luni, 27 februarie 2023
Castelul Santa Barbara din Alicante
sâmbătă, 25 februarie 2023
Cefalu - imaginea de altdata a Siciliei
de Diana Stoica
Capriciul lui Gaudi, la Comillas
El Capricho este o lucrare în care Gaudí a propus la Comillas ceea ce pentru el era casa ideală. Răspunde unui studiu perfect al spațiilor, al utilizărilor, al climatului, fiind integrat în mediul său, dar și în gusturile și nevoile proprietarului. In 2010, incinta s-a redeschis ca muzeu, urmărindu-se să atingă două obiective: pe de o parte, să se realizeze o mai bună conservare a clădirii în sine, respectând pe câte posibil planul sau original și, pe de altă parte, să permită vizitatorilor să descopere într-un mod mai profund geniul care ascunde această construcție. Ideal este sa urmariti cu atentie pe monitoarele de la parterul vilei prezentarea vilei. Ea atrage atentia asupra unor amanunte care este posibil sa va scape altfel. Nu dureaza mult, dar mie mi se pare esentiala pentru o mai buna aprofundare a obiectivului. Dar El Capricho nu este doar un monument care poate fi vizitat pe tot parcursul anului, ci și o echipă umană care lucrează în fiecare zi pentru a investiga, a proteja și a face cunoscuta această mostră unică a geniului lui Gaudi. Profesionalismul muzeografilor spanioli e prezent si de aceasta data...
vineri, 24 februarie 2023
Oxford - un mediu intelectual mai vechi decat Biserica
miercuri, 22 februarie 2023
Cacao in Ecuador
marți, 21 februarie 2023
Mica Europa din Bruxelles
Cand ajungi la Bruxelles iei legatura cu un oras in care ideea de Europa unita este prezenta in toti porii sai. Mergi desigur sa vizitezi zona parlamentului European, insa este posibil ca intuitia Europei sa fie mult mai prezenta in reusitul parc tematic MiniEuropa. Localizat in zona Heysel, in apropiere de cunoscutul Atomium, parcul contine machete de dimensiuni si o calitate considerabile care reliefeaza locuri celebre din toate statele comunitare. Recunosti repede Turnul Eiffel, Parlamentul englez, Piazza dei Miracoli din Pisa, Grand Place din Bruxelles si multe altele si ai tentatia de a cauta ce au socotit reprezentativ creatorii parcului pentru Romania. Te asteptai probabil sa gasesti Casa Poporului, insa ai o surpriza: e Palatul Mogosoaia! Bunul gust arhitectural a invins megalomania!
Mai trebuie adaugat ca programul si pretul biletelor le gasiti pe site-ul oficial al parcului: http://www.minieurope.eu
Bram Stoker, Eleonore si Cesky Krumlov
de Mircea Poeana
Spritul Printesei Eleonore Elisabeth Amalia Magdalena von Schwarzenberg, nascuta von Lobkowicz, mai bantuie inca prin Cesky Krumlov. Savarsita din viata la 5 mai 1741, strania nobila a fost sursa de inspiratie pentru Bram Stoker, care la 1897 ni-l infatisa pe al sau Dracula. Ba chiar intentia initiala a irlandezului ar fi fost ca vampirul sa fie... o vampira.
duminică, 19 februarie 2023
Amazonia si pestele- diavol
miercuri, 15 februarie 2023
PAROLES, PAROLES, PAROLES...
marți, 14 februarie 2023
Trogir - o bijuterie a Coastei Dalmate
Trogir este o bijuterie care se afla in Dalmatia Centrală, regiune rămasa aproape întreaga in Croatia in urma războiului din 1999. Centrul orașului este legat de coastă prin două poduri mici, unul din ele făcând legatura cu Insula Ciovo (centrul geografic al Dalmatiei) cu numeroase clădiri din Evul Mediu ,Mănăstirea Sf.Cruci, Biserica Romana Sf. Petru si un Palat cu o colectie de opere de artă). Trogos (denumirea greceasca a orasului medieval) a fost fondat ca o așezare comercială de către coloniștii greci din Insula Vis in secolul al III-lea i.Hr. Orașul Elenistic a fost înconjurat de ziduri megalitice si a prosperat in perioada romana. In timpul crestinismului timpuriu, au fost construite aici doua mari bazilici care s-au situat pe
luni, 13 februarie 2023
Burgos - un oras in care ti-ar placea sa locuiesti
de Ioan Laslo
Cand spui Burgos, in minte iti vine in primul rand superba catedrala gotica din centrul vechi al orasului. Multi o considera cea ma frumoasa catedrala gotica din lume. Si nu ii pot contrazice. Orasul inseamna insa mult mai mult. O simpla plimbare pe stradutele lui cochete, sau pe langa Arlanzon, raul cu cele trei brate care il strabate, ne poate convinge de acest lucru. Este atata tihna in viata oamenilor de aici, incat iti spui ca, daca ar fi sa pleci undeva sa locuiesti, ar fi o optiune extrem de tentanta. Si multi conationali de ai nostri chiar au avut aceaasta optiune. M-am convins odata in zi de alegeri cand stateau cu sutele la coada pentru a-si exprima votul.
Personal am fost incantat de Muzeul Evolutiei Umane, dar cei care preferati sa vizitati orasul la pas sunt convins ca veti remarca repede umbrela de platani a lui Paseo de Espolon, superba Plaza Mayor, cu vechea cladire a Primariei, castelul care domina orasul, Arco de Santa Maria (recent renovat si pus in valoare) sau numeroasele terase si barulete care va invita la a savura excelenta mancare castilliana (va recomand morcilla!) Multi dintre cei care sunt pe El Camino, catre Santiago de Compostella poposesc aici, iar in Plaza Santa Maria au chiar o sculptura care le aduce un omagiu (El Pelegrinos). Desigur, nu putem sa omitem legatura pe care Burgos o are cu eroul luptei de reconquista, celebrul El Cid Campeator, inmormantat in Catedrala alaturi de iubita sa Ximena si a carui statuie ecvestra domina piateta din fata principalului teatru liric al orasului. Toate acestea si multe altele ne asteapta in vechea capitala a Castiliei, loc de neratat atunci cand petreci timp in Peninsula Iberica!
duminică, 12 februarie 2023
Siracuza, locul unde a trăit și cugetat Arhimede
de Valentin Oanta
sâmbătă, 11 februarie 2023
In extrasezon, pe Costa Blanca
de Ioan Laslo"-Tu cand mergi in concediu?
- Eu lucrez in turism!"
vineri, 10 februarie 2023
O plimbare prin Assisi
de Ioan Laslo
Bruxelles - capitala Europei
Oricum o intorci, cand te gandesti la Bruxelles, primul lucru care iti vine in minte este "capitala Europei". Dar orasul are, dincolo de Cartierul European, numeroase alte atractii, care il fac o destinatie de neratat. Incepand cu Grand Place , in apropieraea carei se afla si mica statueta care constituie simbolul orasului, Manneken-Pis,si continuand cu numeroase muzee de cea mai buna calitate sau cu o serie de catedrale exceptionale (desigur, renumita este Saints Michel et Gudule) . Personal am fost extrem de impresionat de Muzeul Dantelariei, care gazduieste adevarate capodopere. Iar daca timpul iti permite, este foarte bine sa te arunci putin si in afara orasului, fie in zona Heysel (nu atat pentru macabrul sau stadion, cat pentru Atomium) sau in Parc de Cinquantenaire (Muzeul Horta merita o
miercuri, 8 februarie 2023
San Vicente de la Barquera - vechiul sat de pescari devenit o statiune superba
de Ioan Laslo
Cantabria, provincia spaniola cu iesire la Atlantic din nordul Spaniei abunda de locuri cu peisaje superbe. Aparata de caldura torida de briza Oceanului si brazdata de rauri scurte, izvorate din Cordilierii Cantabrici si care se varsa prin superbe estuare, zona este printre favoritele spaniolilor in a-si petrece concediile. Tot intr-un astfel de estuar se afla si San Vicente de la Barquera, statiune pe care o vizitam impreuna cu turistii Christian Tour, intr-o excursie optionala pe programul Tara Bascilor si nordul Spaniei.
Statiunea de azi a fost la baza un sat de pescari, pe care unii istorici chiar il identifica cu vechiul Encia din vremea romana. Portus Vereasueca se afla aici si este cert ca localitatea isi are denumirea de la un cunoscut martir aragonez de la inceputul secolului al XIII-lea. Originea sa este dovedita si azi de faptul ca pescuitul este, dupa turism, a doua ocupatie a localnicilor (in port exista mereu tiruri care sunt incarcate cu peste si ajung in diverse locuri din Spania), dar si de procesiunile din a doua duminica de dupa Pastele catolic (La Folia) si cea din 16 iulie (Procesiunea lui Carmen).
Plajele sale, Fuentes, Primera de San Vicente, El Rosal, El Tostadero, Merón și Gerra sunt de foarte buna calitate, iar in estuar gasim mereu barci colorate care fac delciul vizual al zonei. Biserica Santa Maria de los Angeles, construita in stil gotic in secolele XIII-XIV este situata in partea cea mai inalta a orasului, pe un pinten stancos si ofera o panorama spledida. In interiorul sau se afla si cripta familiei Marelui Inchizitor Corro (casa acestui localnic este azi sediul Primariei). Castel del Rey poate fi azi vizitat. Dateaza din secolul al XIV-lea (din vremea lui Alfonso I) si are o forma neregulata care urmareste relieful zonei. Este aproape un dreptunghi cu laturile de 55 pe 20m si facea parte din sistemul defensiv al orasului. In interior se afla o reusita expozitie de modele de nave medievale. De altfel resturi din zidul vechii fortificatii care inconjura orasul vechi se pastreaza si azi. De asemenea sunt vizibile si ruinele vechii manastiri franciscane. Interesante sunt si cele doua poduri: Puente Maza, cu 28 de arcuri dateaza din secolul al XVI-lea, in vreme ce Puente Parral a fost construit in secolul al XVIII-lea.
Excelenta bucatarie locala bazata pe peste si crustacee poate fi de asemenea o tentatie. Numeroase restaurante si terase domina zona portului si sunt recomandate turistilor. De altfel, noi am ajuns chiar pe la ora mesei sine-am bucurat din plin de bunatatile de aici.
marți, 7 februarie 2023
Büyükada – cea mai mare Insulă a Prinților
de Livia Manzatu
sâmbătă, 4 februarie 2023
Carnavalul de la Venetia
de Ioan Laslo
Carnavalul Venetiei dateaza inca de la 1162, cand localnicii s-au adunat in Piata San Marco si au inceput sa cante si sa danseze in onoarea unei victorii pe care au obtinut-o impotriva Patriarhului din Aquileia. In curand manifestarea a devenit o traditie si dura 40 de zile inaintea Postului Pastelui. Este clar ca a devenit unul dintre simbolurile Orasului din Laguna, alaturi de gondola, sau Basilica San Marco. Napoleon l-a interzis, insa, in 1979 a fost relansat si exista o asociatie care se ocupa anual de organizarea sa.
Pe vremuri, Carnavalul era considerat un moment al egalitatii tuturor, deoarece rangurile dispareau si toata lumea se adresa cu apelativul ,,domnule mascat,,. Exista chiar butada ,,O masca ii face pe toti egali,, Mastile sunt fanteziste si au un carcter fantastic. Pot fi maschera nobile sau comedia del arte si au ca materiale pielea, portelanul sau papier marche-ul. Ultimele sunt cele mai des intalnite, pentru ca fabricarea lor este mai usoara. Se toarna ipsosul in forme de lut ars si apoi se acopera cu hartie (cleiul folosit le confera un aspect lucios) si se decoreaza de la foarte simplu la pretentios. Mai exista cateva ateliere pe stradutele Venetiei cu specialisti in arta confectionarii acestora. Desgur, intre timp s-a trecut si la comercializarea celor chinezesti (ieftine, insa de o calitate indoielnica).
Carnavalul are procesiuni mascate in piete, celebra defilare de pe Canal Grande, diverse spectacole publice (va atasez o filmare cu Nebula Solaris - Remember the Future, desfasurat anul trecut la Arsenal si ii multumesc Argentinei Diaconu, ghid local de turism la Venetia pentru amabilitatea de a ne-o pune la dispozitie!), dar si diverse baluri mascate private, focuri de artificii, procesiuni in acorduri baroce etc. Totul considerat de unii localnici haotic si comercial, in timp ce altii sunt convinsi ca salveaza orasul (considera ca viata la Venetia este incomoda si scumpa, iar Carnavalul ofera o imagine pozitiva, fiind o forma de rezistenta).