duminică, 13 decembrie 2020

Scena Nasterii Mantuitorului si Bradul de Craciun din Piazza San Pietro sunt vizitate de localnici


    de Rozina Nedelea

    In prima duminica in care a fost expusă “presepe” (ieslea) cu scena premergătoare Nașterii Mântuitorului, zeci de localnici au mers la Vatican, pentru a vedea “aranjamentul”. Oamenii au profitat de vremea frumoasa de la Roma și și-au făcut poze și cu bradul de Crăciun din Vatican, adus in acest an din Slovenia. 

    Presepe sunt o traditie la italienii catolici. Scenele pornesc de la o idee si sunt apoi dezvoltate, totul avand desigur conotatii religioase. Sunt scene create din lemn, carton, hârtie și alte materiale care descriu nașterea lui Iisus sau recreează scene din timpuri vechi. Artizanii de presepi muncesc tot anul pentru aceste mici opere de artă. Statuete fin realizate pot fi gasite si in anumite magazine, dar sunt si concursuri organizate la nivel de comunitate sau intre comunitati. Exista locuri in care aceasta arta este expusa permanent (un exemplu ar fi cateva dintre salile din Palatului Regal de la Caserta, unde sunt expuse presepe facute pentru casa regala a Neapolelui). 

    Ieslea a fost realizata din ceramica, intre 1965-1975 de elevii si profesorii unui liceu de arta din comuna Castelli, provincia Teramo, Abruzzo. Statuetele au fost inspirate de

arta greaca si cea sumeriana, iar tehnica consta jn suprapunerea unor bucati inelare care sunt suprapuse si duc la realizarea unor busturi cilindrice.  Se pare ca specialistii in arta sunt extrem de incantati de realizare, insa nu toti oamenii au aceeasi parere, unii considerand ca este o rupere de traditie regretabila. De altfel scena a mai fost expusa pana acum in mai multe locatii, incepand cu Biserica din Castelli, continuand cu Tel Aviv, Betleem si Ierusalim, dar si la Roma in spatiul expozitional constituit de Piata lui Traian.

    Bradul de Crăciun – din specia brazilor roşii – cu o înălţime de 28 de metri şi un diametru de 70 de centimetri  provine din sud-estul Sloveniei, mai exact din localitatea Kočevje, aparţinând unei regiuni slovene cu un peisaj luxuriant şi intact.

    Anul acesta, ieslea si bradul vor ramane expuse intre 11 decembrie 2020 si 10 ianuarie 2021.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu