de Maricela Stupar
Brașovul este un oraș de poveste aflat în inima țării. Dar el se află și în inima noastră, a tuturor celor care il cunoaștem, a celor care locuim în el, a celor care îl vizitează și care întotdeauna se întorc îndrăgostiți de aerul pe care îl respiră aici, de natura verde pe care o vede la tot pasul, de arhitectura medievală, de oamenii buni și primitori.
Iar pentru orașul să devină splendid, pentru ca Sărbătoarea Crăciunului să fie desăvârșită și pentru ca povestea să continue, pentru ca Brașovul să fie întradevăr de poveste, în Piața Sfatului se înalță falnic cel mai frumos brad din țară.
Semețul brad din Brașov din acest an are impresionanta înălțime 24 metri și o vârstă de 70 de ani. Nu este cel mai înalt brad pe care l-am avut în Brașov, dar este frumos, este plin de conuri și este împodobit cu zeci de mii de beculețe și ormanente luminoase. Cu toții ne bucurăm și suntem încântați de prezența bradului în oraș, atât noi, cei mari, cât mai ales cei mici, copii. Vă așteptăm să admirați orașul sclipitor, luminat cu sute de mii de beculețe, cu superbul brad și chiar și cu Târgul de Crăciun, pentru că da, vom avea la
Brașov Târgul de Crăciun chiar și în acest an deosebit. Desigur, am sa va tin la curent in week-end despre cum se desfasoara.Sărbătoarea Crăciunului este sărbătoarea care ne umple tuturor sufletele de bucurie și ne face un pic mai buni. Copii, se bucură de împodobirea bradului, de venirea lui Moș Crăciun întro sanie trasă de reni și de cadourile primite de la el, sunt fericiți cand aud clinchetul de clopoței din Ajun și când se joacă cu zăpadă. Cu toții ne bucurăm de această sărbătoare încărcată de tradiții, de colinde, de mirosul minunat de brad și de masa de Crăciun în jurul căreia ne adunăm toți cei din familie.
O legendă spune că o mică pasăre care avea aripa ruptă a rămas în pădure, după ce toate celelalte au plecat spre țările calde. Înfrigurată, aceasta a încercat să se adăpostească întrun copac cu frunze pentru a o proteja de frig, însă copacul nu a primit-o. Tristă, a încercat să se adopostească în alți alt copaci cu frunze, însă toți copacii o alungau. Întrun târziu a încercat să se adăpostească întrun brad. Bradul a primit-o cu mare bucurie și astfel pasărea a rămas în bradul fericit că o poate ocroti. În noaptea de Ajun însă, un viscol puternic s-a abătut peste pădure și până dimieața, toți copacii rămăseseră fără frunze, însă Dumnezeu, pentru gestul plin de bunătate al bradului, i-a lăsat frunzele, păstrându-l verde pentru vecie. Astfel, mica pasăre a fost ocrotită de bradul cel bun, până la venirea primăverii când mica pasăre s-a regăsit cu celelalte păsări care s-au întors din țările calde. Bradul este considerat un arbore sfânt, iubit de Dumnezeu. El se îndreaptă semeț spre înaltul cerului, iar ramurile sale rămân veșnic verzi, amintind de viaţa veşnică.
Împodobirea bradului de Crăciun a început de la romanii antici, care îşi împodobeau casele cu un brad sau cu crenguţe de brad în timpul serbărilor. În anul 1605 a fost înălţat primul brad de Crăciun în Strassburg, într-o piaţă publică. Globurile din sticlă au apărut abia în anul 1878, iar obiceiul a fost apoi preluat de toate popoarele creştine. În vârful bradului întotdeauna se află o stea, pentru a aminti de steaua văzută de cei trei magi veniţi de la răsărit în noaptea nașterii lui Isus.
În toate evenimentele importante ale vieţii, de la naştere până la moarte, bradul este prezent în obiceiurile noastre. La naștere copilul primea un mic brăduț adus din pădure pe care părinții îl plantau în grădină, pentru ca bradul să îl apere pe copil, apoi pe adult, de toate relele din timpul vieții. Bradul este împodobit la nuntă, pentru a aduce fericire și viață lungă mirilor. De asemenea, în unele regiuni, bradul este împodobit la moartea unei persoane. Bradul este pus la streșina caselor pentru ca în casă să fie veselie şi înțelegere. Bradul, binecuvântat de Dumnezeu, este folosit și în medicina naturistă. Mugurii de brad, cetina de brad și rășina de brad sunt folosite pentru tratarea unor boli. O plimbare într-o pădure cu brazi, aduce sănătate și încredere în forțele proprii.
În România, primul brad a fost împodobit la curtea regelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române, în anul 1866. În noaptea de Crăciun, prinţii şi prinţesele invitate la palat împodobeau bradul și cântau: „O, Tannenbaum, o, Tannebaum,/Wir grun sind deine Blatter !“ De atunci, nici noi românii nu ne putem imagina sărbătoarea Crăciunului fără bradul împodobit în casă, în curte sau în piața orașului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu