Amsterdam! De mult se afla pe lista de destinații de vizitat! În sfârșit, în vara acestui an, visul de a simți pulsul acestui oraș – chiar și pentru o jumătate de zi – mi s-a îndeplinit!
Amsterdam înseamnă mai mult decât faimoasele biciclete, mai mult decât încântătoarele canale pe care le poți străbate într-o croazieră de aproape o oră și jumătate, mai mult decât celebrul cartier cu felinare roșii, mai mult decât deja-cunoscutele coffeeshop-uri și, cu siguranță, mult mai mult decât renumitele beri Heineken și Amstel!
Amsterdam înseamnă un oraș viu, cosmopolit, elegant, care se distinge și prin cultură și artă!
În puținele ore pe care le-am avut la dispoziție, pe lângă croaziera pe canale, am ales să vizitez Rijksmuseum, cel mai impunător muzeu din Amsterdam, situat chiar în inima culturală a orașului.
Construit în doar 8 ani, muzeul și-a deschis porțile la data de 13 iulie 1885. La acel timp, Rijksmuseum era considerat cea mai mare clădire din Olanda.
Muzeul este însuși o operă de artă; peste 8 secole de artă și cultură olandeză sunt expuse vizitatorilor în cele 80 de încăperi, pornind din anul 1100 și ajungând până în secolul XXI. Sute de obiecte de artă și istorie sunt aranjate cronologic, de la parter și
continuând până la etajul al treilea.
Piesa de rezistență a întregului muzeu, cea care atrage vizitatorii ca un magnet, o reprezintă, fără îndoială, celebra pictură a lui Rembrandt expusă la etajul al doilea, mai precis în galeria de onoare a muzeului: „Rondul de noapte” („The night watch”), având o dimensiune impresionantă: 379 cm în înălțime și 453 cm în lățime. Se spune că titlul original a fost “Compania căpitanului Frans Banninck Cocq și a locotenentului Willem van Ruytenburgh”, întrucât Rembrandt a primit în anul 1642 o comandă de la căpitanul miliției din Amsterdam pentru un portret al ofițerilor miliției sale. În timp, lacul protector s-a degradat, iar pictura a fost redenumită așa cum o cunoaștem astăzi: “Rondul de noapte”. Privind-o, ai senzația că personajele au fost asezate pe pânză într-un mod haotic, dar foarte dinamic. Ca notorietate, această capodoperă ocupă al patrulea loc în lume după “Mona Lisa”, “Cina cea de Taină” și „Cupola Capelei Sixtine”.
Ca noutate, celebra pictură va fi restaurată sub ochii marelui public începând cu luna iulie a anului 2019, iar restaurarea va putea fi urmărită online pas cu pas. Ultima restaurare a acesteia a fost făcută acum mai bine de 40 de ani, după ce a fost vandalizată de un bărbat ce suferea de tulburări mentale.
Vă invit să vizionați filmulețul de mai jos, ca o bună ocazie de a cunoaște sau de a revedea frumusețea operelor de artă de la Rijksmuseum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu