973), Sexykiller (Spania, 2008), Moștenirea Valdemar (Spania, 2009), Exodul creierelor 2 (Spania, 2011), precum si celebrul Altamira (Spania, 2016) cu Antonio Banderas.
De mentionat ca a fost prima clădire din Spania care a folosit lumină electrică! Scopul a fost sa deserveascca vizitei lui Alfonso al XII-lea, dar instalatia nu a fost terminata la timp, astfel ca regele Spaniei a fost gazduit in Casa Ocejo, aflata la mica distanta.

Lângă palat se află o frumoasă capelă-panteon de stil gotic englez și central european , cu mobilier de Gaudí și sculpturi moderniste de Joan Roig , Josep Llimona , Venancio Vallmitjana și Agapito Vallmitjana. Clădirea este împărțită în două etaje, panteonul în partea de jos și capela în partea de sus. Ea prezintă, la exterior, elemente asemănătoare celor folosite în clădirea principală, precum arcadele semicirculare și elemente ornamentale precum garguiele. Capela are o singură navă și este închisă de o galerie ajurata, cu plan poligonal, care desparte prezbiteriul de deambulator. Naosul este lărgit cu două abside laterale, formând un fals transept. Are un scaun, două prie-dieu și mai multe bănci proiectate de Antonio Gaudí, cel supranumit arhitectul lui Dumnezeu.
Foarte aproape se afla si Il Capricho, superba vila de vacanta proiectata de  acelasi celebru arhitect catalan Antonio Gaudi. 
Splendidele edificii pot fi vizitate de turistii Christian Tour, deoarece cazarea pe programul Tara Bascilor si nordul Spaniei este la Hotel Mar din Comillas. Va puteti inscrie, dand un click pe numele programului. Va astept cu drag!

vineri, 13 ianuarie 2023

Islanda - o palma de piatră și gheață

 de Ciprian Napradean

Motto
-Cum ți se pare Islanda?
- O scumpete de tara!

Ne întoarcem de la ghețar, asa ca profit sa scriu câteva impresii pentru atunci când voi uita cât mi-e de frig acum. De regulă, oriunde merg în lumea asta, încerc sa ajung acolo cu cât mai puține preconcepții despre loc. Asa am venit și aici. Stiam ca e o tara cât jumatate România și cu o populație pe care o poti inghesui pe doua stadioane (Din tribune insa coboară suficiente talente cât sa ne dea lecții la fotbal). Stiam ca deși e la latitudinea Groenlandei, curentul oceanic cald ce  curge pe lângă țărmul sudic îmblanzeste clima (dar nu știam ca aceasta devine de tot rahatul, tot rece dar ploioasă. Plimbându-mă azi, cu snowmobil_ul pe ghețar, mi-am dat seama ca prefer ninsoarea si frigul de Groenlanda decat umezeala si ploaia rece). Stiam ca Islanda e o palma de piatră și gheață ce acoperă vulcani activi și ape termale (astea din urma sunt dumnezeiești sau rupte din Valhala, cum ar spune urmașii vikingilor). Mai stiam câte ceva, dar teorii istorico - geografice.  Ce nu știam însă este ca în capitala Reykjavík ma voi simți ca Intr-un mare mall situat în deșert. Un mall mai scump decat tot ce am  vazut in călătoriile mele. Chiar și berea, atât de comuna aici, rivalizează ca preț cu cea din Dubai. Excursiile de câteva ore care pleacă de aici încep de la 100 de euro și ajung pana la 400 de euro de persoana. Seara trecuta am făcut o astfel de excursie pentru a vedea Aurora Boreala. Ne-au dus "nicăieri" într-un petic de tundra unde am răbdat de frig 4 ore sa vedem "nimic". În tot acest timp Aurora s-a arătat de 3 ori, câte 5 minute. Sa nu va imaginați spectacolul acela de culori și forme. Acela e doar în reclame. În 90 % din cazuri Aurora se vede ca un nor de tip cirus ( acela albicios de mare înălțime). Doar în pozele cu expunere prelungita petele acelea albe devin mai vizibile și colorate (de regula verzi). Aceeași reclama înșelătoare  e și în excursia pe Oceanul Atlantic. Ți se spune ca ai 90 % șanse de a vedea balene. E fix asa dar invers (precum în alegerile organizate de comuniști în 1946). Ai sansa de 10 % sa vezi balene (cel puțin în această perioadă a anului) și de 100 % sa blestemi frigul și umezeala. Excursia de azi pe ghețar a mai spălat un pic din amintirea excursiilor fără balene și fără aurore. Gândul ca mâine dimineață voi face o baie fierbinte la Laguna albastra îmi încălzește degetele.




joi, 12 ianuarie 2023

Muzeul Guggenheim - floarea de titan din Bilbao


de Ioan Laslo

Floarea de titan, inaugurata in 1997 a costat peste 100 de milioane de dolari si este creatia arhitecturala a californianului Frank Gehry. Ea a dus la o relansare a optimismului bascilor privind viitorul. Ca urmare a entuziasmului generat de inaugurarea acestei cladiri, Bilbao a ajuns unul dintre cele mai cautate orase din Spania si nu numai. Construit din blocuri intrepatrunse imbracate in calcar si acoperite cu invelis stralucitor de titan, muzeul dispune de peste 25.000 mp care gazduiesc o colectie permanenta (cu lucrari de arta minimalista, conceptuala si abstracta), o librarie, cafenea, un restaurant, dar si o aula cu 300 de locuri dotata cu tehnologie multimedia de ultima generatie. Vorbim de de bun gust, imaginatie si monumentalitate, imbinate cu tehnologie de cel mai inalt nivel. De altfel, proiectarea cladirii a fost facuta folosindu-se un program pe computer numit Catia, pus la punct de industria aerospatiala pentru proiectarea de suprafete ondulate.
Valuri de lumina patrund prin peretii de sticla in sala centrala, inalta de 50m si prevazuta cu o locarna. De aici, coridoare, lifturi si scari ne conduc la cele 19 galerii spatioase, structurate pe 3 etaje. Cea mai mare sala are peste 130m si este construita pe sub Puente dela Salve, gazduind Sarpele lui Richard Serra.
Pus in inima orasului, Muzeul Guggenheim este o prezenta sculpturala menita sa reflecte malurile marii, cladirile si dealurile inconjuratoare, iar esplanada dinspre Nervion este ea insasi o colectie de arta, care permite o plimbare relaxanta, pigmentata mereu cu ceva nou. Modul in care sta schimbat zona in doar cativa ani este ilustrat in filmuletul urmator. Merita privit pana la capat pentru a intelege cum s-a schimbat intreaga zona in doar cativa ani. Iar proiectul de inlocuire a industriei poluante din oras (de scoatere a fabricilor in afara acestuia, Bilbao ramanand extrem de industrializat si de productiv economic) si de inlocuire a vechilor cladiri cu opere de arta arhitecturala moderna continua:

miercuri, 11 ianuarie 2023

Portugalia – triumful originalității

de Elena Trifan

În luna mai a unei primăveri tihnite, nemarcate de boală și de război, am avut ocazia să ajung în țara ale cărei țărmuri sunt mângâiate de apele Oceanului Atlantic, a cărui măreție se pierde în vastitatea spațiului și a timpului, țara care a avut curajul și avantajul marilor descoperiri geografice, s-a bucurat de revelația Fecioarei Maria, țara care a știut să lupte, să sufere, să se bucure și să își creeze un profil propriu, pe care s-a străduit să și-l consolideze și să îl păstreze.

Da, v-ați dat bine seama. Este Portugalia, țara la a cărei cunoaștere aspiră orice turist.

Portugalia ne-a întâmpinat cu splendorile ei culturale, dar și cu capriciile vremii, situate la extreme: primele zile ploioase, cu frig și ceață și următoarele însorite, cu temperaturi specifice unui iunie românesc. De la aeroport am mers direct să vizităm orașul Sintra, situat la 25 km. de Lisabona, la poalele și pe versanții muntelui, în apropiere de Cabo da Roca și Cascais. Dezvoltarea orașului a fost favorizată de aerul lui răcoros, vegetația bogată, aspectul terasat, ceea ce a făcut ca de-a lungul timpului să devină reședința regilor portughezi.

Este de ajuns să vizitezi Sintra ca să îți dai seama de specificul culturii portugheze: cromatica vie, diversificată și revigorantă, renumitele azulejos, plăci de faianță pictată, îndeosebi în culori de alb și bleu/albastru, de origine persană, preluate de mauri, de la ei de spanioli și de la Sevilla de regele Portugaliei, Manuel I (1469-1521). Au fost folosite inițial în scopuri ornamentale și, în mod deosebit, după cutremurul din 1755, pentru placarea clădirilor atât în interior, cât și în exterior pentru protejarea lor de vânt, ploi și căldură. Elementul cel mai original rămâne însă stilul manuelin, creație a regelui Manuel I, care a avut un puternic simț artistic, a fost interesat de dezvoltarea artei pentru care a valorificat resursele provenite din marile expediții geografice și a combinat elementele gotice cu o abundență de motive vegetale și marine, ancore, frânghii, reușind să realizeze adevărate dantelării lucrate în piatră.

Orașul Sintra, în urma cutremurului devastator, din anul 1755, din cele aproximativ 20 de palate a rămas numai cu trei din care în mare grabă noi am reușit să vizităm doar Palatul Național, situat în centrul orașului, unde încântă prin culoarea sa albă și cele două turnuri conice, cu o înălțime de 33 metri.

A fost creat pe locul unui vechi castel maur, timp de câteva secole (XII-XVIII), reușind să îmbine elemente specifice mai multor epoci, mai multor gusturi și mai multor stiluri: maur, gotic, manuelin, renascentist, în funcție de gusturile epocii și ale celor care au investit sau au locuit aici. În anul 1995, a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Privit din interior, impresionează prin simțul măsurii, diversitatea și originalitatea exponatelor și ornamentelor.

Fiecare încăpere are un nume sugestiv, o destinație și elementele ei specifice, care reușesc să îi păstreze valoarea chiar și peste timp.

Sala Mare sau Sala Lebedelor are pereții acoperiți cu aproximativ 300 de bucăți de azulejos, tavanul pictat cu lebede și un candelabru cu șase brațe.

În Sala Coțofenelor pot fi admirate tavanul pictat cu 136 de coțofene, număr egal cu al doamnelor de onoare clevetitoare, pereți ornați cu motive maure înstelate, un șemineu din marmură de Carrara.

Camera de Aur a regelui Sebastian impresionează prin pereții placați cu azulejos cu motivul viței-de-vie de culoare verde, inițial îmbrăcată în foiță de aur, baldachinul regelui și trei tapiserii.

Camera Arabă a fost dormitorul regelui Joao I, se distinge prin pereții ornați cu motive geometrice și în mijloc cu o fântână ornamentală în stil musulman, patul cu baldachin al regelui, dulapuri din lemn masiv, scrinuri, statuete care reprezintă personaje religioase.

Camera Armelor conține una din cele mai bogate colecții europene de heraldică.

O cameră austeră, în contrast total cu aspectul palatului, este cea a regelui Alfonso al VI-lea, izolat aici timp de 9 ani de către fratele său, viitorul rege Pedro al II-lea.

De o mare duioșie într-o lume totuși austeră a faianței și a obiectelor de mare preț, este Capela Regală concepută ca un elogiu adus Sfântului Duh reprezentat pe fond roz, prin porumbei de culoare crem, cu crenguțe de măslin în cioc, simbol al păcii și al armoniei.

Sentimentul religios este sporit de un altar cu o cruce, Dumnezeu Tatăl și doi îngeri și de sculpturile Fecioarei Maria cu Pruncul.

În Camera Chinezească specificul oriental al secolelor al XVII-lea-al și al XVIII-lea este realizat prin intermediul unei vitrine în care se află un templu flancat de două pagode, al vaselor de porțelan, al unui candelabru foarte valoros, al sculpturilor din fildeș etc. Se spune că această cameră a fost locul preferat al regelui Joan I, care lua masa aici.

Bucătăria este foarte mare, dotată în stilul vremurilor apuse, cu plite, vase de aramă, cuptoare, proțap și este lăcașul celor două turnuri conice.

Venind dintr-o țară a schimbărilor distructiv-constructive, de la confluența evenimentelor istorice, nu poți să nu remarci respectul pe care l-a avut fiecare rege pentru creațiile predecesorilor săi.

În ciuda oboselii și a ploii, ne-am îndrepat către Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei, „locul unde sfârșește uscatul și începe marea”, al farului și al unor țărmuri înalte, scăldate de apele Atlanticului, supranumit și „iadul marinarilor”.

Avea însă chipul învăluit într-o ceață densă și a trebuit să ne mulțumim doar cu o diplomă personalizată în care se menționa că am fost în cel mai vestic punct al Europei și cu privirea unui lan de ginestra, plante cu tulpini cărnoase, cu flori galbene și roz, din familia cactușilor.

Am fost cazați la Figueira da Foz, un oraș de pe malul Atlanticului, la aproximativ 200 kilometri depărtare de Lisabona și 42 kilometri de Coimbra, într-un hotel modest, dar bine îngrijit, cu poezii de dragoste, scrise pe tavan și pe pereți, cu privire la ocean și la Fortăreața Santa Catarina, construită în secolul al XVI-lea, cu rol, de apărare, cu zidurile scăldate de apele oceanului și cu farul roșu în incinta ei.

Orașul ne-a oferit clipe de neuitat prin plimbările pe faleză de unde aveai deopotrivă perspectiva oceanului, dar și a clădirilor rezidențiale și a restaurantelor pescărești din preajmă, a arbuștilor de culoare roșu-grena, numiți popular „fericirea văduvei”.

Imaginea oceanului a fost precum cea a vremii. Cenușiu în primele zile, părea un călător obosit de atâta drum și de atâta zbucium, dornic să își găsească refugiu la țărm, senin, calm și fascinant în zilele senine, prin albastrul și dimensiunile sale și plaja enormă cu nisip luminos, de unde am avut ocazia să mă cufund într-o liniște profundă și să îmi pierd privirea în vastitatea apelor și a cerului, să admir asfințitul soarelui al cărui disc auriu strălucea pe marea purpuriu-portocalie a cerului și se profila seara pe nisipul plajei. Trebuie să recunosc că l-am dorit furtunos, năbădăios, vroiam să văd care este forța unei întinderi așa mari de apă și m-am întrebat care o fi starea vremii iarna aici, pe viscol și pe furtună.

Excursiile s-au ținut lanț și ne-au ajutat să ne facem o impresie chiar și succintă despre obiectivele turistice vizitate.

La 133 kilometri depărtare de Figueira da Foz se află orașul Porto, mai vechiul Porto Cale, de la care a venit și numele țării, cel de-al doilea oraș ca mărime al Portugaliei, renumit pentru clădirile sale vechi, vinul care îi poartă numele, fortificarea relațiilor porto-anglicane, cele șase poduri de peste râul Douro, dezvoltare industrială.

Ne-a întâmpinat îmbrăcat într-o haină ploioasă și întunecată.

A reușit totuși să ne satisfacă dorința de cunoaștere prin câteva din obiectivele sale turistice: Parcul Curtoaziei (Bărbaților Năzdrăvani) cu platanii lui vechi de 500 de ani, cu trunchiurile groase, conice, în care se împletesc mai multe tulpini, Turnul Clericilor, simbolul Portugaliei, înalt de 76 de metri, cu 226 trepte, construit în stil baroc, în anul 1717, după planul arhitectului italian Nicolò Nasoni, cât și prin obiectivele sale religioase: Catedrala, Mânăstirile Călugărilor și a Carmelitelor. Catedrala a fost construită în secolele al XII-lea – al XIII-lea, cu elemente romanice, baroce și gotic rayonnante, cu un altar de argint, statueta Sfântului Pantelimon, protectorul orașului, pereți placați în faianță roz și albastră. Este locul în care regele Ioan I al Portugaliei s-a căsătorit cu principesa Filipa de Lancaster a Angliei și în care a fost botezat fiul lor, Henrique Navigatorul. În fața Catedralei se află Stâlpul Infamiei și lângă ea statuia contelui Vimara Peres, cel care i-a alungat pe mauri și a organizat comitatul Portucalia. Mânăstirile Călugărilor și a Carmelitelor au fost construite în secolul al XVII-lea, în stil baroc-rococo și sunt despărțite printr-o căsuță de doar un metru. Mânăstirea Călugărițelor se remarcă prin altarul de aur masiv, în șapte trepte, ce reprezintă cei șapte pași în trecerea spre lumea de dincolo, ornamente bogate și statui lucrate în lemn acoperit cu foiță de aur, printre care se află cea a Sfintei Fecioare, a Sfântului Anton de Padova.

La exterior, un perete lateral este placat cu azulejos de culoare bleu pe fond alb și prezintă aspecte din viața călugărițelor.

Călătoria noastră în orașul Porto a culminat cu o plimbare cu vaporul pe râul Douro, timp în care am avut posiblitatea de a admira podurile acestuia: „Maria Pia” construit de Gustave Eiffel, cu un arc de 350 metri, folosit doar pentru trenuri, „Dom Luis I” realizat după modelul Turnului Eiffel, destinat unui trafic divers, „Arrabida”, modern, cu un arc de 270 de metri etc.

Coimbra, vechea capitală a Portugaliei, încărcată de istorie și cultură, invită la o cunoaștere de cel puțin o săptămână.

Am parcurs câteva străzi înguste, cu foarte multe magazine de suveniruri, am admirat arhitectura locuințelor, am poposit la Catedrala „Velha” construită în anii 1140-1175, renumită pentru amestecul de elemente romanice, renascentiste, gotice flamboyante, orientale.

Am vizitat Biserica „Sfintei Cruci”, am poposit în curtea interioară a Universității, în care ne-am simțit în siguranță ca într-o fortăreață, de unde am putut privi Turnul cu Ceas, statuia lui D. Ioan al III-lea, peisajul cu dealurile și apa din apropiere.

Centrul cultural al orașului îl constituie însă Universitatea fondată în anul 1290 de către regele Dinis la Lisabona și transferată la Coimbra de către regele Ioan al III lea, în anul 1537.

A fost și este renumită în toată lumea datorită calității studiilor, Capelei „Sfântul Miguel” realizată în stil manuelin, a cărei construcție a început în anul 1517, unei orgi din secolul al XVIII-lea, Bibliotecii Joanine care conține 300.000 de cărți.

Venind din țara în care uniforma școlară a fost considerată comunistă și înlocuită de multe ori cu o ținută incompatibilă cu o instituție de educație, marea surpriză ne-au oferit-o studenții de la Coimbra îmbrăcați în uniformele lor de culoare neagră, cele bărbătești alcătuite din pantaloni, veston, cămașă albă, pelerină, cele de damă, din fuste negre, bluze albe și pelerine lungi până în pământ. Băieții vindeau creioane despre care am aflat că diferă de la o facultate la alta. Uniforma lor conține și o panglică de o anumită culoare, în funcție de facultate.

La sfârșitul fiecărui an studenții ard panglicile în timpul unei ceremonii numite chiar „Arderea Panglicilor”.

Lisabona, Capitala Portugaliei, așezată pe șapte coline, cifră devenită aproape magică în geografia țărilor europene, care a găsit puterea necesară de a se reface după devastatorul cutremur din 1755, m-a impresionat prin aspectul nou, îngrijit, luminos, fin și elegant, cu spații largi, relaxante, statui impunătoare și rafinate, clădiri discret placate cu faianță colorată.

Am poposit în Cartierul Belém, unde într-un spațiu restrâns, nou și vechi, istorie, religie și artă coexistă prin intermediul a trei monumente arhitectonice: Turnul Belém, Mânăstirea Ieronimilor și Monumentul Marilor Descoperiri Geografice. Turnul Belém aflat acum pe marginea râului Tejo, a fost construit între anii 1515-1521, din inițiativa regelui Manuel I, pe o suprafață de pământ care se afla în apă.

Inițial, a avut rol de apărare, ulterior a servit drept carceră, iar acum are destinație turistică. Este cel mai autentic model de stil manuelin.

Mânăstirea Ieronimilor, o dovadă a puterii Portugaliei în timpul marilor descoperiri geografice, a fost construită din inițiativa regelui Manuel I, începând cu anul 1501, în amintirea lui Vasco da Gama care, înainte de a pleca în India, s-a rugat împreună cu echipajul său într-un schit existent pe acest loc. Construcția ei a durat 100 de ani.

În exterior, pare un adevărat castel ce radiază noblețe, lumină și strălucire datorită culorii sale albe și dantelăriei în piatră. La exterior, este prevăzută cu elemente specifice stilului manuelin și în interior, cu elemente gotice. În incinta mânăstirii pot fi admirate altarul de argint, statuile Sfintei Familii, a Sfântului Anton de Padova, monumentul lui Isus și Drumul Crucii, capelele regilor purtate pe spatele elefanților, însemn al puterii, mormintele lui Camões și al lui Vasco da Gama, adevărate opere de artă.

Tot în memoria marilor descoperiri geografice care le-au adus glorie și bogăție, pe malul râului Tejo, în anul 1960, când s-au împlinit 500 de ani de la moartea prințului Henrique Navigatorul, a fost construit Monumentul Descoperirilor, ce reprezintă o corabie, cu un catarg foarte înalt, îndreptată cu prora spre apă, gata parcă să se aventureze spre larg. Pe părțile laterale este populată cu 34 de statui, ce reprezintă personalități portugheze, printre care se află și Vasco da Gama, Magellan, Filipa de Lancaster, Camões, poetul național, ce ține în mână un pergament desfășurat. La cârmă, cu o corabie în mâini este situat Henrique Navigatorul, cel care a inițiat și finanțat călătoriile pe coasta Africii și a inventat caravela.

În apropierea monumentului, pe asfalt, se află un mozaic care prezintă o hartă a traseelor marilor descoperiri geografice.

Mi-am dorit foarte mult să ajung la Fatima, localitate a cărei existență se înscrie în legendă și sacralitate.

Conform broșurii realizate de părintele Ioan Suciu, în anul 1943: „Spre 1158, când Portugalia, din sud de râul Tago, era sub jug musulman, un grup de cavaleri și tinere arabe ieșiră la câmp să petreacă de ziua Sfântului Ioan, 24 iunie. Pe neașteptate sunt atacați de războinici portughezi sub conducerea lui Don Goncalo Hermingues. Se încinge o luptă din care ies biruitori portughezii. Între prizonierii făcuți se află și noblia tânără Fatima.

E cerută în căsătorie de Goncalo Hermingues. Fatima învață catehismul, se botează și leagă căsătorie cu cavalerul portughez. Nu multă vreme după aceea nemângâiatul soț zidește o biserică și o mânăstire, în cinstea Sfintei Fecioare. Acolo fură așezate rămășițele Fatimei care în botez primi numele Qureana. Din acea zi cătunul unde fu clădită biserica și mânăstirea luară numele de Fatima”.

Localitatea Fatima a devenit arhicunoscută datorită aparițiilor Fecioarei Maria, care în satul Ajustrel, la locul numit Cava da Idria, începând cu data de 13 mai 1917 și lunar, până pe data de 13 octombrie a aceluiași an, s-a arătat sub forma unei Doamne de Lumină unor copii de condiție socială modestă, Francisco, Lucia și Iacinta, care pășteau oile. Li s-a adresat, i-a sfătuit să se roage pe rozariu, le-a transmis mesaje importante pentru omenire. În interpretările care s-au dat mărturisirilor Luciei, primul mesaj era o descriere a iadului, cel de-al doilea conținea o previziune a sfârșitului războiului, dar care va fi urmat la scurt timp de altul și mai puternic, corelat cu necesitatea convertirii Rusiei și despre cel de-al treilea ținut foarte mult timp secret s-a crezut că se referea la uciderea papei.

De asemenea, le-a cerut ca pe locul respectiv să fie construită o capelă. Inițial, chiar pe locul unde a fost văzută imaginea Fecioarei a fost construită Capela Aparițiilor, treptat a luat naștere un întreg Sanctuar alcătuit din mai multe corpuri de clădiri, dintre care cele mai importante sunt Bazilica Fecioarei Maria Rozariul și Bazilica Sfintei Treimi.

Timpul avut la dispoziție a fost foarte scurt, ploaia cădea nemilos, dar câteva aspecte mi-au rămas totuși în minte și se păstrează mai mult sau mai puțin luminoase pe pelicula aparatului de fotografiat.

Înaintea intrării în acest spațiu sfânt se află doi stejari de plută, un fel de arbori sacri, a căror coajă nu se recoltează niciodată.

Într-o piațetă mare se înalță o clădire impunătoare, cu fațada cvasiconcavă, prevăzută cu multe coloane. Deasupra intrării are un turn clopotniță înalt de 65 de metri, deasupra căruia se află o coroană enormă și o cruce.

Sanctuarul adăpostește mormintele copiilor care au avut revelația Fecioarei Maria, statuia de culoare albă, din marmură de Carrara a Fecioarei Maria, a lui Isus răstignit pe cruce, la baza căruia Maica Domnului se roagă, coroana Sfintei Fecioare în care a fost incastrat glontele cu care s-a tras în Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1981, fapt cerut chiar de către papă, deoarece a considerat că i-a salvat viața.

În Capelă, chiar pe locul stejarului în care și-a făcut apariția Fecioara este o statuie a Acesteia.

Alături se oficia o slujbă religioasă, am aprins cu toții lumânări.

La altarul unei alte clădiri se află statuia Sfintei Lucia, străjuită într-o parte de cei 12 apostoli și în alta de Fecioara Maria.

Am fost încântați să constatăm că printre înscrisurile în diverse limbi, se află și câteva în limba română: „Aveți grijă să nu disprețuiți pe niciunul dintre aceștia mici, căci îngerii lor privesc în ceruri la fața Tatălui meu”, „Cerul vorbește despre faima lui Dumnezeu și firmamentul vestește lucrarea mâinilor sale”, „Ce este omul că te gândești la el sau fiul omului că îl iei în seamă?”. În piațeta din fața Sanctuarului se află statuile papei Paul al VI-lea și al papei Ioan Paul al II-lea.

O vagă imagine a ceea ce este Fatima mi-am format, dar pentru o bună cunoaștere a acesteia și pentru a te pătrunde de spiritul ei îți trebuie timp.

De aici, ne-am deplasat la un magazin de suveniruri unde am văzut o foarte bogată ofertă de statuete care o înfățișează pe Fecioara Maria denumită „Regina”, pe copiii care au avut revelația Ei, alți sfinți și alte scene religioase.

Mânăstirea Bathala, capodoperă a artei gotice portugheze, a fost construită din inițiativa regelui Ioan I, în semn de mulțumire față de Fecioara Maria, deoarece pe data de 14 august 1385 i-a ajutat să câștige cu ușurință lupta de la Aljubarotta, contra spaniolilor și să își obțină libertatea pentru foarte mult timp. Construcția ei a durat cu întreruperi 200 de ani. În fața mânăstirii se află statuia ecvestră a lui D. Nuno Álvares Pereira, conducătorul armatelor portugheze în lupta respectivă.

În construcția sa, stilul gotic rayonnant coexistă cu cel gotic flamboyant. Coloane masive din piatră, lipsite de ornamente, ce se înalță spre cer sau conduc spre altar, dispuse după reguli geometrice, păreau niște instrumente muzicale, din care te așteptai să auzi sunetele unor orgi enorme, care rezonează cu cele ale Universului. În fața altarului sunt câteva statui în mijlocul cărora se află statuia lui Isus Cristos. Impresionantă este și statuia Fecioarei Maria, care sfâșiată de durere își ține Fiul în brațe. Alte compartimente ale mânăstirii sunt: „Capela Fondatorului” în care sunt înmormântați regele Ioan I și soția sa Filipa de Lancaster, cât și alți regi și prinți, „Capela Soldaților Necunoscuți” în care Isus apare în statuie fără picioare, imortalizare a sacrificiului pentru construirea mânăstirii și un tânăr și o tânără fac de gardă și sunt schimbați din patru în patru ore; „Capela Imperfectă” amestec de coloane realizate în stil sobru, rayonnant, cât și flamboyant, cu coloane masive prevăzute cu adevărate dantelării realizate în piatră, cu motive vegetale și marine; claustrul regelui Ioan I (1357-1433) și al regelui Alfonso al V-lea (1432 – 1481), în care chiparoșii sunt în număr de trei, simbol al Sfintei Treimi.

Curiozității noastre și emoției estetice i s-a adăugat un sentiment de mare mulțumire patriotică, deoarece această capodoperă a artei gotice portugheze, în anul 2018, a găzduit expoziția sculptorului român Mircea Roman. Deși este masivă, alcătuită din piatră, mânăstirea creează o impresie plăcută, caldă, de bună primire, de liniște sacră, îmbietoare.

Obidos, orașul a cărui dezvoltare s-a datorat faptului că regele Dinis I i-a oferit soției sale dar de nuntă un castel maur existent aici, ne-a rămas în amintire cu străzile sale înguste, casele cu chenare albastre și galbene, gestul de a-și servi musafirii cu vișinată în păhăruțe de ciocolată, Biserica Sfânta Maria placată în azulejos de culoare albastră.

Ghidul nostru Andreea Nicolae ne-a atras atenția să privim spre zidurile vechi ale orașului, o casă cu conuri de culoare albastră, de influență maură, simbol al liniștii, și în Piața Santa Maria, spre Stâlpul Infamiei.

Aveiro, Veneția Portugaliei, îți oferă un frumos spectacol cromatic, datorită canalelor sale pe care circulă faimoasele bărci locale, numite „moliceiros”, pictate în culori pline de viață. O călătorie pe canale îți dă posiblitatea de a cunoaște câteva aspecte culturale și economice ale orașului. Ai posibilitatea de a trece pe sub Podul Dragostei și pe sub Podul Trădătorilor, de a privi clădirea Școlii de Limbi Străine cu ornamentele ei mitologice și florale, o clădire în stil „Art Nouveau”, opere de artă, locuințe rezidențiale foarte scumpe, Fabrica de Ceramică, să zărești silozurile în care se depozitează sarea obținută prin evaporarea apei Atlanticului, denumită „Flor de Sal” și pe care o poți cumpăra și ca suvenir din magazine.

Dacă timpul îți permite, în apropierea debarcaderului poți vizita Piața Primăriei cu monumentele ei istorice și Biserica Mizericordiei, ce datează din secolul al XVII-lea, ornată atât la exterior, cât și în interior cu azulejos de culoare bleu și galben, cu excepția tavanului și parțial a altarului.

Cei pasionați de ciclism pot face un tur al orașului, recurgând la o bicicletă la care pot avea acces gratis, numai în baza actului de identitate.

Foarte aproape se află Costa Nova, o stațiune de pe malul Atlanticului originală și cochetă, în primul rând datorită caselor de vacanță, la origine locuințe ale pescarilor, vopsite în dungi de diferite culori: bleu, vernil, roșcat, alb. Vizitând Costa Nova și, Portugalia, în general, mi s-a oferit un antidot contra cenușiului existențial în care noi, românii, ne desfășurăm viața. Ea, culoarea, este regină în Portugalia, știe să atragă, să încânte, să își arate forța de revigorare a ființei umane.

Ultima localitate vizitată a fost Nazaré, un sat pescăresc, cu nume de rezonanță biblică, situat pe malul Oceanului Atlantic. Are două părți, una înaltă și una joasă. Am vizitat extremitatea dinspre ocean a părții înalte.

Și aici, ca și în alte localități ale Portugaliei, este prezent cultul pentru Fecioara Maria în cinstea căreia a fost construită o capelă de dimensiuni mici, al cărei interior și acoperiș sunt placate în întregime cu ceramică pictată.

În apropiere se află Biserica „Nossa Senhora da Nazaré”, singura în care se poate intra în altar. Acesta este placat în lemn aurit, pereții dinaintea altarului sunt ornați cu ceramică albă cu modele bleu.

La intrare, în partea stângă o pictură reprezintă transpunerea pe pânză a unei legende a acestor locuri și a ajutorului miraculos oferit de Fecioara Maria.

Un prinț călare pe calul său a plecat să vâneze un cerb. Acesta s-a aruncat în apă. Pe marginea unei stânci, calul era gata să se aventureze după el. Din nori a apărut imaginea Maicii Domnului cu rol salvator.

Între capelă și biserică un cor intona vocal și instrumental cântece religioase și grupuri de femei și bărbați dansau prinse într-o horă. Alte persoane vindeau produse specifice zonei.

De pe promontoriul de la Nazaré am văzut una din cele mai frumoase imagini acvatic-costiere.

Era pe la ora 17 a unei zile însorite. Plaja aurie, situată în partea joasă a localității, era plină de oameni și umbrele, scăldată de lumina strălucitoare a soarelui și de apele Atlanticului, cu o cromatică fascinantă.

Suprafața apei extrem de liniștite avea aspectul unei pânze grofate, de culoare verde smarald pe margine, verde albastru înspre larg, în interiorul căreia se conturau cercuri albe cu străluciri de argint.

Spre deosebire de restul localităților vizitate, casele sunt modeste și de culoare albă.

Un element emblematic pentru Portugalia reprezentat din abundență pe suvenirurile din ceramică pictată este cocoșul de Barcelos, simbol al dreptății, după cum reiese din legendele care s-au țesut în jurul său și pe care Internetul ni le pune cu generozitate la dispoziție.

O călătorie în Portugalia te impresionează nu numai prin obiectivele turistice menționate mai sus, ci și prin calitatea șoselelor și a regulamentelor stradale, frumuseța și bogăția peisajului, profilul spiritual al oamenilor, specificul lingvistic, elemente de gastronomie.

A călători pe drumurile Portugaliei este o adevărată plăcere, aglomerația nu este prea mare, șoselele au fost renovate în anul 2004, cu fonduri europene, la întreținerea lor contribuie, probabil, și taxele stradale, care sunt foarte dese. Civilizația străzii este sporită de respectarea strictă a regulilor de circulație de către șoferi și pietoni. Ni s-a atras atenția să nu traversăm pe roșu, deoarece vom primi amenzi foarte mari, la trecerea de pietoni șoferii opresc cu mult respect și prudență. Când vezi câte un șofer neacordând prioritate, poți fi sigur că nu este portughez. Străzile și trotuarele sunt curate.

Portugalia are un peisaj colinar, plăcut și relaxant, acoperit în cea mai mare parte de păduri al căror rege este pinul cu cele trei specii ale sale: alb, umbrelă și marin. Curiozitatea călătorului este sporită de arbori și arbuști exotici, precum: eucaliptul, arborele de plută, un copac longeviv care poate atinge vârsta de 200-250 de ani, cu un mod original de recoltare și rodire. După cum ne-a spus ghidul nostru Andreea Nicolae, este util în industrie pentru coaja lui care se recoltează direct din copacul în viață, fără să fie tăiat și se regenerează după fiecare recoltare, care se face după un adevărat ritual, prima dată după ce au trecut 25 de ani de la plantarea copacului și după aceea la fiecare 9-10 ani.

Unul din cei mai longevivi arbori de plută din Portugalia, supranumit „Fluierătorul”, cu o vârstă de 234 de ani, a intrat în Cartea Recordurilor și a fost desemnat „Arborele european al anului”, în 2018. (www.digi24.ro)

Portugalia își respectă bogăția națională și a interzis tăierea arborilor de plută, ajungând astfel să dețină o producție de 50% din cea mondială.

Pământul Portugaliei este cultivat cu măslini care în prima parte a călătoriei noastre mai erau încă plini de florile lor bogate, mici și galbene, spulberate adeseori de vântul care ne-a acompaniat în primele zile ale excursiei noastre. În grădinile oamenilor și foarte rar în afara localităților privirea ne-a fost atrasă de bogăția fructelor de lămâi și mandarini. Orezăriile fac și ele parte din exotismul peisajului. Abia în zona Coimbra ne-a fost dat să întâlnim o agricultură asemănătoare cu cea de acasă: livezi cu meri, mici suprafețe cultivate cu legume.

O plantă agricolă prezentă în toate zonele vizitate este vița-de-vie.

Ochiul și curiozitatea ne-au fost satisfăcute și de arborii de culoare mov din Lisabona, de florile roșu-grena de fericirea văduvei, cele divers colorate de ginestra. Ni s-a vorbit și de agavele care înfloresc o singură dată, după zeci de ani de viață, după care mor.

Oamenii sunt calmi, blânzi, modești, interiorizați, poate prea interiorizați pentru spiritul latin. Aici, la marginea oceanului, par a trăi departe de marele zgomot al lumii. Un târg de vechituri din localitatea Figueira da Foz ne-a creat impresia ori că sunt foarte strângători și chibzuiți, ori au o situație financiară precară. În Lisabona circulația era obstrucționată de o grevă a cadrelor didactice și am fost informați că astfel de greve sunt dese, din cauza salariilor mici.

Limba este ușor accesibilă pentru un cunoscător de limbi romanice și îmi propusesem chiar să o învăț datorită frumuseții și corectitudinii cu care o vorbea ghidul nostru Andreea Nicolae care a avut o contribuție remarcabilă la reușita călătoriei noastre.

Bucătăria portugheză își are și ea specificul ei și este renumită datorită vinului de Porto, tratat cu coniac, după ce în timpurile vechi s-a alterat, în timpul importării lui de către englezi, preparatelor de pește, bacalhau „cod” și sardină supranumită „regina Atlanticului”, prăjiturilor numite „ouă moi”, „pasteis de nata” etc.

Portugalia exercită asupra călătorilor săi un miraj neîncetat, cu șarmul ei de margine de lume, cu iz de ocean și miros vegetal, cu statornicia respectului față de valori, cu simțul ei estetic și cromatic elevat, cu monumentele ei construite de-a lungul a sute de ani dintr-o dorință consecventă de perfecțiune și recunoștință față de ajutorul divin și uman.

Elena TRIFAN/UZPR

(într-o variantă restrânsă, articolul a fost prezentat la Concursul Internațional „Diversitate culturală în spațiul geografic european” unde a primit Premiul I)

marți, 10 ianuarie 2023

Tara Bascilor si nordul Spaniei

 Gasiti amanunte semnificative in materialul filmat de mai jos...


Pentru inscrieri, dati un click aici!

Inefabilul Pamukkale

de Ioan Laslo
          O stanca mare si mult calcar depus cu ajutorul apei, care, in razele soarelul dau senzatia unor bazine de gheata. Iata pe scurt si dezbracat de orice poezie celebrul Pamukkale (Cetatea de Bumbac). Numai ca, la fata locului, exact acest lucru il veti gasi: poezia! Soarele se reflecta in havuze dand exact acel inefabil de care ai nevoie pentru a simti poezia! Nu ai cum sa ramai indiferent! Si te lasi cuprins de placerea de a privi. Iar daca vii cu masina dinspre Denizli, zaresti din departare un "urias ghetar" de o frumusete desavarsita. Ajungand mai aproape, realizezi ca, dincolo de creatia naturii (ajutata de o vreme, de e drept de om prin faptul ca s-a inceput canalizarea apei pe anumite parti ale versantilor), exista si o creatie umana impresionanta: orasul Hierapolis, aflat in imediata apropiere. Iar, daca ai obosit plimbandu-te printre ruine, la

vineri, 6 ianuarie 2023

Puente dela Salve din Bilbao- util si estetic in acelasi timp

de Ioan Laslo
Desi este integrat perfect in peisajul urban al modernului Bilbao, Puente dela Salve (proiectat de arhitectul Juan Batanero) este unul dintre cele mai vechi din acea zona, fiind inaugurat in anul 1972. Atunci cand a fost construita cladirea superba care gazduieste Muzeul Guggenheim, arhitectii au gasit solutia perfecta a ingemanarii celor doua edificii. Azi, cea mai lunga sala a muzeului, de peste 130 m, este chiar pe sub structura podului si contine Sarpele, una dintre cele mai fascinante lucrari expuse. Mai mult, a fost adaugat un turn inalt cu acees si scari catre muzeu, direct de pe pod.
Cand marinarii au ajuns la portul Bilbao de la estuar, au cantat Salve, in onoarea Fecioarei din Begona, a carei biserica este vizibila din acel punct. De aici si numele structurii menita sa rezolve problema traficului intens din partea de nord a orasului. Podul are o inaltime de peste 23 de metri si permite trecerea navelor pe sub el (in momentul inaugurarii sale, nave de mari dimensiuni mai urcau inca pe Nervion spre Orasul vechi), iar lifturile de acces de la baza sa, inspre Campo Volantin asigura accesul pe pod pentru mai bine de 200.000 de persoane anual. Podul este primul din Spania cu sistem de bretele si punte metalica, iar porticul rosu  care il pune in evidenta a fost adaugat in 2006, cu acelasi scop de a-l integra vizual cu cladirea muzeului din apropiere (are aceleasi forme curbilinii). Dincolo de utilitatea lui, este si o opera estetica reusita, mai ales ca, in momentul ultimei sale renovari, in 2017, s-a optat pentru iluminarea sa cu leduri. Mergeti dupa ce se intuneca si veti avea acces la o locatie de vis. Nu intamplator, Puente dela Salve este locul de unde se fac cele mai multe fotografii in Bilbao!

miercuri, 4 ianuarie 2023

El Fontan - o incursiune in piata din Oviedo

de Ioan Laslo

Stim bine ca o parte importanta dintr-o calatorie este contactul cu localnicii, cu obiceiurile lor zilnice, cu modul lor de viata. Si unde altundeva le gasesti pe toate acestea daca nu in piata. Cand mergeti la Barcelona, ajungeti clar in Boqueria, la Bilbao gasim cea mai mare piata interioara din Europa, Ribera, asa ca, la Oviedo e obligatoriu sa aruncati o privire in El Fontan, cea mai veche dintre pietele orasului. Azi, ea este extrem de moderna si de curata si promoveaza in special produsele locale, incepand cu celebra fabada (fasole), cu pestele oceanic (Oviedo nu are iesire, insa Atlanticul este aproape!), nelipsitul hamon sau cunoscutul sidra...  Inainte de pandemie, erai invitat sa degusti celebrele branzeturi locale, putin chorizo sau multe alte bunatati, care, categoric starneau pofte! Sa ne plimbam putin printre localnici:

marți, 3 ianuarie 2023

Scurt tratat de "jamonologie"



de Ioan Laslo

Toată lumea care ajunge în Spania știe că a produce jamon este o adevărată artă. Fie că vorbim de jamon serrano (produs din porci albi și după o rețetă care îl face mai puțin costisitor), fie jamon iberico (din porci negri, hrăniți cu ghinda, un proces de uscare natural, unde umiditatea și modul în care circulă aerul au un rol determinant) el constituie un aliment nelipsit din bucătăria hispanica.

Mă distram cu turiștii, imaginandu-ne cum, în prag de Crăciun, adevăratul spaniol ia în spinare un picior de porc direct proporțional ca mărime cu standardul sau social. Îl pune la loc de cinste, în sufragerie (acolo unde noi punem bradul) și îl arata musafirilor cu mare mândrie. Modul în care este tăiat (dincolo de felul profesionist făcut de cortadors - persoane special pregătite în acest sens) prezintă si el fațete de adevărată arta. În primul rand, "dreptul" de a tăia feliile subțiri și lungi de pana la 7 cm revine "stăpânului casei"! Și cine este acesta? Femeia, desigur! :) 


Mulți susțin ca modul de taiere poate și el modifica gustul, alături de condițiile de păstrare (preferabil la temperatura camerei și neambalat!) și modul de servire (se prefera asortarea cu pepene galben, brânzeturi de calitate și vin roșu). Foarte des jambonul este servit în Spania ca tapas, alături de măsline, sau sub forma unei bocata. Sub nicio forma însă nu e recomandabil sa îl mâncați după mai mult de 2-3 ore de la feliere. Cum, sub nicio forma nu se recomanda pastrarea sa la congelator, deoarece inghetarea aduce modificari fundamentale gustului atat de apreciat. Este foarte important si sa nu il pastrati aproape de mirosuri puternice (de exemplu, nu se recomanda pastrarea in locurile in care fumati!) din aceleasi considerente.


Există desigur și variante în care este folosit ca ingredient pentru tortilla, ca ingredient pentru foetaje, cu fasole scazuta (era clar ca asta nu putea lipsi!), cu paste gratinate, sau diverse altele. Personal, cel mai gustos mi se pare crud, alături de un Rioja de calitate (pe care spaniolii il considera cel mai bun vin rosu din lume). Acestea fiind spuse, sub orice forma ați decis ca vreți sa îl consumați, sunt convins ca veți aprecia jamonul la adevărata sa valoare.  Lăsați-ne o părere în comentarii!