de Marian Lisu
Liverpool, Anglia, World Museum – un colos ce funcționează de pe la 1850, în care petreci o jumătate de zi, căci este un conglomerat: arheologie, lumea pierdută a dinozaurilor, secție de științe naturale, egiptologie, zonă asiatică, planetarium, descoperiri științifice și tehnologie, spațiu și aparate de călătorii spre vise.
În zona dinozaurilor și a muzeului natural ni se perindă privirii lighioane cu colți fioroși și dimensiuni apreciabile. Prădătorii, pierduți acum milioane bune, sunt așezați într-un Tunel al timpului, spre a pricepe cum au evoluat, temporal, lucrurile pe Terra – de la Allosaurus, până la ursul de peșteră.
Avem și o reprezentare a evoluției umanoizilor, dar și scene ce par vivace cu animale așa de bine împăiate, că par în mediul lor de baștină.
Zona cu mumii e gândită să observi toate elementele sarcofagelor, distanțând spațial elementele. Nu vin doar din Egiptul antic, ci și din Sudan. Cele descoperite sunt înfricoșătoare de-a dreptul, dând senzația că urmează să se toarne un film horror aici.
Învățăm câte ceva despre fenomenul mumificării de la Cairo spre Luxor, credința în viața de apoi, ni se perindă, în heiroglife, Cartea Morților, statui și alte artefacte aduse din Valea Regilor. Zei ai Egiptului ne însoțesc prin călătoria înapoi în timp.
O vastă colecție etnologică ne poartă pașii pe toate continentele – admirăm complexitatea costumelor japoneze (samurai și săbii strașnic dichisite), statui de zeități din zona indiană, îi regăsim pe Pană-de-vultur, cu ținuta veritabilă (alți indieni, dar din Americi), avem artă columbiană sau a civilizațiilor dispărute, fildeș sculptat ori personaje în lemn ale zonei africane etc.
Pentru pasionații de tehnică spațială e un vis împlinit: au navete spațiale la scară normală, au navete descompuse – spre a înțelege principiul cum funcționează și se desprind părțile inutile ce nu mai folosesc procesului de zbor. Motoare complexe fascinează privitorul, e o întreagă mașinărie infernală, greu de asamblat și extrem de eficace pentru a cuceri spațiul cosmic.
Galaxii, constelații, planete la care nici cu gândul nu ajungi sunt prezentate în fotografii cu detalii de senzație.. clar plecăm un pic mai deștepți și încântați de minunățiile lumii comprimate pe cele cinci niveluri ale grandiosului Muzeu al Lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu