luni, 11 decembrie 2023
Ultimele ateliere de iasca din lume se gasesc la Corund
duminică, 10 decembrie 2023
Povesti pragheze: orologiul astronomic
de Ludmila Ciobanu
vineri, 8 decembrie 2023
Traditii asturiene
sâmbătă, 2 decembrie 2023
Prin muzeele orașului Antalya
de Elena Trifan
Antalya este un oraș din Turcia, situat în sudul țării, pe malul Mării Mediterana. Se remarcă prin aspectul său plăcut și prin câteva obiective turistice, dovadă a diverselor culturi și civilizații, persoane și personalități care s-au succedat pe teritoriul său: Poarta lui Hadrian, Cartierul Kaleiçi, Portul Marina, Muzeul de Istorie și Arheologie, Muzeul de Etnografie, Muzeul Jucăriilor, Casa Memorială Atatürk , Turnul cu Ceas, moschei și minarete.
Muzeul de Istorie și Arheologie a fost înființat în anul 1922 și, din anul 1972, funcționează pe o stradă din apropierea Plajei Konyaalti. Conține un număr impresionant de exponate ce prezintă aspecte importante din istoria orașului și din împrejurimi.
Este foarte bine dotat și amenajat, informația îți este oferită prin intermediul exponatelor, al planșelor și al audioghidului. Timpul petrecut în muzeu și fotografiatul nu sunt restricționate.
În prima sală prin intermediul machetelor și al desenelor pline de viață sunt aduse în fața vizitatorilor aspecte ale arhitecturii vechi din localitățile: Myra, Aspendos, Perge, tihna vieții de familie de altădată, principalele ocupații din zonă reprezentate de: olar, fierar, lustragiu, sacagiu. Sunt prezenți și cobzarul, cât și oamenii de știință, astronomii.
În Sala de Istorie Naturală și Preistorie sunt expuse obiecte din piatră, os, bronz. Un spațiu consistent este acordat obiectelor de teracotă și ceramică din perioadele geometrică, clasic-arhaică, elenistică, romană.
Câteva săli fac dovada rafinamentului artistic al popoarelor ce au trăit pe aceste meleaguri în vremuri îndepărtate. Sarcofage romane, cu rol utilitar și estetic sunt prevăzute cu basoreliefuri cu ghirlande, chipuri umane și scene de viață semnificative. Chipuri de zei și zeițe: Afrodita, Atena, Artemis, Nemesis, Apolo, Zeus etc. și de împărați și împărătese romane, precum Traian, Hadrian, Septimius Severus, etc., îți încântă ochiul în Sala Statuilor. Arta este reprezentată și prin exponatele din Sala Teatrului din Perge și a două mozaicuri.
Pentru o țară musulmană, este remarcabilă prezența în muzeu a unor elemente de religie ortodoxă. Pe un perete este expusă o catapeteasmă cu icoane foarte frumoase. Sfântul Nicolae, care s-a născut, a trăit și a murit în Turcia, unde este foarte îndrăgit și identificat cu Moș Crăciun, este reprezentat prin câteva icoane, fragmente de moaște și o planșă cu informație despre el. La etaj, este expusă și o colecție bogată de monede, provenind din diverse perioade: arhaică, elenistică, romană, bizantină, europeană, selgiucă, otomană.
Exponate se află și în curtea muzeului. Elemente de cultură și civilizație turcă, mai ales din perioada otomană, pot fi găsite și în Muzeul de Etnografie, care funcționează în două conace din cartierul Kaleiçi. Printre exponatele prezente aici pot fi amintite: înscrisuri caligrafice pe hârtie, înrămate, decorații, monede, ceasuri, lampă cu ulei, narghilele, instrumente de scris, printre care se află și călimara la brâu, obiecte de podoabă, amulete, arme, covoare, chilimuri, elemente de viață familială. Este memorabilă imaginea femeii care stă jos pe covor și supraveghează oalele de pe foc. Și aici ca și în Muzeul de Istorie exponatele sunt însoțite de explicații prezentate pe planșe. Astfel, poți găsi descrieri ale unor obiecte, modul de funcționare al altora, o clasificare a armelor.
În portul vechi, care se află în apropiere, poți face cunoștință cu elemente de etnografie universală, prezentate prin intermediul jucăriilor din diverse țări și din diferite perioade.
În Antalya, ca și în întreaga țară, există un adevărat cult pentru Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938), primul președinte al țării, care a avut un rol revoluționar în modernizarea și occidentalizarea acesteia. El e cel care a impus schimbarea vestimentației tradiționale, înlocuirea alfabetului arab cu cel latin, a schimbat codurile, inclusiv pe cel juridic și al familiei etc. Când venea în Antalya, locuia într-o vilă din centrul orașului, care a fost transformată în muzeu, în anul 1986. Kemal Atatürk este prezentat prin intermediul unei colecții bogate de fotografii, în care apare singur sau în timpul activităților la care a participat în Antalya, cât și în țară. Sunt păstrate intacte obiecte de uz interior: șifonierul, patul și covorul din dormitor, biblioteca, biroul, mașina de scris și telefonul din camera de studiu, cât și tacâmurile și obiecte de vestimentație: halate, vestă, șosete, pantofi etc. Într-o cameră poate fi vizionată o colecție bogată de numismatică și de filatelie pe ale cărei exponate este prezentat chipul lui Atatürk. Pentru personalul muzeului Casa lui Atatürk are o puternică valoare documentară, cât și una afectivă.
Aspecte din viața actuală și trecută a orașului pot fi cunoscute și prin intermediul cartierelor vechi și noi, al statuilor din oraș, precum cea a lui Attalos, fondatorul localității, Soldații lui Atatürk, a căpitanului Mustafa Ekïzler, care a trăit în Antalya între anii 1905-2000, a desfășurat o bogată activitate în port, a fost patronul Moscheii Iskele și apreciat de Atatürk.
Nu ar trebui uitate parcurile, palmierii, magnoliile, imaginea Mării Mediterana și a Munților Taurus, Cascada Karpuzkaldiran, care se varsă direct în mare, plajele, magazinele cu o diversitate de covoare și obiecte de artizanat, fabricile de bijuterii și de îmbrăcăminte din piele pentru care Turcia este renumită.
Pe o stâncă de la una din intrările în oraș este sculptat capul lui Atatürk și sub el inscripționată afirmația acestuia „Antalya este cel mai frumos loc de pe pământ”. Parafrazându-l am putea spune, poate fără să greșim, Atatürk este cel mai iubit președinte de pe pământ.
vineri, 1 decembrie 2023
Muzeul „Poarta de su’ Feleac”
de Cristina Nalbitoru
joi, 30 noiembrie 2023
Monument pentru relaxarea cehilor stresati de... functionarii publici!
de Ioan Laslo
Cehii au un umor teribil uneori. In imediata apropiere a primariei pragheze, sculptorul David Cerny a amplasat o statuie imensa a capului lui Franz Kafka, atat de cunoscut datorita scrierilor sale nuvelistice. La prima vedere o sa spuneti ca nu vedeti unde este umorul ceh. Pai exact aici vine povestea. Autoritatile au spus ca au amplasat statuia miscatoare pentru ca cetatenii care au intrat in contact cu functionarii publici sa se poata relaxa ulterior. Lucru care dovedeste faptul ca si prin alte parti este o adevarata placere sa ai de a face cu functionarii publici! In fond, in nuvelele sale, Kafka impletea foarte inspirat elemente realiste cu unele fantastice si cu personaje din viata politica a vremii in care a trait. Tot in apropiere a muncit chiar Kafka, la o agentie de asigurari.
Ii multumesc Ludmilei Ciobanu, ghid local profesionist de turism la Praga, pentru filmuletul urmator. El ne permite sa distingem capul de 10m inaltime, format din discuri care fac miscari de rotatie impreuna si separat dupa un algoritm. Totul este parca emotionant si memorabil!
sâmbătă, 4 noiembrie 2023
Butrint sau locul de care albanezii au de ce sa fie mandri
Ca si alti turisti, am avut ceva strangere de inima cand am pasit pentru prima data pe tarmul albanez. Ma asteptam sa gasesc o tara saracacioasa cu o educatie minimala. Apoi am realizat cat de plini de prejudecati suntem noi, oamenii. Pentru ca am ajuns in portul Saranda , care s-a dovedit a fi o statiune moderna, cu hoteluri de calitate si o faleza splendida. Inca din port am fost tentati de gazdele noastre cu o excursie la site-ul arheologic Butrint, iar optiunea pentru aceasta s-a dovedit a fi extrem de fericita. Am pasit prin locuri incarcate de istorie, in care grecii, romanii, venetienii si mai apoi turcii si-au lasat amprenta i mod decisiv. Primele sapaturi au fost facute aici de italianul Luigi Ugolini inca din 1928, iar apoi arheologi germani, englezi si americani(desigur alaturi de cei albanezi) si-au dat mana pentru a scoate la lumina adevarate
duminică, 29 octombrie 2023
Cascada Karpuzkaldiran – legenda si frumusete naturala
de Livia Manzatu
vineri, 27 octombrie 2023
De ce sa alegem Albania
Intempo - cel mai inalt zgarie-nori rezidential din Europa
de Ioan Laslo
Benidorm, cea mai mare dintre statiunile de pe Costa Blanca, este cunoscut drept Manhattan-ul Europei, datorita numerosilor zgarie-nori care se afla acolo. Sunt mai mult de 80 de cladiri cu minim 25 de etaje. In iulie 2021 a fost finalizat si cel mai inalt ansamblu rezidential, dupa o munca de 17 ani. Cu 47 de etaje si putin peste 200 m inaltime, cladirea contine apartamente cu 2,3 si 4 camere (dar si spatii comune precum un spa, sala de sport, restaurant de dicat exclusiv rezidentilor etc), care au starnit desigur interesul celor iubitori de locatii exclusiviste. Desigur, cel mai tentant apartament este un penthouse aflat sus, intre cele doua turnuri gemene, in celebrul Diamant. Cladirea are si cel mai rapid lift din Spania, care poate ajunge la ultimul etaj in 52 de secunde. Am cautat curios pe site-urile de rezervari si posibilitatea de a inchiria un apartament aici, iar preturile variau undeva intre 750 si 1300 de euro/noapte. Un chilipir, nu?
In apropiere, in zona plajei Poniente se afla si alte piese de arhitectura remarcabile, precum Delfin Tower, sau Sunset Beach. Se doreste astfel transformarea zonei intr-un nou Miami. Amenajarile din imediata zona a plajei sunt si ele de cea mai buna calitate. In partea opusa a statiunii, in zona plajei Levante se gasesc si spatii rezidentiale ceva mai accesibile. Nu ma pot abtine sa adaug si un filmulet de pe plaja din apropiere.
miercuri, 25 octombrie 2023
Pitorescul la el acasa: Alberobello
Celebrele căsuțe trulli, cu ale lor acoperișuri țuguiate - care personal mi-au amintit de faimoasa căciulă a lui Oblio, personajul din desene animate - ne întâmpinau la
miercuri, 27 septembrie 2023
Oviedo - locul unde cultura este coborata in strada!
sâmbătă, 12 august 2023
Piazza Navona - de la stadionul lui Domitian la elegantul loc de astazi
miercuri, 2 august 2023
Strasbourg vazut de pe apa
Perspectiva din care poate fi vazuta imaginea unui oras este mereu foarte interesanta. Una este ceea ce vedem plimbandu-ne lejer pe stradutele unui oras, altceva survolandu-l cu avionul si cu totul altceva, lasandu-ne relaxati purtati de o barca. La Strasbourg, una dintre capitalele Europei, o plimbare cu barca pe Ill iti ofera o perspectiva extraordinara asupra unui oras de poveste.
Ca intotdeauna, timpul pe care l-am petrecut acolo a fost extrem de scurt (imi propun sa revin si sa ii acord orasului zile multe!), dar, poate tocmai de aceea, traversarea celei mai frumoase parti a lui pe apa este o idee excelenta. A vedea Grand Ile, Neustadt si Cartierul european in mai putin de o ora, stand relaxat si ascultand povesti locale nu cred ca nu v-ar tenta si pe dumneavoastra.
Grand Ile inseamna doua mii de ani de istorie, iar bisericile medievale (catedrala a facut o mie de ani, in 2014), maisons a colombage renascentiste si splendidele cladiri Art Nouveau si Art Deco iti iau ochii imediat. Nu intamplator, cartierul este monument UNESCO inca din 1988.
Cum de altfel este si Orasul Nou (Neustadt) din 2017. Acesta a fost construit intre 1870 (cand, in urma Razboiului franco-prusac, Alsacia si Lorena au revenit Prusiei) si 1914, cand a inceput Primul Razboi Mondial. Este o perioada in care suprafata orasului a crescut exponential, devenind o adevarata metropola neorenascentista. Palais du Rhin, Bibliothèque Nationale et Universitaire de Strasbourg, Théâtre National de Strasbourg, Palais de Justice, Opera National du Rhin sau Universitatea atrag privirile ca un magnet.
Cartierul european este simbolul reconcilierii franco-germane, baza constituirii Europei Unite. Si unde altundeva putea fi el construit daca nu pe un teritoriu care a fost mereu ca o minge de ping-pong, sarind pe un teritoriu sau pe altul? Sediul celebrei televiziuni Arte, impunatorul Parlament European, Palais de l Europe, Agora, Observatorul Audiovizual European, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sau European Youth Centre transmit ideea de toleranta si unitate in diversitate, concepte atat de des uzitate in cadrul Europei Unite. Dar poate cel mai bine este sa va las sa vizionati cateva imagini din traseul parcurs...
joi, 27 iulie 2023
Cu vaporetto, la Venetia
Cati dintre noi nu visam sa ne plimbam pe canalele Venetiei? Imaginatia starneste mereu romantismul fiecaruia si il asociem cu Orasul din Laguna. Turistii au placerea de a ajunge in Piazza San Marco, unde ii asteapta celebra Basilica, simbolul orasului, Libreria Sansoviana, Palatul Dogilor sau Museo Correr, iar de acolo pot face o plimbare lejera spre diverse alte locatii, interesante prin dispunerea lor. Stradutele intortochiate iti permit sa ajungi in diverse locuri, dar adevaratele sosele ale Venetiei sunt canalele.
Azi va propun insa o alta perspectiva, profitand de filmarea pe care am facut-o cand ma intorceam din Venetia catre locul in care ne astepta autocarul. Ziua cu lumina splendida mi-a permis o filmare clara, iar eu mi-am permis la randu-mi un mic comentariu live. Ulterior, am dat intaietate muzicii locale si am ales Orchestra Bagutti, care cred ca se potriveste excelent cu filmarea.
Va astept pe circuitul Italia D Amore, pentru a trai pe viu aceasta experienta unica!
miercuri, 26 iulie 2023
Creta și civilizația minoica
de Ciprian Napradean
Civilizația minoica din Creta a fost una veche și strălucită. Oamenii ăștia își săpau nemurirea în piatră înainte ca egiptenii s-o cocoțeze în vârful piramidelor sau vechii celți s-o incercuiasca la Stonehenge. Creta a fost centru de putere în Marea Mediterana pentru 2500 de ani (între mileniul IV și I înainte de Hristos). Dupa prăbușirea civilizației minoice, Creta a devenit o provincie periferică (Greciei antice, Romei Antice, Bizanțului, Arabilor, Veneției, Imperiului Otoman si iar Greciei - sper sa nu fi uitat vreun incasator de taxe si impozite). Toate puterile care s-au perindat si-au lăsat amprenta. Cea venețiana este mai vizibila prin relicvele arhitecturale medievale, iar cea turceasca e delicioasa în bucătărie. Era și greu sa fie altfel dacă ne gândim ca o mare parte din populația actuală a Cretei a fost adusa din Turcia, în urma acelui schimb de populație. Dar sa nu vorbim de aberațiile istorice și sa ne întoarcem în timpuri frumoase și spectaculoase ale insulei. Sa ne întoarcem in perioada de aur, adica acum mai bine de 3000 de ani. Cel mai important palat al perioadei minoice a fost cel din Cnossos. Aici era centrul de putere și de aici se dădea ora exacta într-o buna parte din lume. Ideea ca el a fost reconstruit m-a entuziasmat foarte tare și am mers cu mari așteptări. Dezamăgitor este faptul ca au fost reconstruite doar câteva ziduri și acelea prost (am atașat poza cu un fragment in care se vede fierul beton din placă). Penibil! De fapt în Palatul din Cnossos nu se mai găsește nici o relicva originală. Amforele, frescele, sculpturile, toate sunt copii. Dacă ajungeți aici și sunteți curioși sa vedeți rămășițele civilizației cretane, mergeți la Muzeul de Arheologie din Heraklion. Acolo e comoara. Sa nu mai vorbim de faptul ca au aer condiționat si ești ferit de soare. E un detaliu care, atunci când afara sunt 40 de grade, chiar contează.
marți, 18 iulie 2023
Delft - un centru universitar de prima marime in Olanda
de Ioan Laslo
Primul lucru care mi-a venit in minte in momentul in care am ajuns in piata centrala din Delft a fost introducerea fabuloasa pe care H.W.van Loon a facut-o in Istoria Omenirii. El facea o comparatie intre etajele pe care le-a urcat in turnul Catedralei din Delft si experienta umana, dand la final cea mai frumoasa definitie pe care am citit-o vreodata: Istoria este Turnul urias al Experientei, pe care l-a inaltat Timpul in mijlocul Campiei nesfarsite a Trecutului. Obisnuiam sa imi incep prima ora de curs cu o noua generatie exact cu aceasta fraza. Iar acum eram langa acea biserica si aveam ocazia sa urc in acel turn. Sper sa intelegeti insufletirea mea! E drept ca m-am calmat repede, deoarece nu exista posibilitatea sa refac traseul medicului olandez si m-am multumit cu o plimbare in zona centrala. Am si facut o mica filmare pe care o sa o gasiti mai jos. Sper ca din ea reiese atmosfera splendida a acestui oras universitar olandez!
sâmbătă, 15 iulie 2023
Siena - poarta catre Cer!
Multa lume considera Siena locul unde se simte cel mai bine atmosfera toscana. Orasul cu strazi medievale inguste (monument UNESCO inca din 1995), locuit azi de aprox.50.000 de locuitori este cuceritor inca de la o prima vizita. Nu putini turisti vor insa sa revina, fie pentru a simti atmosfera fantastica din Piazza del Campo in timpul unui palio, fie pentru a se incarca energetic de frumos in celebrul sau Duomo, sau, de ce nu?, pentru a gusta din excelentele preparate traditionale toscane.
duminică, 9 iulie 2023
Manastirea Poblet din Catalunia
vineri, 7 iulie 2023
Campo dei Miracoli, cu celebrul Turn Inclinat din Pisa
de Ioan Laslo
Stilul arabesque, cu coloane complicat sculptate, care se sprijina pe arcade inalte si inguste caracterizeaza toate cele patru obiective de pe Campo dei Miracoli din Pisa. Celebrul turn inclinat, initiat in 1173, Duomo, finalizata si sfintita de Papa Gelasius al II-lea inca din 1118, cel mai mare Baptisteriu din Italia (ianugurat la 1153) si Campo Santo (Cimitirul Monumental), considerat de unii cel mai frumos din lume sunt fiecare dintre ele un obiectiv arhitectural de prima mana, dar constituie un tot unitar de neegalat in acelasi timp. Complexul este inconjurat de un zid medieval din caramida rosie. Se stie ca Pisa a avut multi dusmani (cei mai cunoscuti dintre ei fiind vecinii de la Florenta!), dar, desi orasul a fost atacat de multe ori, zona aceasta a ramas mereu neatinsa. Crezul locamnicilor este ca e protejata de Divinitate. De aici si numele complexului.
Am sa atasez niste filmari facute in zona, insotite de un comentariu live, pentru mai multe amanunte. Filmarea exterioara a celor patru edificii este insotita de una de interior in Duomo. Sper sa va faca placere si sa vizitam impreuna locatia, ea fiind introdusa in excursia Italia D Amore , descrisa pe larg, daca dati un click pe albastru.
duminică, 11 iunie 2023
Poznan in ritm de polca
joi, 1 iunie 2023
Zubizuri - minunea lui Calatrava de la Bilbao
de Ioan Laslo
marți, 9 mai 2023
Vizitam Pompei sau Herculanum?
de Ciprian Napradean
luni, 17 aprilie 2023
Picturile rupestre paleolitice de la Altamira
de Livia Manzatu
“Tara Bascilor si nordul Spaniei”… o destinatie de vis oferita de catre cea mai prestigioasa agentie de turism din Romania: Christian Tour. Dati un click pe numele firmei pentru inscrieri! Orase elegante, pline de culoare, care respira bun gust (Bilbao, Burgos, Oviedo, Santander), panorame surprinzatoare asupra golfurilor la Oceanul Atlantic (San Sebastian-Donostia), pagini de istorie ale trecutului glorios al Spaniei (Covadonga), mici asezari rurale care dau un farmec aparte prin arhitectura (Santillana del Mar), dar si cocheta statiune Comillas – care ne-a fost gazda timp de 7 nopti…toate acestea le-am putut vedea si admira in acest program turistic.
In ultima zi a sederii noastre, inainte de a ne indrepta spre aeroportul din Santander pentru a lua pe inserat avionul cu destinatia “acasa”, am primit o surpriza din partea ghidului nostru, aceea de a vizita Muzeul Altamira, cel care adaposteste si o replica a celebrei grote din apropiere, renumita pentru picturile rupestre care dateaza din Paleolitic.
Intrata in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1985, Pestera Altamira este inchisa publicului din cauza problemelor de conservare. Intrarea in grota s-a surpat si a acoperit-o, creand un microclimat propice conservarii picturilor. Dar cand a fost descoperita in 1868 si a fost pusa in circuitul cultural, din cauza aerului care a intrat in interior si a numarului tot mai mare de vizitatori, s-au produs modificari de umiditate si temperatura, fiind decisa inchiderea acesteia. Chiar daca pestera originala este inchisa, studiile arheologice si expertii au facut posibila crearea unei replici a grotei care poate fi vizitata, precum si a Muzeului Altamira care adaposteste o colectie permanenta de obiecte din Altamira si din alte pesteri din imprejurimi. Aceasta reproducere exacta, realizata la scara larga, reconstruieste Altamira asa cum era intre anii 18.000 si 13.000 i.Hr, cand a fost locuita de grupuri de vanatori. Ramasitele vietii de zi cu zi a locuitorilor pesterii se regasesc in zona salii care abunda in colectii mari de fauna, scoici, carbuni si ustensile realizate din piatra. Am ramas fascinati de acoperisul viu colorat cu bizoni, cai, capre si simboluri pictate; in multe cazuri au fost exploatate cu maiestrie contururile naturale ale suprafetelor de roca pentru a adauga lucrarilor o imagine tridimensionala. Celebra este pictura de pe tavanul ce masoara 18 x 9 metri care ne infatiseaza o turma de bizoni in marime naturala.
duminică, 16 aprilie 2023
Sainte-Chapelle – bijuteria gotică din inima Parisului
de Livia Mihaela Manzatu
„Paris este mereu o idee bună”! De nu ar fi rostit Audrey Hepburn aceste cuvinte, devenite celebre, cu siguranță ele mi-ar fi trecut prin minte când am ales Parisul.
Început de septembrie...o dimineață caldă, senină, cu străzi foarte puțin animate de trecători... Ajung în Île de la Cité, considerată inima culturală, istorică și spirituală a orașului, pregătită să vizitez una dintre cele mai impresionante bijuterii gotice: Sainte-Chapelle, renumită pentru vitraliile sale spectaculoase. Împreună cu La Conciergerie este unul dintre vechile vestigii ale Palatului Regal din Île de la Cité care se întindea pe locul unde se află acum Palatul de Justiție din Paris.
sâmbătă, 15 aprilie 2023
Gherla, perla barocă a României. Locul unde se află singurul tablou de Rubens din Transilvania
joi, 13 aprilie 2023
Obiective turistice de vizitat în Durres
de Ștefan Daniel
2. Pentru ca Durres este unul dintre cele mai vechi orase din Albania si a fost un oras de pe vremea Imperiului Roman, avem aici si un Amfiteatru Roman. Amfiteatrul este construit in secolul al II-lea d.H., in timpul domniei imparatului roman Traian. Acum este asezat in centru orasului si este doar jumatate din el scos de sub pamant. Amfiteatrul este unul dintre cele mai mari din Peninsula Balcanica. El poate gazdui pana la 20.000 de spectatori si este singurul din Albania. A gazduit spectacole pana in secolul al IV-lea d.H. si probabil a fost deteriorat de cutremurul din 345/346. Amfiteatrul are o forma eliptica, cu axele de 132.4 metri si 113.2 metri. Arena are o dimensiune de 61.4 metri / 42.2 metri si este inalta de 20 de metri. Candideaza acum pentru includerea in Patrimoniul Unuversal UNESCO.
3. De la Turnul Venetian, incepe orasul vechi. Un bulevard lung, flancat de palmieri inalti de o parte si de alta, ne duce direct in centrul vechi, pietonal unde avem si Marea Moschee. Moscheea este cea mai mare din Dürres. Este asezata pe un mic deal aflat in piata centrala a orasului. De pe terasa ei se poate vedea toata piata, unde oamenii stau in fiecare seara pe bancute, de vorba sau la o partida de table. De jur imprejurul pietei sunt mai multe terase la care poti savura un ceai sau o cafea turceasca. Pe locul moscheei de astazi, a fost o cladire veche otomana. Moscheea a fost ridicata cu ajutorul financiar din partea lui Ymer Lushkaj, in timpul domniei regelui Ahmet Zogu. Constructia a inceput in anul 1931 si a fost terminata in anul 1938, 39 sau 1940 dupa unele descrieri. La acel moment era cea mai mare moschee din Albania. In anul 1967, o data cu interdictia religiei in Albania, moscheea a fost inchisa, a fost scos minaretul si a fost transformata in centru de cultura pentru tineri. In anul 1979 cladirea a fost deteriorata de un cutremur. In 1993 a fost redeschisa cu ajutorul Organizatiei Islamice. Cladirea a fost renovata in 2003 si 2013.
5. Dar venind in Dürres trebuie sa dati o fuga si pana pe frumosa plaja cu nisip, ca sa faceti o baie in Marea Adriatica. Plaja este foarte frumoasa si este amenajata de la un capat la altul cu sezlonguri si umbrelute. Costul a doua sezlonguri si o umbrela este de doar 2.5 euro si in acesti bani aveti asigurata si toaleta la terasele de pa faleza si internet free. De la un capat la altul pe cei cativa km. aveti foarte multe terase si magazine de unde puteti cumpara, in special dulciuri sau bere sau unde puteti manca orice din bucataria internationala. Nisipul este fin si marea este foarte curata si pentru a ajunge sa poti inota, trebuie sa mergi foarte mult prin apa. Este asadar un loc nemaipomenit pentru familiile cu copii. Avem si doua diguri lungi, la cateva sute de metri distanta unul de altul, in capatul carora sunt doua baruri foarte frumoase.