de Nagy Sandor
luni, 31 ianuarie 2022
O plimbare prin Parcul National Piatra Craiului
vineri, 28 ianuarie 2022
Grota Orange din Insula Capri
joi, 27 ianuarie 2022
Muntele care fumega
de Paul Drosu
Apropierea, intr-o zi superba (rara pentru aceste locuri), cu vant patagonez "usurel", de doar vreo 70 km/h, de tabara de baza a unui munte celebru si ucigas, de la capatul lumii, din mijlocul Patagoniei argentiniene: "EL CHALTEN" (sau "FITZ ROY"), care, la cei "doar" 3405 metri ai sai, se inalta cu peste 2.500 de metri deasupra noastra….
miercuri, 26 ianuarie 2022
Pe Sena, cu Bateaux Parisiens
de Ioan Laslo
Toata lumea care ajunge la Paris stie ca o plimbare relaxanta pe Sena este absolut obligatorie. Este genul de lucru pe care il faci si doresti sa il mai faci si altadata. Mai ales daca ai inspiratie si alegi ca mica ta croaziera sa aiba loc pe inserat. Sa inceapa ziua si...sa se termine noaptea. Iar cum vaporasele numite bateaux parisiens pleaca la fix si ...se intorc la ora fixa, ai sansa sa prinzi la final exact momentul cand Turnul Eiffel este iluminat spectaculos. Asta asa ca frisca de pe tortul oricum destul de dulce.
Ca in orice oras care are multi turisti(si Parisul are extrem de multi), aici atmosfera este una cosmopolita. Anunturile se fac in diverse limbi, iar turistul are la dispozitie in casca explicatie amanuntita despre obiectivele traversate dar si
luni, 24 ianuarie 2022
LUDUȘ-ASTANA, O CĂLĂTORIE ÎN STILUL „SLOW TOURISM”
de Antoniu-Ioan Berar
Sunt adeptul acestui tip de turism intitulat „Slow Tourism” un turism similar cu turismul alternativ (adică diferit de ceea ce majoritatea turiştilor preferă astăzi - turismul de masă). Este un nou model cultural şi comportamental denumit „slow” (adică lent). Este o călătorie desfăşurată pe cont propriu, într-un ritm lent, care uneori poate dura doar câteva zile. Este o călătorie prin care doresc să observ obiceiurile, să consum produse eno-gastronomice locale, să merg la spa, să fac excursii pe jos sau cu bicicleta pe distanțe scurte sau mai lungi, să vizitez locuri în care, în mod organizat nu poţi ajunge, având libertate deplină asupra programului, fără a depinde de ghizi. Astfel, pot observa mult mai bine cultura, tradiţiile şi obiceiurile locale. Aşa mi-am organizat călătoriile în ţară sau în străinătate în ultimii 8 ani, fie cu automobilul personal, trenul, avionul sau avion/automobil închiriat.
Pentru acest tip de turism este nevoie de o pregătire detaliată, de la alegerea datei, a traseului, a spaţiilor de cazare, până la obiectivele pe care dorim să le vizităm. Nu este uşor să planifici un
sâmbătă, 22 ianuarie 2022
Pagina de jurnal. Purcari
de Raluca Sofian
vineri, 21 ianuarie 2022
Ninge marunt si hotarat peste Abatia Melk
Ninge marunt si hotarat peste Abatia Melk.
joi, 20 ianuarie 2022
Expozitia Mondiala din Dubai
de Ciprian Napradean
marți, 18 ianuarie 2022
Arome din Chisinau
de Raluca Sofian
Brasov - un oras care va asteapta!
duminică, 16 ianuarie 2022
Ceremonia Dervișilor Rotitori – spiritualitate și tradiție
de Livia Manzatu
Motto:
“În ritmurile muzicii este ascuns un secret.
Dacă l-aș dezvălui, el ar nimici lumea.”
(Rumi)
Biserica Unitariana din Darjiu - Cetatea Slaninilor
de Ioan Laslo
Din vremuri de demult, comunitatile secuiesti au reusit sa imbine frumosul locului cu utilul. Este ceea ce am gasit si la Biserica Fortificata din Darjiu. Zidurile groase asigurau liniste in fata primejdiei, dar locul a fost binevenit si pentru a pastra, la loc sigur, avutul fiecaruia. Detinerea cuielor in care stau la pastrare slanina si suncile a devenit in timp un element de statut social in comunitate. In fiecare miercuri, la cantatul cocosilor, gospodarii vin sa ia pentru acasa din avutul lor si sa puna pe masa familiei. Exista o comisie de supraveghere, dar niciodata in istoria comunitatii nu s-a pomenit ca cineva sa ia din cuiul altuia. Ar fi fost supus oprobiului comunitatii. Iar, in astfel de comunitati, aceasta ar fi fost de nereparat! Asa ca turnurile fortificatiei gazduiesc si astazi carnea fiecaruia. Iar procesiunea poate fi urmarit de orice turist, cu o simpla rezervare. Si la final, poate gusta din bunatati, alaturi de un pahar de palinca locala.
Dar frumosul vine abia acum. Lasi zidurile masive si intri in biserica. Albastrul specific te incanta din prima. Pictura murala, scoasa la suprafata dupa multi ani, atrage insa atentia in mod special. Aceasta a si inscris biserica in Patrimoniul UNESCO. Exista descrieri amanuntite a fiecarei fresce. Le gasiti la fata locului si va invit sa le studiati cu atentie. Poate va conduc chiar eu acolo, in timpul excursiei Tinutul Secuiesc - o calatorie faina! Pentru rezervare, dati doar click pe albastru! Filmuletul care urmeaza vine cu completari:
sâmbătă, 15 ianuarie 2022
Sicilia mai putin cunoscuta - Selinunte
de Valentin Oanta
joi, 13 ianuarie 2022
Leipzig - o adevarata tentatie
miercuri, 12 ianuarie 2022
Izvoru Muresului, un loc in care natura este nealterata
marți, 11 ianuarie 2022
O seara de concert versus o zi de plimbare in minunatul Müllerthal
Luxemburgul este o combinatie de trei anotimpuri intr-o singura zi: dimineata - ploua, la pranz - ninge, iar seara poti vedea stelele cu cea mai mare claritate. Cu toate astea, in zilele insorite, padurile stralucesc si te ademenesc sa le descoperi. Cand eram acasa, pot sa numar pe degetele de la o mana cate drumetii sau plimbari in padure am facut. Nu sunt mare fan al acestora. Sau....nu eram. Odata cu aparitia virusului COVID-19, am inceput sa vreau sa descopar din ce in ce mai mult padurile din zona in care locuiesc si nu numai.
Asa am facut primele plimbari scurte, iar apoi am vrut mai mult decat atat, asa ca am cautat un domeniu in apropiere si... l-am gasit. Este o zona situata in Estul Luxemburgului, usor accesibila si perfecta pentru iubitorii de plimbari in aer curat - Müllerthal sau "Mica Elvetie" asa cum o numesc localnicii. Aici, ai parte de un domeniu cu o lungime de 112 km si cu trei mari si principale trasee pentru
luni, 10 ianuarie 2022
Grand Place Bruxelles
Principal loc de intalnire al celor care viziteaza Bruxelles, Piata Mare masoara 110 pe 68 m. , este marginita de cladiri extrem de spectaculoase, precum Primaria, casele diferitelor bresle de odinioara sau Casa Regala si se afla in Patrimoniul UNESCO.
duminică, 9 ianuarie 2022
Lectia de anatomie
Inceput de secol XVII in Olanda. Un borfas este executat pentru furt. Un anonim si o fapta anonima. Cadavrul este disecat la lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp. Nimic spectaculos. Un tanar de 26 de ani, abia sosit la Amsterdam, imortalizeaza scena oarecum macabra pe panza. Iar borfasul isi afla nemurirea in mod paradoxal.
Rembradt - Lectia de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp - 1632.
sâmbătă, 8 ianuarie 2022
Praga și alchimia
de Raluca Sofian
Bali - un loc al relaxarii
vineri, 7 ianuarie 2022
Vara in sudul Patagoniei
de Paul Drosu
Poveste americană cu ... Constantin Brâncoveanu
de Claudiu Bazavan
Fragment al unei incursiuni italienesti. Insula Capri si Coasta Amalfitana
de Radu Cristian Alexe
joi, 6 ianuarie 2022
Capela Sixtina - minunea pictata de Michelangelo
de Ioan Laslo
Sunt subiecte pe care le amani mereu, pentru ca niciodata nu te simti inspirat suficient sa vorbesti despre o capodopera. Este reactia aceea a omului simplu in fata geniului. Contemplezi, dar consideri ca orice atingere devine o impietate. De aceea am amanat mereu momentul in care sa scriu ceva despre Capela Sixtina. Azi insa am sa comit aceasta impietate!
Creatia Omului de pe boltile ei este opera lui Michelangelo si impresioneaza. De altfel, cam tot ce a facut renascentistul te impresioneaza. Dar parca aici s-a intrecut pe sine. Patru ani de munca pe schele, in pozitii extrem de dureroase, au fost necesari pentru a picta principalele episoade ale Genezei, incapand cu Creatia si terminand cu Potopul. Momente de razvratire, conflicte cu Papa Sixtus al IV-lea, tot felul de episoade care cad spre can can, dar la final ceea ce a iesit a uimit o intreaga lume si mai uimeste si astazi. Artistul, celebru pentru sculptura sa, s-a dovedit a fi si un pictor desavarsit. Nici nu se putea altfel in epoca omului complet! Este clar motivul pentru care Clement al VII-lea ii va cere sa picteze si altarul. Rezultatul taie respiratia vizitatorului de astazi (deoarece intri exact pe lateralul acestei creatii magnifice) si a
miercuri, 5 ianuarie 2022
Mina de sare de la Wieliczka
marți, 4 ianuarie 2022
Concert la St. Giles Praga
de Raluca Sofian