miercuri, 2 decembrie 2020

Celebra Statuie a Libertatii


 de Valentin Oanta

Hai hui, prin Insula Liberty, care găzduiește Statuia Libertății. La ferry e coadă ca la carne înainte de '89. Noroc de faptul că sunt unul după altul și foarte încăpătoare.
În rest, te impresionează prin grandoare. A fost realizată la Paris de sculptorul francez Frederic Bertholdi, iar la interior, scheletul metalic de susținere, conceput de celebrul Gustav Eiffel. La exterior, învelișul este de cupru, din care cauză a devenit verde in timp. Imigrantii sosiți pe cealaltă insulă, Ellis, unde erau triați și despăducheați, o vedeau și sperau. Este o donație a Franței cu ocazia aniversării a 100 de ani de independență a americanilor. Trebuie adaugat ca pe una din insulele de pe Sena, la Paris, exista o copie, donata de americani francezilor. Asta da schimb de amabilitati, nu?

Vizitând Muzeul Imigrației de pe Insula Ellis, ca român nu poți să nu observi și o fotografie cu romani transilvăneni, aspiranți la statutul de imigrant in SUA.Pe această insulă erau triați și despăducheați candidații la un loc ce le asigura statutul de cetățean american. În depărtare puteau observa Statuia Libertății de pe Liberty Island. Nu toți aveau noroc, o parte erau refuzați și trimiși înapoi în Europa.
Activitatea pe insulă a fost sistată in 1954.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu