marți, 15 decembrie 2020

Cracovia - cel mai frumos oras al Poloniei


    de Valentin Oanta

     Cracovia, al doilea mare oraș al Poloniei, fostă capitală, are un iz medieval datorat numeroaselor palate și clădiri vechi de multe secole. Prima atestare documentară datează din 966, când un evreu sefard, Abraham Ben Iacob, scria despre Cracovia că este un centru comercial notabil. Orașul a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1978. In calitate de fostă capitală a Poloniei, s-a bucurat întotdeauna de o imensă importanță în ceea ce privește tradițiile și cultura. Este un oraș regal, impunător, gotic și renascentist.


    Simbolul orașului îl reprezintă Castelul Regal Wawel. Aici erau încoronați regii polonezi, fiind totodată locul unde aceștia și-au găsit odihna veșnică. Castelul este impresionant nu numai prin dimensiuni, ci și prin faptul că este un obiectiv sacru al polonezilor, având 900 de ani. Oare, noi ce făceam pe atunci ?Plimbându-ne pe Calea Regală, care începe de la Barbican și trece pe lângă Catedrala Sfânta Maria, operă a artistului Venit Stoss, putem vedea tot ce este tradițional în Cracovia (Krakow în poloneză). Catedrala oferă un interior fabulos, cu cel mai mare altar gotic din lume (sec.14), dar și un spectacol aparte. La fiecare oră, o trompetă se face auzită în oraș, melodia fiind interpretată de un pompier aflat în turnul central al edificiului. La amiază, melodia este radiodifuzată în toată lumea pe programul 1 al Radiodifuziunii, pentru polonezii de pretutindeni.

    Piața Mare este de asemenea un obiectiv foarte interesant, cu zeci de terase unde tinerii sau vârstnicii se întâlnesc pentru a-și petrece orele de relaxare. Aici poate fi vizitat și Palatul Textilelor unde, în Evul Mediu, se vindeau mătăsuri și alte finețuri aduse din Asia. Acum, poți achiziționa de la elegantele standuri suveniruri deosebite, dar poți fi servit și cu mâncare tradițională.
    Alte obiective importante sunt : Turnul Primăriei Medievale, palatele de pe strada Episcopilor, stradă ce coboară de pe dealul sacru Wawel, Palatul Renascentist, Marea Sinagogă medievală, Cracovia fiind unul dintre cele mai mari centre evreiești din Evul Mediu. In Cartierul evreiesc Cazimierz, care a devenit punctul de întâlnire al celor ce adoră ieșirile la terase sau baruri la modă, este prezent spiritul zonei înainte de Holocaust. Un alt punct de interes din cartier îl reprezintă pivnițele medievale. Chiar și MC Donald's și-a achiziționat una, fiind greu să prinzi un loc aici.

    
Dacă vă mai rămâne timp, vă propun o vizită la Universitatea Jaggelona, una dintre cele mai vechi din lume, unde a studiat Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II lea), sau la fosta fabrică Schindler. Acum, aici se află muzeul dedicat industriașului cu același nume, care a salvat mii de evrei în timpul Holocaustului. De altfel, evreii au fost foarte bine văzuți de regii Poloniei, pe care îi împrumutau destul de des cu sume mari pentru susținerea campaniilor militare. De multe ori aceste datorii erau șterse contra unor privilegii.
    Ar mai fi și cartierul muncitoresc Nova Huta, un fel de oraș creat artificial "acolo unde și-a înțărcat mutu' iapa", conform spuselor lui Karol Konwerski. Este un fel de oraș realist-socialist, cu adăposturi atomice pentru fiecare rezident. A fost proiectat așa încât să fie primul oraș complet socialist al Poloniei, "un indicator pe drumul către sovietizare pe care și-o dorea fierbinte întreaga țară"! Strategia autorităților comuniste s-a întors împotriva lor, iar Nova Huta a devenit un centru important al mișcării Solidaritatea.
    Închei într-o notă optimistă și vă invit să vedeți sau să revedeți minunățiile Cracoviei, printre care si mina de sare din apropiere, un imens obiectiv turistic cu ghizi în șase limbi, ce merită un capitol aparte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu