de Maricela Stupar
Una dintre părțile bune ale acestui an, este că noi avem Târg de Crăciun la Brașov. Avem și cel mai frumos brad din țară. Din câte știu eu, în fiecare an, este căutat prin pădurile de pe lângă Vama Buzăului, unde se găsesc cei mai falnici brazi din țară. Este tare fain decorat. De fapt este fain decorat tot centrul orașului, pe lângă frumosul brad împodobit, sunt de admirat și stâlpii de iluminat din piață și de pe străzile apropiate Pieței Sfatului frumos decorate cu beculețe pe care de la an la an le împodobesc tot mai frumos. Căsuțele de lemn sunt în număr mai mic decât în alți ani, dar împodobite din belsug cu beculețe colorate.
Târgul de Crăciun din Brașov a început în acest an puțin cam târziu, în 18 Decembrie și o să țină până în 3 Ianuarie 2021, nu așa cum a ținut în
alți ani până după revelionul pe “rit vechi, rusesc”, adică 14 ianuarie. Asta, pentru că, iarna, Poiana Brașov este plină de turiști din estul Europei (ruși, ucraineni, moldoveni sau sârbi) care vin special aici pentru a-si petrece sărbătorile. Sunt turiști si anul acesta, însă nici pe departe atât de mulți cum au fost anii precedenti.Când vine seara, în Târgul de Crăciun din Brașov apare magia, bradul este luminat de miile de beculețe și decorațiuni, geamurile caselor din jurul Pieței Sfatului strălucesc, beculețele căsuțelor din târg se aprind, decorațiunile luminoase înfrumusețează piața, mirosurile de vin fiert, mirodenii și scorțișoară ne amintesc de copilărie, Colindele de Crăciun răsună în piață. Aici găsești de toate, dulciuri cu aromă de vanilie și scorțișoară, turtă dulce și tot felul de suveniruri, îngerași, Moși Crăciuni, globuri viu colorate, toate produse ale micilor producători locali sau dinîmprejurimile Brașovului, aceștia oferind idei alternative pentru a face Crăciunul mai mult decât o săbătoare.
Și dacă tot ai ajuns în Brașov, este una din ocaziile cele mai bune pentru a testa bucătăria din zonă, pentru că de jur împrejurul pieței dar și pe cele câteva străzi din apropiere, este un fel de piață de Crăciun a pub-urilor, bistro-urilor și a restaurantelor veșnic pline. Doar să nu întârzii prea mult furat de atmosfera de poveste, pentru că localurile nu sunt deschise decât până la ora 21.
Istoria ne spune că înca din 1364, localnicii Brașovului au decis că aici, în Piața Sfatului se va desfășura târgul, unde la fel ca și astăzi, negustori unguri, sasi si romani, îsi expuneau marfurile pana spre strada Muresenilor, fosta strada Vamii. Pe atunci veneau să își expună mărfurile în piață și negustori de peste hotare. Piața Sfatului, cu arhitectura caselor ce o împrejmuiesc din timpul Renașterii transilvănene, păstrează și astăzi numeroase elemente caracteristice perioadei.
Piața Sfatului este inima orasului, este locul de unde se aud, ca într-o magie a sunetelor clopotele câtorva biserici în același timp, al Bisericii Negre, al Bisericii Sfânta Treime, a Bisericii Romano Catolică Sf. Petru și Pavel, al Bisericii Franciscane Sf. Ioan, clopotul care anunta ora exacta al Muzeului de istorie, fosta Primărie a orașului construită în anul 1420, este locul în care era amplasat Stalpul Infamiei, stalp pe care erau judecate si condamnate vrajitoarele si alte persoane gasite vinovate de diverse fapte, dar și locul în care a fost decapitat în 1688 șeful breslei cizmarilor Stefan Stener pentru că a îndrăznit să se împotrivească intrării austriecilor în cetate. Piața Sfatului este piata in care încă parcă se aud gloanțele care se trăgeau în revoluționarii de la 15 Noiembrie 1987 și a celor din Decembrie 1989 care au protestat împotriva politicilor impuse de dictator, este locul unde vocile marilor artiști la Festivalul Cerbul de Aur si al atâtor alte concerte de muzică clasică și opera și este locul atâtor alte festivaluri. Piața Sfatului este locul în care parcă se aud tropotul copitelor cailor nărăvași ai Junilor Brașovului care nechează la pas, frumos gătiți de sărbătoare, este locul cu cele mai multe batai de aripi ale porumbeilor plini de candoare, iar lista poate continua.
Ar fi păcat ca dacă tot ai ajuns în Brașov să nu urci în Poiana Brașov, cea mai renumită stațiune turistică din țară pentru sporturile de iarnă și un important centru turistic internațional, să respiri aerul pur, puternic ozonat, iar la coborâre, când se lasă seara să vezi orașul de la înălțime, de la Belvedere, de unde poți vedea una dintre cele mai frumoase panorame ale Brașovului. Aici te simți Guliver și vezi ca întro poveste orașul, Muntele Tâmpa, vechiul Cartier Schei cu Biserica Sf. Nicolae și Prima Școală Românească, Piața Sfatului luminată ca întro magie, Biserica Neagră cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din Sud Estul Europei sau cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol, casele și celelalte biserici din oraș, cele două turnuri: Turnul Negru și Turnul Alb ridicate pe stâncile dealului Warthe, în apropierea zidurilor cetății, având un rol defensiv împotriva celor care nu erau bine primiți să intre în orașul medieval.
Nu degeaba Brașovul a fost numit Oraș de poveste, pentru că vechiul burg săsesc sau Orașul Coroanei, are farmecul lui și merită să reprezinte o mare atracție turistică.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu